Als de melkprijzen blijven dalen, zullen 9 van de 10 Deense zuivelboeren volgend jaar geen droge boterham meer verdienen. Dat meldt The Copenhagen Post op basis van berichtgeving in Børsen. Door overproductie in China en Rusland dalen de prijzen op de wereldmarkt. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Op dit moment krijgen de Deense boeren nog 3 kronen per liter (0,40 euro). Naar verwachting daalt de prijs volgend jaar dalen naar 2,65 kronen (0,36 euro).

Voor een gemiddelde boer komt dit neer op een inkomensverlies van ruim 100.000 euro op jaarbasis. De Deense zuivelsector staat er zo kwetsbaar voor omdat de Deense zuivelboeren de grootste schuldenlast ter wereld hebben. De 3500 professionele melkboeren, waaronder de nodige geëmigreerde én met schuld beladen Nederlanders, hebben samen bijna 50 miljard euro bankkrediet. De dalende melkprijzen zullen niet alleen voor onvoldoende inkomsten zorgen, maar er tevens aan bijdragen dat 50 tot 60% van de boeren zijn rente niet meer kan betalen.

Van biologisch weer naar gangbaar
Voor biologische zuivelboeren zou de situatie nog nijpender zijn. Niet alleen staan zij voor stijgende voerprijzen, ook zouden de banken druk uitoefenen om van biologisch op gangbaar over te stappen, schrijft The Copenhagen Post in een ander artikel. Zuivelgigant Arla bevestigt dat verschillende biologische boeren een mogelijke overstap naar gangbaar bij Arla aangekaart hebben.
De banken ontkennen iedere inmenging van hun kant. "Wij letten op de cijfers", zegt Arne Jørgensen (agrodirecteur van Sydbank). "Als die niet bevredigend zijn is het aan de boeren en hun adviseurs om met een oplossing te komen. In sommige gevallen is dat een overstap naar gangbaar boeren, maar wij zullen dat niet suggereren of eisen".

Fotocredits: Arla Milk