Hoeveel en wat we eten is van talloze factoren afhankelijk. Van de kleur en afmeting van het serviesgoed tot de vorm van het bestek. Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Appetite, blijkt dat zelfs de lichaamsomvang en keuzes van disgenoten invloed hebben op wat wij zelf op ons bordje scheppen.

Vier groepen, 1 actrice
Voor hun onderzoek nodigden wetenschappers 82 studenten uit om een lunch van spaghetti en salade te komen eten. De studenten werden in 4 willekeurige groepen verdeeld. Bij alle vier de groepen was de eerste persoon in de rij voor het buffet een actrice. Bij twee groepen was deze actrice gewoon zichzelf, een jonge vrouw met een normaal postuur. De ene keer schepte ze zichzelf een gezond bordje op: veel salade, weinig pasta. Bij de tweede groep koos ze voor een ongezonde verdeling: veel pasta, weinig salade.
Bij de andere twee groepen kreeg de actrice een 'prosthetic fat suit' aan, een dikmaakpak, waardoor ze 25 kilo zwaarder leek. Ook hier stond ze vooraan in de rij voor de proefpersonen, schepte ze zich een keer een gezond bord op en een keer een ongezond. In alle vier de gevallen trok ze de aandacht door vragen te stellen over de portiegrootte en de borden, meldt FoodNetwork.

Meer pasta en minder salade
Wat was het resultaat? De studenten die gezelschap kregen van de te zware actrice, schepten zichzelf meer pasta op en aten 31,6% meer pasta, ongeacht wat de actrice op haar bord had opgeschept. Nog opvallender: de groep die haar in haar dikke versie een gezond bord met meer salade hadden zien opscheppen, aten juist 43,5% minder salade.

Onbewust afgeleid van eigen gezondheidsdoelstellingen
De auteurs suggereren op basis van deze bevindingen dat eten in de buurt van een persoon met overgewicht mensen er onbewust toe aanzet meer ongezond eten te eten en minder gezond. Ze zouden afgeleid worden van hun eigen gezondheidsdoelen. De oplossing? Nee, niet te zware familieleden en vrienden van de eettafel verbannen.

De auteurs raden aan je zodanig geestelijk te prepareren dat je trouw blijft aan je eigen dieetdoelen, ongeacht wie of wat je om je heen ziet. Dat betekent: je bewust zijn van verleidingen en je vooraf voorbereiden. Bekijk van te voren het menu en maak je keuze alvast, zodat die past bij je voornemens. En, als je naar een buffet gaat, neem je dan bewust voor kleine porties van gezonde gerechten op te scheppen. Dan zul je minder snel afgeleid raken door zware disgenoten of ongezonde keuzes.

Eetomgeving
Het onderzoek werd mede uitgevoerd door Brian Wansink (Cornell University), die vorige week zijn boek: Slim By Design: Mindless Eating Solutions for Every Life publiceerde. Hij is er groot voorstander van dat je je bewust bent van onbewuste beïnvloeders, zodat je die doelgericht kunt vermijden, of tenminste hun invloed kunt temperen. Geen overbodige luxe in de VS, waar inmiddels meer dan 3 op de 10 inwoners obees zijn.

Fotocredits: The Big Lunch