Brits onderzoek laat zien dat niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit van voeding ertoe doet, om ‘groot’ te worden. Ook kinderen van obese moeders lopen namelijk achter in de groei.

’Malnutrition’
Ondervoeding van moeders kan zorgen voor achtergestelde groei - In Engelse vaktaal stunted growth - bij hun kinderen. Ondervoeding betekent niet alleen ‘te weinig’, maar ook ‘verkeerde’ voeding. Wetenschappers gebruiken hiervoor de vakterm ‘malnutrition’.

Je zou denken dat obesitas en ‘malnutrition’ twee tegenovergestelde uitersten zijn, maar schijn bedriegt. In een groeiend aantal landen komt een zogenaamde double-burden voor: mensen eten (te)veel voedsel met onvoldoende voedingswaarde. In ontwikkelende landen ontstaat meer welvaart vaak gelijktijdig met de beschikbaarheid van energierijk en goedkoop voedsel. Recent wijdde Foodlog een artikel aan malnutrition, een verschijnsel dat voorkomt in alle landen van de wereld.

’Double-burden’
De Britse onderzoekers voerden hun studie naar malnutrition uit bij moeders in Egypte en publiceerden hun onderzoek in Maternal and Child Health Journal, meldt ScienceDaily. Voor de studie keken ze naar de gegevens van 25.065 Egyptische moeders en kinderen, verzameld tussen 1992 en 2008. Het aantal moeders met obesitas steeg van 22% (’92-’95) naar 32% (’05-’08), maar het aantal ‘stunted children’ daalde van 22% naar 15%. Echter, het aantal obese moeders met een ‘stunted’ kind steeg van 4,1% naar 5,6%.
Daarnaast keken de onderzoekers naar het voedingspatroon zelf door gebruik te maken van gegevens die 5.357 moeders gaven over de voeding voor hun kinderen.

Moeders die hun kinderen chocola, koekjes of snoepjes gaven, bleken een grotere kans (51%) te hebben om bij de ‘double-burden’ categorie te horen. Moeders die hun kinderen met fruit en groente voedden, bleken een kleinere kans te hebben om bij deze categorie te behoren (24%).

Niet los aanpakken
"In een huishouden waar men te veel energie- en suikerrijk voedsel en te weinig groente en fruit eet, is de kans klein dat een kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien", zegt dr. Amina Aitsi-Selmi. "Het beleid in deze landen moet meer worden gericht op voedselkwaliteit en niet op te veel of te weinig calorieën, dat verhelpt obesitas en ‘stunting’. De problemen als twee losse dingen aanpakken maakt het juist erger." Als concrete actie stelt de onderzoekster voor iets aan de voedselsubsidie in Egypte te veranderen, de regering geeft namelijk subsidie op olie, suiker en brood maar niet op groente of fruit. De vraag is of een dergelijke verandering zal helpen want cultureel gezien hebben Egyptenaren een voorkeur voor een gezet uiterlijk, aldus de onderzoekers.

Fotocredits: Tom & Katrien, Lakker!