De top drie bestaat volgens de Royal Society uit 18e en 19e eeuwse Brits/Franse ontdekkingen: "Kunstmatige koeling werd voor het eerst gedemonstreerd in Glasgow in 1748 en was vanaf 1805 commercieel verkrijgbaar. De eerste pasteurisatie-test werd in 1862 in Frankrijk uitgevoerd. Een Britse koopman patenteerde in 1810 het blik (hoewel een jaar eerder een Fransman eenzelfde proces toepaste met glazen potten en kurk)".

De Royal Society laat het publiek zijn voorkeuren voor een bepaalde uitvinding uitspreken op Facebook. Bent u het eens met deze keuzes? Welke uitvinding hebben de Britten over het hoofd gezien? En welke verdient volgens u de eerste plaats? Natuurlijk moet u dezelfde criteria hanteren als het Britse Koninklijk Gezelschap: beschikbaarheid, productiviteit, esthetiek en gezondheid.

De Top-20:

1. Koeling - houdt voedsel langer goed en maakt transport over grotere afstanden mogelijk. Met stip op één.
2. Pasteurisatie / sterilisatie - in eerste instantie bedoeld om verzuring van bier en wijn tegen te gaan, tegenwoordig vooral gebruikt voor zuivelproducten
3. Inblikken - vergrootte de houdbaarheid van eten in onvoorstelbare mate
4. De oven - een van de eerste uitvindingen om eten te bereiden (30.000 jaar geleden)
5. Irrigatie - minder afhankelijkheid van regenval, dus voedselzekerheid en ook verhoging van opbrengsten
6. Maaidorser / combine - een grote stap voorwaarts in het arbeidsintensieve oogstproces
7. Bakken - langzame en droge garing, brood
8. Selectief fokken / soorten - verbeteren van huisdieren en gewassen om meer opbrengst of andere variëteiten te krijgen
9. Malen / molens - de manier om granen om te zetten in meel waarmee brood gebakken kon worden
10. De ploeg - een grote stap voorwaarts in het bewerken van land om te zaaien
11. Vergisting - bier, wijn, kaas, brood zijn allemaal het gevolg van vergisting
12. Het visnet - uitgevonden in het Stenen tijdperk
13. Wisselteelt - voorkomt uitputting van de grond en maakt sedentaire landbouw mogelijk
14. De kookpot - maakte het mogelijk water te koken - en în water te koken
15. Het mes - vanaf de allereerste stenen versies gebruikt om voedsel 'toegankelijk' te maken
16. Eetgerei - van stokjes tot slakkenvorkjes, verbetering van hygiène
17. De kurk - om flessen en potten waterdicht af te sluiten waarmee bewaren en vervoeren mogelijk werd
18. Het vat - opslag en transport van vloeistoffen
19. De magnetron - het proces stamt uit 1934, de eerste Radarange was te koop in 1947
20. In vet bakken - in feite een conserveringsmiddel, al bekend bij de Egyptenaren, 2500 jaar voor onze jaartelling

Fotocredits: still uit reclamefilmpje, Wikipedia