Een wereld van moderne natuurlijke tech duikt op in een even onderkoeld als fel verteld verhaal. Luister naar de video. Is het alleen maar geinig?
Midas Dekkers "De prijs van ons voedsel" in De Rode Hoed from dickfoodlognl on Vimeo.
Midas Dekkers "De prijs van ons voedsel" in De Rode Hoed from dickfoodlognl on Vimeo.
@ jan peter van doorn
Zeer zeker zul je het nog meemaken. Ik ben nu zo'n 14 jaar vegetariër, ik heb niet echt de behoefte aan een "vleesvervanger" op mijn bord, maar er zijn producten op de markt zoals Quorn, die eigenlijk gewoon schimmels of algen zijn, en wat ik je kan vertellen is dat het heerlijk smaakt. Al dan niet gekruid, of op welke bereidingswijze ook. :D
@Maren, doel je op algenkweek? Of in zijn algemeenheid aan ondergrondse teelt van AGF. En Wageningen heeft wel vaker de verkeerde voorspellingen gemaakt :-)
Ik lees net in Onder Glas magazine een uiteenzetting van Wageningen. Zij stellen dat de (meerlagen) teelt zonder zonlicht (met LEDs) de eerste decennia (!) qua kosten en efficiency niet kan tippen aan de teelt met zonlicht.
@Boy: Monsanto zit niet in de algen.
Led verlichting onder de grond? Wat een moeite! Ik zat te denken aan drijfbakken/buizen op zee zodat ze geen waardevolle zonneruimte op land in gebruik nemen. Zitten de monsanto's en nestle's van deze wereld al in de algen?
Ben het met Huib eens. Het was geen geintje, maar bloedserieus. Ben het ook eens met de gevolgen die Huib ziet. Een leger werkelozen trekt naar de steden. Ik ben het zelfs eens met die de gedachte hij nèt niet helemaal scherp trekt: fabrieken komen in handen van maar een paar mensen. They'll feed the world. Weg keuze. Einde diversiteit.
Futurologen zijn er al genoeg, zegt HJK. Jammer, want dat lijkt mij ook wel leuk, al dan niet middels indoctrinatie.
[Het grootste instituut waar geïndoctrineerd wordt is de school. Pas als je daar vanaf bent kun je zelf gaan nadenken. Hoewel, misschien was dat vooral zo in mijn tijd. Tegenwoordig leren ze jongeren vorral ook om zelfstandig na te denken]
Is Midas alleen maar geinig? Wat mij opviel (misschien zegt het meer over mijzelf) dat hij helemaal niet zo geinig was. Af en toe een glimlach wekte hij. [glimlachen vind ik meer iets voor fijnproevers dan schaterlachen].
Komt ons eten binnen afzienbare tijd uit de fabriek? Ik ben bang van wel.
Niet erg voor de consument maar wel voor de werknemers.
Algenteelt is veel logischer dan plantenteelt, want veel efficiënter. Opvallend vind ik dat niemand hier op Foodlog nog heeft gehad over groente die niet in de kas maar met LED-verlichting wordt opgekweekt. Zie hier.
Waarom niet het idee van de algenteelt koppelen aan dat van teelt onder LED-verlichting. Als energie geen probleem meer is, bijv via het zonne-energienetwerk vanaf de Sahara dat GroenLinks voorstaat, dan is het wereldvoedselvraagstuk aan zijn Endlösung toe. Alleen nog het Bauernfragestück. Want met LED-algenkweek is maar 1% van de boeren meer nodig als landschapsonderhouder.
Het wordt dus oppassen geblazen voor de werknemers aller landen. Want de boeren komen er aan. En we zijn met zo'n 2 of 3 miljarden.
Bejaarden die het platteland leefbaar gaan houden? Lees Hoe God verdween uit Jortwerd van Geert Mak. Al bij halvering van het aantal boeren weten plattelandsgemeentes niet wat ze allemaal moeten uithalen om de boel levensvatbaar te houden. Vermogende ouderen brengen wel geld mee om huizen aan te kopen, maar geen inbreng in het maatschappelijk leven, geen kinderen om scholen open te houden en nauwelijks uitgaven om de middenstand op de been te houden.
@dickveerman schrijft: "Het Internet, zegt hij (Midas Dekkers), bevat alleen maar leugens omdat iedereen de fout van een ander eindeloos blijft herhalen".
Dat geld niet alleen voor leugens. Ook voor indoctrinatie.
Dat was precies de vraag: is het alleen maar geinig? U wilt het niet horen, zei'ie nog wel.
