Onderzoekers van de Harvard School of Public Health hebben in drie langlopende cohortstudies geanalyseerd hoe het diabetesrisico van de deelnemers zich ontwikkelde in relatie tot hun fruit dan wel sapconsumptie. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). Het is voor het eerst dat er naar het effect van individuele fruitsoorten op het diabetesrisico is gekeken.
De onderzoeksdeelnemers die tenminste twee keer per week fruit aten (vooral blauwe bessen, druiven en appels) bleken een diabetes 2 risico te hebben dat maar liefst 23% minder was vergeleken met mensen die minder dan 1 keer per maand fruit aten. Mensen die echter een of meer glazen fruitsap per dag dronken, bleken hun diabetes 2 risico met 21% te verhogen. Door drie glazen sap per week te vervangen door fruit kon men het diabetes risico met 7% verminderen.
Meer onderzoek is nodig om vast te stellen welke stoffen in specifieke fruitsoorten het meeste effect hebben. Het is al wel duidelijk dat 'eet meer fruit, drink minder sap' thuishoort in het rijtje preventieve maatregelen rondom het verminderen van het diabetes 2 risico.
De onderzoeksdeelnemers die tenminste twee keer per week fruit aten (vooral blauwe bessen, druiven en appels) bleken een diabetes 2 risico te hebben dat maar liefst 23% minder was vergeleken met mensen die minder dan 1 keer per maand fruit aten. Mensen die echter een of meer glazen fruitsap per dag dronken, bleken hun diabetes 2 risico met 21% te verhogen. Door drie glazen sap per week te vervangen door fruit kon men het diabetes risico met 7% verminderen.
Meer onderzoek is nodig om vast te stellen welke stoffen in specifieke fruitsoorten het meeste effect hebben. Het is al wel duidelijk dat 'eet meer fruit, drink minder sap' thuishoort in het rijtje preventieve maatregelen rondom het verminderen van het diabetes 2 risico.
Het gaat niet om de stffen die in fruit zitten die hiervoor zorgen zoals in het stukje gesuggereerd wordt, maar idd om de vezels in vers fruit. Doordat je op vers fruit moet kauwen en er veel vezels in zitten, in de ene soort meer dan de andere, er dus langer mee bezig bent duurt het langer voordat de fructose in je bloed opgenomen wordt. Daarom is vers fruit beter dan sap uit pak.
Maar........een smoothie kun je gewoon maken in een blender, mits je er even op kauwt en niet gelijk doorslikt. In een smoothie blijven nl alle vezels zitten, je blend het niet helemaal fijn, zoals ik ze maak heb ik van de sinaasappels altijd de velletjes er in stukjs in, dus ik moet altijd redelijk kauwen en dan duurt het nog steeds lang eer de fructose in mijn bloed is opgenomen. Eet je er nog eens iets van eiwit bij, bijv en gekookt ei, dan duurt het nog langer. Maar altijd even door je mond laten gaan, beetje erop kauwen, want daar begint de vertering al en duurt het langer eer het in je maag is, je bent daardoor ook eerder verzadigd.
Dat is wat ook vaak vergeten wordt bij onderzoeken naar voedsel die niet verzadigd, hoe langer je ergens op moet kauwen, hoe eerder je vol zit.