Albion, dicht bij het Gare du Nord, Franse keuken door een Engelse chef en Nieuw-Zeelandse barman.
Adres: 80, rue du Faubourg-Poissonnière, +33 1 42 46 02 44, www.restaurantalbion.com.
Le Dauphin, de winebar van de jonge chef Inaka Aizpitarte die een paar deuren verder zijn bistro Le Chateaubriand heeft.
Adres: 131, avenue Parmentier, +33 1 55 28 78 88, reserveren noodzakelijk.
Le Verre Volé, volgens velen de hotste winebar nieuwe stijl, bij het Canal Saint-Martin.
Adres: 67, rue de Lancry, +33 1 48 03 17 34, www.leverrevole.fr, reserveren noodzakelijk.
Vivant Table, van de Zwitser, Pierre Jancou biedt een ruim scala aan biologische wijnen en 'vins naturels' in een voormalig vogel-winkeltje.
Adres: 43, rue des Petites Ecuries, +33 1 42 46 43 55.
Frenchie Bar à Vins, de wine-bar van de populaire bistro Frenchie van chef Gregory Marchand, biedt dankzij sommelière Laura Vidal een buitengewoon interessante wijnkaart.
Adres: 6, rue du Nil, geen telefoon, geen reserveringen, www.frenchie-restaurant.com.
Juvenile's is van de Schot Tim Johnston die het als een van de eersten aandurfde Australische wijnen te serveren in Parijs. Ook qua eten richt men de blik over de grenzen, met haggis en Britse kazen en vleeswaren. Aan de expats overlaten dan maar?
Adres: 47, rue de Richelieu, +33 1 42 97 46 49.
Les Papilles
Bertrand Bluy heeft zijn bistrot à vins tot een Quartier Latin klassieker weten te maken, samen met chef Ulric Claude. Vooral rond de lunch goed te doen, voor het diner is reserveren noodzakelijk
Adres: 30, rue Gay-Lussac, + 33 1 43 25 20 79, www.lespapillesparis.fr
Les Fines Gueules, koopt in bij de beste leveranciers van Parijs, zoals sterrenslager Hugo Desnoyer.
Adres: 43, rue Croix des Petits Champs, +33 1 42 61 35 41, www.lesfinesgueules.fr.
Verjus Wine Bar is de nieuwe onderneming van Braden Perkins en Laura Adrian die voorheen de Hidden Kitchen supper club hadden.
Adres: 47, rue Montpensier, geen telefoon, www.verjusparis.com
Willi's Wine Bar van de Engelsman Mark Williamson laat zien dat winebars geen nieuw verschijnsel zijn: dit etablissement bestaat al 32 jaar en is recent verbouwd.
Adres: 13, rue des Petits Champs, +33 1 42 61 05 09, www.williswinebar.com
Fotocredits: Meg Zimbeck, Les Papilles
"Les branchés" dus (zo heetten ze toch in de jaren '80, is er al een nieuwe term?) Bobos, babacools...
Hier in Brussel zijn het -nog- tapabars die verschijnen, maar ik denk dat de Brusselaar te vertrouwd is met wijn om er in te trappen.
cfr de cava en prosecco. In het begin was het een must, later begrepen de mensen wat zo'n fles kost (weinig) en was de cavarage in debars al snel over.