Het kookprogramma van de Vlaamse kok Jeroen Meus, Dagelijkse Kost, nadert zijn 1000-ste uitzending. Reden voor de programmamakers de kijkers te vragen wat voor hen dé Vlaamse Klassieker is. Ruim 14.300 kijkers stemden daarbij op stoofvlees-friet. De tweede plaats ging naar witloof met hesp (Vlaams voor ham) in de oven (7.500 stemmen) en steak-friet met bearnaisesaus eindigde op de derde plaats (6.500 stemmen).

1 maart Nationale Stoofvlees-frietdag
Ter gelegenheid van de door hem uitgeroepen Nationale stoofvlees-frietdag op zondag 1 maart, gaat Jeroen Meus op 28 februari zijn versie van de koploper bereiden. Op 1 maart gaat Jeroen Meus in een speciale aflevering (de 1001-ste) 'niet alleen langs bij mensen die zelf het gerecht klaarmaken, maar blikt hij terug op vijf jaar dagelijkse kost', schrijft De Standaard.

Voor de volledigheid: de top tien van ‘Dé Vlaamse Klassieker’:
1. Stoofvlees-friet
2. Witloof met hesp in de oven
3. Steak-friet met sla en bearnaisesaus
4. Vol-au-vent
5. Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
6. Asperges op z’n Vlaams
7. Konijn met pruimen
8. Kalfstong in madeirasaus
9. Zeetong ‘à la meunière’
10. Steak tartaar

Hoe zou het Nederlandse klassiekerlijstje er uit zien? We wagen een poging: 1. boerenkool met worst, 2. zuurkoolstamp, 3. nasi goreng.

Fotocredits: still, Dagelijkse Kost