Een Franse kippenboer met een Nederlandse naam, Martin Clarenbeek, vertelt dat die kippen in een Nederlandse super zo'n € 12 moeten kosten als hele kip. In Frankrijk hebben ze een marktaandeel van bijna 60%. Volgens hem willen Nederlandse supers zijn Label Rouge kip niet omdat die te goed is. Hun andere kip zou erbij verbleken.
Met zulke praat wordt het natuurlijk nooit wat. Maar de Levensmiddelenkrant vertelt nog wat meer. In Frankrijk kosten zijn kippen maar € 7,50. Logisch dus dat ze daar wel de winkel uitvliegen. Maar net toen ik dat snapte, begon mijn probleem weer. Waarom kosten ze daar € 4,50 minder dan hier? Ze zijn hier maar liefst 60% duurder dan daar.
Van dat verschil snap ik dus echt geen fluit. U wel? Mij houdt het uit mijn slaap. Een vrachtwagen vol dooie kippen kan onmogelijk per dier een enkeltje à raison van € 4,50 kosten.
Martin spreekt en schrijft Nederlands zoals u en ik. Ik hoop dat hij dat hier wil komen uitleggen waarom goeie kip voor een Hollander zoveel duurder moet zijn dan voor een Fransman. Of weet u het?
Als Nederlandse Label Rouge vleeskippenhouders in Frankrijk probeer ik aan te geven waar naar mijn mening het verschil in marge blijft steken. Eerder schreef iemand al over een vast margesysteem waarmee gewerkt wordt. Dit is in ons geval ook zo, fijn dat de prijs stabiel blijft maar gezien de gevergde aanpassingen die wij moeten doen is het echter ook geen vetpot. Per kilo wordt aan ons 1,87 euro betaald, waarna de slachterijen de prijs tot ongeveer 2,50 optrekken, geslacht klaar voor transport. Wanneer ik dan lees dat een kip bij AH (overigens ook 'ONZE' kip...Fermiers d'Ancenis en niet alleen van Loué) meer dan 10 euro kost soms... dan is het mij duidelijk dat vooral de detailhandel wel erg veel marge heft. Vandaag bij een franse buurtsupermarkt de Label Rouge kip van Loué voor 4,79 per kilo in de aanbieding, gemiddeld gewicht 1,4 kilo maakt een hele kip voor 6,70 euro. Overigens is een fermier kip een buitenloopkip en niet altijd een Label Rouge kip met de daaraan verbonden strenge voorwaarden voor het houden van kippen. Op dit moment hebben we alle stallen vol zitten, met gele kip (de kaalnek met het geelachtig vel en dito poten), zwarte kip (zelfde maar dan met zwarte poten) en witte kippen (rustieke kip met witte poten). Voor wie meer wil lezen over ons bedrijf raad ik aan mijn blog te lezen, er is een tabblad voor de Label Rouge kip en daar staan nog enkele interessante linken op.
Franse groeten,
Monique SEINEN
Boerinneke in Frankrijk Blog