Barry Callebaut, de grote Belgische cacaoverwerker, installeert een nieuwe cacaobotertank voor Tony’s Chocolonely om volledige traceerbaarheid van de chocoladerepen van de laatste te garanderen. Daarvoor tekenden ze een samenwerkingsovereenkomst om langjarig samen te werken aan het traceerbaar maken van chocolade.

De deal is uniek omdat de grondstoffen voor eerlijke chocolade de facto altijd vermengd zijn met niet-eerlijke omdat in de handels- en verwerkingsstromen de herkomst niet volledig gegarandeerd kan worden. Tot op heden was eerlijke chocolade net zoiets als het eten van 1-sterkip uit een slachterij die voor de helft gangbare en voor de helft sterkippen slacht, niet vertelt welke kip tot welk deel behoort, maar wel zonder tracering lukraak de helft met een ster bestickert. Dat vinden we niet fijn voelen.

Tot op heden was eerlijke chocolade net zoiets als het eten van 1-sterkip uit een slachterij die voor de helft gangbare en voor de helft sterkippen slacht, niet vertelt welke kip tot welk deel behoort, maar wel zonder tracering lukraak de helft met een ster bestickert.
In een persbericht schrijven Tony's en Callebaut vandaag het volgende.

Partnercoöperaties
De Barry Callebaut Groep, ‘s werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige cacao en chocolade, en Tony’s Chocolonely, de Amsterdamse chocolademaker die een einde wil maken aan de slavernij in de chocolade-industrie, zijn een nieuwe strategische samenwerking aangegaan om chocolade te maken van volledig traceerbare duurzame cacao. Barry Callebaut installeert een nieuwe cacaobotertank om cacaoboter te verwerken van traceerbare cacaobonen, die rechtstreeks worden ingekocht bij de partnercoöperaties van Tony’s Chocolonely in Ivoorkust. De cacaomassa werd al gemaakt van cacaobonen van Tony’s Chocolonely’s partnercoöperaties in Ivoorkust en Ghana. Door de nieuwe samenwerking wordt alle cacao in de chocolade van Tony’s Chocolonely volledig traceerbaar.

Nu ook cacaoboter
Tony’s Chocolonely heeft directe langetermijnrelaties met boerencoöperaties in Ivoorkust en Ghana om de onderliggende oorzaken van moderne slavernij aan te pakken. De chocolademaker werkt samen met Barry Callebaut om hun traceerbare cacao te verwerken op een manier die schaalbaar en dus navolgbaar is voor de hele chocolade-industrie. Barry Callebaut en Tony’s Chocolonely werken samen sinds 2005, toen Barry Callebaut begon met het maken van Fairtrade cacaomassa voor Tony’s Chocolonely. Vanaf 2013 wordt de cacaomassa gemaakt met traceerbare cacaobonen en vanaf nu zal ook de cacaoboter volledig traceerbaar worden.

Het is mogelijk. Dus we nodigen de rest van de chocolade-industrie uit om mee te doen om chocolade 100% slaafvrij te maken
Mijlpaal
Antoine de Saint-Affrique, CEO van Barry Callebaut: “We zetten ons al lang in voor duurzame cacao, onder andere door rechtstreeks samen te werken met lokale cacaogemeenschappen. We hebben van duurzame cacao één van onze vier strategische pijlers gemaakt. Daarmee willen we strijden voor de ontwikkeling van een volledig duurzame chocoladewaardeketen. De samenwerking met Tony’s Chocolonely is een mijlpaal in onze inspanningen om volledig duurzame producten te leveren aan onze klanten.”

Rechtstreeks
Eva Gouwens, First Lady of Chocolate van Tony’s Chocolonely, vult aan: “Onze missie is om 100% slaafvrij de norm in chocolade te maken. Ons model is gebaseerd op vijf samenwerkingsprincipes. Onze cacaobonen worden rechtstreeks ingekocht bij onze partnercoöperaties en we volgen de bonen in de gehele keten, we betalen een hogere prijs, we investeren in langetermijnrelaties met cacaoboeren, we versterken hun organisaties en werken met hen samen om de kwaliteit en productiviteit te verhogen. We zijn trots dat nu alle cacaobonen in de chocolade van Tony’s Chocolonely volledig traceerbaar worden en zijn ingekocht bij onze partnercoöperaties met wie we een langetermijnrelatie hebben. Het is mogelijk. Dus we nodigen de rest van de chocolade-industrie uit om mee te doen om chocolade 100% slaafvrij te maken.”