Eerst maar eens een paar korte termijn problemen oplossen, zegt Jan Peter. Ook reeel en veel tastbaarder. Maar de lange termijn is dat niet minder.
Nee Dick ik wil lekker blijven eten en als dat minder moet dan moet het minder. Natuurlijk gaat de techniek alles oplossen. Kweekbiefstukken, algenburgers ik vind het prima, ik zal het waarschijnlijk niet meer meemaken. Mijn kinderen en kleinkinderen vermoedelijk wel. Maar die eten ook wel kipnuggets. Dus veel verschil met straks zal er niet zijn.
Ik vind Midas best grappig hoor, heb hem vaker horen spreken. Toch blijf ik vinden dat we ons beter op de huidige problemen kunnen concentreren. Die één miljard mensen die vandaag niet te vreten heeft, heeft niets aan die algen.
Ik begrijp niet dat we Midas zo serieus nemen. Hem kennende lacht ie de ballen uit z'n broek.
Jan Peter geloof nooit misplaatste optimisten op voorhand, ze zijn nog erger dan misplaatste pessimisten. Trouwens van futurologen zijn er voldoende, mij lijkt de analyse van van het heden en verleden al moeilijk genoeg.
Heren, dit wordt een vreemd intellectualistisch onderonsje. Jan Peter bedoelt (geloof ik): ik wil ouderwets kunnen blijven eten. Bioloog Dekkers bedoelt: helaas pindakaas, zo werkt dat niet.
Techneut Wouter zegt: dat kan allemaal opgelost worden.
Nu iedereen weer met 2 benen op de grond?
Natuurlijk Wouter, maar ik dacht efficient te zijn en die fotosynthese slag over te slaan. Niet dat het leven er gezelliger op wordt, of misschien ook wel.
Ons hele leven draait indirect en direct op algen (voer voor vis, schaaldieren etc.), bacteriën (denk aan yoghurt) en schimmels (kazen) en gisten (penicilline, E621, bier). Er zijn honderden voorbeelden te noemen van (natuurlijke) producten die zonder deze kleine 'beestjes' en 'plantjes' niet zouden kunnen bestaan. Deze 'kleintjes' staan volledig aan de basis van alles. Midas zou zeggen: "laat de natuur zijn werk doen".
Een 82-jarige fakir beweert al zeventig jaar niet gegeten, noch gedronken te hebben. Wetenschappers hebben hem nu in een ziekenhuis opgenomen voor onderzoek. Ze vermoeden dat hij de waarheid spreekt en dat zijn kwaliteit vele hongerigen kan helpen.
Waarom zoveel gedoe met algen, bacterien, stamcellen, schimmels?
@jan peter, waar reageer je nu op? Op de film??
Hoe groter de autoriteit hoe groter de onzin men kan debiteren. Voorbeelden?
@Steven: Ik kan hier in 't dorp die cursus volgen en ik ben blij dat dit (nog) kan. Ja, 't klopt dat er in Hasselt/Limburg positieve en bemoedigende initiatieven worden genomen. Men zegt dat Limburgers traag zijn, dat klopt niet, ze zijn 'slow inspired'en duidelijk 'wakker'. Ik eet de Achelse Blauwe quasi wekelijks. Als ex-kaasmaker, en net als Peter Boonen selfmade, weet ik welke kaas te eten ;-)
Keep the good work going on in Hasselt en omstreken!
Steven, je hebt vast niet naar het filmpje geluisterd. Dekkers zegt dat Einstein nooit over bijen heeft beweerd wat jij daar citeert. Het Internet, zegt hij, bevat alleen maar leugens omdat iedereen de fout van een ander eindeloos blijft herhalen.
Guido, bij ons in 't dorp is er een heel succesrijke imkersvereniging. Persoonlijk geloof ik ook in de kennis én productiemiddelen in eigen beheer te houden. Dat heb ik wellicht geërfd van mijn oostblokvrienden in de jaren tachtig.
De truckchauffeurs in Griekenland krijgen nu een saus over zich, die - naar ik vrees maar zeker niet verhoop - dienst gaat doen als oefening om de voedselproductie ook uit handen van de gewone man/boer/producent te nemen. Just wait and see. Europa is zieke weduwe.
