Anders dan de beesten die we bij de slager kopen, eten insecten groenafval. Ze zijn snel genetisch door te ontwikkelen en kunnen zelfs van rottend gras leven. Je kunt er dus als het ware koeien van maken, maar dan met een voerconversie waar koeienboeren niet eens van kunnen dromen, ook al zouden ze het willen.
In diverse regionale bladen is vandaag een artikel te lezen waarin Annemieke van Dongen van de Persdienst uitspraken van Wakker Dier en de Dierenbescherming citeert. Beide organisaties blijken tegen het eten van insecten omdat we nog niet weten of ze pijn voelen, of ze geen stress ervaren door in megastallen gekweekt te worden en omdat er al prima plantaardige vleesvervangers zijn. Beide uitspraken zijn waar, ook al trekken dierwetenschappers er hun schouders bij op. Insecten zijn door de natuur bedoeld om dicht op elkaar te leven én ze kunnen een gunstiger ecologische voetafdruk realiseren dan plantaardige vleesvervangers. Voor de productie van insecteneiwit zijn vermoedelijk minder machines en kunstmest en derhalve minder CO2 uitstoot nodig.
Er is nog een probleem. Ieder uur worden in Nederland tientallen miljoenen insecten wreed door vogels en mede-insecten opgevreten. Hoe moeten we daar nou mee omgaan?
Wat vind jij: doen Wakker Dier en de Dierenbescherming er goed aan doen om zich tegen het eten van insecten te keren?
Fotocredits:"Look at me", uitsnede, Eric
Ik kwam hier http://www.voedingnu.nl/nieuwe-vleesvervanger-zonder-soja-met-nederlandse.162885.lynkx een nieuwe vleesvervanger/insektenvervanger tegen..
Het is zeker een vleesvervanger in de zin dat het 'geconcentreerd' eiwit is enin vormen op het bord zoals we gewoon zijn van vlees. Het heeft zoals geclaimd zelfs de bite van vlees.
Het is echter puur op groente en aardappelen gebaseerd je kunt natuurlijk ook meer groentes en aardappels eten. Dan krijg die eiwitten ook binnen + al de rest van de vitamines en mineralen en vezels.
Ik neem nog een banaan.