Het is bijna Kerst. Dan eet Nederland massaal 'luxe'. Garnalen dus, want die vinden wij luxe en ze zijn kant-en-klaar. Eventjes testen dus of die nog steeds zo bespoten zijn als we altijd al dachten, moet de Consumentenbond deze maand hebben gedacht. Hollandse garnalen worden nl. hier gevangen. Vervolgens gaan ze in de vrachtwagen naar Noord-Afrika. Daar worden ze gepeld en daarna gaan ze hier in bakjes de supers in. Het zijn bederfelijke diertjes en dus gaat er een gemeen spulletje overheen. Benzoëzuur heet het. Volgens de Bond is het 'chemisch gemaakt' uit aardolie. Een broodje garnalen heet bij de Bond dan ook 'een broodje overdosis' dat 'royaal' besprenkeld wordt met dat spul. Eerst op de heenweg, naar Marokko. En dan terug, naar Nederland, zelfs helemaal tot in Noord-Oost Groningen.

De Bond bedoelt gewoon: garnalen moet u niet eten. Zeg dan: eet ze alleen vers gevangen en meteen gekookt. Makkelijk gaat dat niet, dus vergeet het maar.

Uit de test die de Bond uitvoerde blijkt wat geks. Sinds een tijdje kunnen Hollandse garnalen ook in Nederland gepeld worden. In Marokko doen ze het vies. Ouderwets met de hand. Logisch dus, al die troep. En fantastisch dus dat het sinds kort ook met de machine kan. Dan kan het ook in Nederland uit. Dat heeft een groot voordeel, zo beloofde me vorig jaar al eens garnalenpeller Heijploeg uit Zoutkamp in Groningen. U raadt het al: Nederlandse garnalen die niet reizen hebben veel minder benzoëzuur nodig dan die razende reizende Marokko-gangers die je op Belgische, Franse en Spaanse snelwegen in vrachtwagens met garnalen op zijkant van de opleggers ziet voortrazen. Heen en weer. Blijverdjes, in Nederland, hebben minder verchemiseerde aardolie nodig. Eindelijk fijne garnalen.Maar wat blijkt? Die garnalen, nota bene verkocht door het Hollandse kwaliteitsmerk GIJS, zijn méér bespoten dan die reizende garnalen. GIJS is behoorlijk van de wijs en blijkt ze inmiddels van het schap te hebben gehaald.

Hoe kan dat nou?!?!? Ik belde Heijploeg. Ze begrijpen er echt geen barst van. Ze herkennen hun eigen cijfers wel, maar kunnen zich niet voorstellen dat die reizende garnalen het beter doen. Die handel kennen ze nl. zelf ook uit en te na. De Bond houdt vol dat ze goed gemeten hebben, al ontdekte ik al eens eerder dat ze nogal koppig zijn in het volhouden van fouten. Meten is weten en cijfertjes lijken echt. Ik voel aan m'n theewater dat hier iets scheef zit, maar krijg er de vingers nog niet achter.

Zijn hier voedingsmiddelentechnologen die al een beetje kunnen nadenken wat er mis is gegaan? Met Heijploeg gaan we komende week verder. Ook zij willen dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Wordt vervolgd.




image

image