Hier staan berichten van 24 februari tot en met 1 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar he meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Zondag 1 maart


  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kondigde aan het einde van de middag drie nieuwe coronapatiënten aan. Omdat bij geen van drieën bekend is van wie de besmetting afkomstig is, bevindt Nederland zich mogelijk op onontgonnen terrein.Tot nu toe leek de herkomst van de besmetting bij alle Nederlandse patiënten te herleiden naar een bezoek aan het door het Covid-19-virus zwaar getroffen Noord-Italië, of familieleden of contacten die daar geweest zijn. De drie nieuwe patiënten zijn een man van middelbare leeftijd uit Dalen, in de gemeente Coevorden, een vrouw die is opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg en een vrouw die in strikte isolatie verblijft in het Erasmus UMC in Rotterdam.

  • In het Verenigd Koninkrijk zijn twaalf nieuwe patiënten positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal Britse gevallen op 35 komt.
    Drie nieuwe patiënten bleken nauwe contacten van een man uit Surrey, die als eerste in het Verenigd Koninkrijk werd geïnfecteerd.

  • Het museum het Louvre in Parijs is zondag niet opengegaan vanwege de dreiging van het nieuwe coronavirus. De ongeveer 300 personeelsleden stemden er zondagochtend unaniem voor om de deuren gesloten te houden.

  • De Hema haalt alle proefschaaltjes weg vanwege het coronavirus. ,,We willen laten zien dat we alert zijn”, zegt een woordvoerster van de winkelketen. De maatregel geldt voor alle filialen in Nederland en België
  • .
  • In Iran zijn tot nu toe 54 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Bij 978 mensen is het virus vastgesteld. Dat meldde het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. Zaterdag stond het dodental in het land nog op 34.

  • Bij de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) staat de telefoon roodgloeiend. "We krijgen veel bezorgde tandartsen aan de lijn vanwege het coronavirus”, zegt Pim Nugteren, woordvoerder van ANT. "Er is een run op mondkapjes, waardoor tandartsen daar nauwelijks meer aan kunnen komen. Dat is echt een probleem. Deze mondkapjes zijn belangrijk voor de hygiëne, een tandarts is namelijk de hele dag met patiënten in de weer.” Tevens kampen tandartsen met grote problemen vanwege de stakende levering van tandkronen en brugwerk uit China

  • In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus geeft het RIVM om 15.30 uur een persconferentie. De persconferentie zal live te zien en te horen zijn bij de NOS op NPO1, NPO Nieuws, Facebook, YouTube en NPO Radio 1.

  • Maggie de Block zei: "Een landgenoot keerde recent terug uit een streek in Frankrijk met veel besmettingen. De persoon was zelf ongerust omwille van keelpijn en een hoest. De patiënt is in relatief goede omstandigheden, heeft lichte koorts, keelpijn en luchtwegenklachten. