De Bond bedoelt gewoon: garnalen moet u niet eten. Zeg dan: eet ze alleen vers gevangen en meteen gekookt. Makkelijk gaat dat niet, dus vergeet het maar.
Uit de test die de Bond uitvoerde blijkt wat geks. Sinds een tijdje kunnen Hollandse garnalen ook in Nederland gepeld worden. In Marokko doen ze het vies. Ouderwets met de hand. Logisch dus, al die troep. En fantastisch dus dat het sinds kort ook met de machine kan. Dan kan het ook in Nederland uit. Dat heeft een groot voordeel, zo beloofde me vorig jaar al eens garnalenpeller Heijploeg uit Zoutkamp in Groningen. U raadt het al: Nederlandse garnalen die niet reizen hebben veel minder benzoëzuur nodig dan die razende reizende Marokko-gangers die je op Belgische, Franse en Spaanse snelwegen in vrachtwagens met garnalen op zijkant van de opleggers ziet voortrazen. Heen en weer. Blijverdjes, in Nederland, hebben minder verchemiseerde aardolie nodig. Eindelijk fijne garnalen.
Hoe kan dat nou?!?!? Ik belde Heijploeg. Ze begrijpen er echt geen barst van. Ze herkennen hun eigen cijfers wel, maar kunnen zich niet voorstellen dat die reizende garnalen het beter doen. Die handel kennen ze nl. zelf ook uit en te na. De Bond houdt vol dat ze goed gemeten hebben, al ontdekte ik al eens eerder dat ze nogal koppig zijn in het volhouden van fouten. Meten is weten en cijfertjes lijken echt. Ik voel aan m'n theewater dat hier iets scheef zit, maar krijg er de vingers nog niet achter.
Zijn hier voedingsmiddelentechnologen die al een beetje kunnen nadenken wat er mis is gegaan? Met Heijploeg gaan we komende week verder. Ook zij willen dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Wordt vervolgd.
Tja Meester Klootwijk,
Inderdaad. En niet uit gulzigheid maar ook vanwege de smaak zonder kop maar met schaal. Wordt het teveel; dan de hand voor de mond, en kuis de restjes op de rand van het bord gelegd. Gelukkig hebben wij een direct kanaal waar ook onze tongetjes vandaankomen (’s nachts gevangen; om 9 uur afgeleverd)
Maar ik moet het natuurlijk bewijzen voor U, dus hier een link en tekst, anders denk je dat het een veronderstelling is.. :-)
Les crevettes grises
Ce sont de toutes petites crevettes, très prisées en Belgique (elles font partie des spécialités belges). Cependant on en trouve de plusieurs tailles, jusqu'à 8 cm. On les consomme généralement à l'apéritif, selon leur taille il est possible de ne couper que la tête et de manger le corps avec la carapace qui est très fine.
carapace = schaal
bron: http://www.aufeminin.com/fiche/cuisine/f6984-l-essentiel-sur-les-crevettes-et-gambas.html
ps. Niet met schaal verwerkt in gerechten of soepen; ze gaan uiteraard gepeld in een coquille of tomate-crevettes