Wat me wel hoop geeft: ik zie hier in Hasselt/Limburg echt veel sjieke vernieuwingen en initiatieven opduiken. De Hotelschool bij ons heeft bijv. een schitterend jaarplan opgemaakt. FairTradeGemeente-vriend Peter Boonen uit Hamont-Achel leerde zichzelf kaas maken en werd met zijn Achelse Blauwe verkozen tot de beste streekkaas ter wereld. Hij is een godsgeschenk. Hier trekken veel mensen zich aan op.
@Steven: Waar is ons verantwoordelijkheidsbesef? Het is wraakroepend, maar omdat ik gewetensbezwaarde ben, ga ik volgend jaar maar zelf bijen houden en heb me alvast ingschreven voor een imkerscursus in november. En BTW, zeg maar 'Giedo'.
heer Mycelium, het is zoals met uw artikel over Pur Natur yoghurt. De gêne is compleet weg. Spijtig.
Ik heb die Canvas reportage ook gezien en net zoals je zegt, is het iets om depressief van te worden of althans héél héél stilletjes.
RvO, mijn vrouw attendeerde me op die uitspraak; ik kwam al googlend bij die link. Slechte onderzoeksjournalistiek, hé ;-)
Er was dit weekend een goede reportage op de Vlaamse TV hierover.
Je kan hem nog heel even bekijken op Canvas: De bij verdwijnt. Echt de moeite. De beelden op de amandelboomplantages in California, daar kreeg ik echt een klop door. Gewoon heel erg akelig. Je wordt er nog depressief van.
@Steven.
Een detail. je schreef "Einstein zei daar al over: ”...”"
Als je Midas hoort dan zegt'ie toch iets heel anders (in filmpje hierboven op ongeveer 10:20). Heb je ergens een betrouwbare bron van jouw uitspraak? Zo ja waar?
Overigens is dit geen ontkenning van de problemen met de bijen, begrijp me niet verkeerd.
Inderdaad wel leuk hoe hij het brengt. Het 'denken' van de planten en dieren deed me denken aan Disney's Bee Movie waar men ook op het vraagstuk ingaat "what if..."
Steven, wat je zegt klopt zeker. Maar Midas zegt ook dat we de natuur eigenlijk geheel met rust moeten laten. Zijn oplossing is natuurlijk extreem. (ik hou wel van extremen, daar niet van)
Het probleem met bijen nu zou zijn door een groot gebruik van pesticiden. Dus we moeten bijen gaan manipuleren of een overstap maken op biologische landbouw. Laten we nou eindelijk voor de methode kiezen waarmee we ons minder met de natuur bemoeien. Heel veel goede technieken voor biologische landbouw komen trouwens uit ontwikkelingslanden, daar hebben ze geen geld voor pesticiden.
Lizah, ik begin vooral te bibberen bij het verdwijnen van bijv. het bijenbestand. Einstein zei daar al over: "Als de bijen verdwijnen, verdwijnt mens en dier binnen 4 jaar". Wanneer zelfs onze denkers zich nu bekeren tot de Microsoft Windows-aanpak: werkt het niet naar behoren, dan plakken we er toch gewoon een patch op... De keuzes liggen ergens anders, naar mijn mening.
Midas Dekkers heeft een erg mooi ideaalbeeld geschetst. Algen, bacteriën en schimmels zijn prima voedselbronnen. In feite kan je een gen voor de productie van een bepaald eiwit in het genoom van een van deze organismen inbrengen. Theoretisch inderdaad ideaal. Helaas zou eerst het publieke beeld wat genetische modificatie betreft moeten veranderen. De meeste mensen beginnen bij de woorden micro-organisme en genetische modificatie meteen te bibberen en te roepen dat er iets mis mee is.
En laat de natuur dan inderdaad gewoon zijn gang gaan. Voor zover we het dan nog natuur kunnen noemen.
Overal zit een houdbaarheidsdatum op, zelfs op biologen.
De ideeën zijn blijkbaar op. Dan maar zich interessant maken met dit soort verhalen. Teleurstellend.
Nee het is niet alleen maar geinig. Terwijl ik naar Midas luisterde zag ik steeds meer beelden voor me van Frits Lang's Metropolis, een film uit 1927 wat zich trouwens in 2026 afspeelt. De kleine beestjes van Midas, net als de Robot-Maria, gefabriceerd in een fabriek. 2026. Over nog geen zestien jaar is het zover. Hoe zal Nederland er dan uit zien? Een Bovenklasse, bestaande uit denkers die het voor het zeggen hebben en de boeren en tuinders als geminachte onderklasse, uit het zicht gehouden, net als in Metropolis?
Hoi Wouter. Ik bedoel groententeelt. Zou het voor algen anders zijn?