Cacao-schaarste
De cacao-schaarste is enerzijds het gevolg van minder productie door teruglopende oogsten, plantenziekten, klimaattegenvallers en boeren die er de brui aan geven. Aan de andere kant groeit de vraag. Vooral nu de rijker wordende middenklassen in China en India ook chocola hebben ontdekt. De grote chocoladespelers zoals Callebaut en Mars maken zich zorgen. Zij zien de prijzen sterk stijgen. Sinds 2012 stegen die met 60%, schrijft Wonkblog van de Washington Post. Bovendien slinken de gebruikelijke buffervoorraden, omdat we sinds dat jaar met z'n alleen meer chocola eten dan er geproduceerd wordt.
'Horten en stoten'
Aalt Dijkhuizen, ex-WUR-voorzitter en nu voorman van de topsector Agri & Food, trekt de 'exploderende' vraag naar chocola vanuit de zich ontwikkelende middenklassen door naar andere producten. "Koffie is er ook een waarvan je de productie niet zo kunt verhogen en waar een massale toename ineens een andere verhouding kan geven. Maar denk ook aan zuivelproducten en aan vlees. Met name van de dierlijke eiwitten neemt de consumptie wereldwijd extra toe. Dat betekent dat er toch een zuigkracht op gaat komen. Dus zonder nou veel angst te 'strooien' kan dat op sommige producten eventjes flink uit de hand lopen", zegt hij op BNR.
Dijkhuizen stelt dat de productie van voedsel de komende jaren moet verdubbelen wil de groeiende wereldbevolking genoeg te eten hebben. "Dat onderschatten we met elkaar, wat dat betekent. Dat gaat natuurlijk met horten en stoten: sommige producten eerder, sommige later. Laten we wel zijn: de wereld wordt klein en de kopers komen dichtbij." Dijkhuizen probeert zijn zorg te benadrukken: wat we nu nog als 'dagelijkse levensbehoeften' beschouwen, wordt, volgens hem, straks weer luxe.
Fotocredits: Px4u by Team Cu29
Bedankt Norbert, dat is wel wat meer dan de 5 regeltjes waar ik om vroeg. Voor je informatie: ook thee en koffie werden in de koloniale tijd onder schaduwbomen geteeld, zonder die schaduw is de opbrengst hoger, maar moet je meer bemesten en ligt er roofbouw op de loer als je dat niet doet. Omdat ik jarenlang in buurland Peru gewerkt heb (nooit daar cacao gezien, wel die plantain, yuca, koffie, vainille en thee, en in het afgelegen dorpje waar ik zat wist niemand zelfs wat een vakbond ofcooperatie was, laat staan dat er enige invloed van uitging, maar in de kustgebieden was dat beter) , dus ik had ze misschien niet in een adem moeten noemen, dank voor de algemene schets nogmaals, en sukses met je werk. De trend weg van die cacao vanwege lage prijzen zal binnenkort wel omdraaien, het leuke van die cacao is dat het een boom is die wel tegen beetje verwaarlozing kan (gunstig voor de kleine boer), dus je hoeft niet steeds weer opnieuw in te planten en 5 jaar te wachten als de prijzen aantrekken. Nu nog wat meer Toni's en Cadbury's, en Peter de Vriezen op TV!