Tegenstanders van GMO zijn bang dat gemodificeerde organismen zich onbeheersbaar in de natuur gaan verspreiden. Ook is er angst voor de onbekende gezondheidsrisico’s. De nieuwe generatie GMO-bacteriën kan de angst voor ongebreidelde verspreiding wegnemen. Deze bacteriën kunnen namelijk 'in het wild' niet overleven. Volgens de wetenschappers is het onderzoek erg belangrijk voor de toekomstige toepassing van GMO’s in de landbouw en in medicijnen.
Synthetisch aminozuur
Twee teams van onderzoekers, aan Harvard University en Yale University, stelden allebei met behulp van synthetische biologie een bacterie samen. In dit geval ging het om nieuwe organismes met een DNA dat volledig op een computer is samengesteld. Dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ methode, waarbij stukjes DNA geknipt en geplakt worden om gunstige eigenschappen direct in te brengen. Beide onderzoeken zijn deze maand gepubliceerd in Nature.
De nieuwe bacterie kan alleen maar groeien in aanwezigheid van een specifiek aminozuur, een bouwsteen voor eiwitten. De wetenschappers ontwikkelden een speciaal, synthetisch aminozuur, dat niet in de natuur voorkomt. De bacterie groeide daarop in het laboratorium erg goed, zolang het synthetische aminozuur aanwezig was. Experimenten met in totaal meer dan 100 miljard cellen wees uit dat geen enkele bacterie in staat was om te overleven zonder het betreffende aminozuur.
De nieuwe bacterie kan ook geen gemodificeerd DNA uitwisselen met zijn natuurlijke variant. De biochemische samenstelling is zodanig veranderd dat de natuurlijke bacterie en de GMO-versie niet goed ‘communiceren’. Hetzelfde geldt voor virussen. De aangepaste bacterie zorgt voor een mismatch tussen de genetische code van het virus en de gastheer. Daardoor krijgen virussen geen kans om toe te slaan in de gemodificeerde bacteriën.
Mijlpaal als basis voor verdere doorbraken
De wetenschappers waren op zoek naar een manier om effectieve veiligheidsmaatregelen ('biocontainment') te ontwikkelen voor GMO's. De geïsoleerde vorm van een GMO is, volgens de onderzoekers, een mijlpaal in de ontwikkeling hiervan. De volgende uitdaging is het aanpassen van het DNA van andere (grotere) levensvormen met dezelfde methodiek. Momenteel zijn wetenschappers al bezig hetzelfde te doen met gistcellen. Het genetisch materiaal van planten en dieren ligt veel dichter bij dat van gist dan bij dat van bacteriën.
De onderzoeken van Harvard University en Yale University zijn beide verschenen in Nature.
Fotocredits: 'E.coli Bacteria', NIAID
Het is inderdaad de vraag waar deze bacterie voor nodig is. Het wordt uit nieuwsgierigheid ontwikkeld met voor de toekomst legio mogelijkheden maar waar ontbreekt het ons aan? als ik antwoord mag geven dan is het in de sfeer van een vreedzame samenleving. Natuurlijk wordt een vreedzame samenleving bevordert als er voldoende eten en welvaart is voor iedereen.
Wel wil ik mijn zorg uitspreken over onze maakbare wereld. Een evolutieproces bewijst of een nieuw product levensvatbaar is.
Ik heb er (nog) geen vertrouwen in dat wij zelf aan het evolutieproces kunnen tippen. Ik heb energiefoto's gezien van kyrlianfatografie die de energie van gmo-melk en biomelk en gangbare melk lieten zien en dan mag dat niet wetenschappelijk zijn maar de wetenschappers kunnen dat verschil ook zien en doen het af als "niet wetenschappelijk" en daar word ik nou heel ongerust van!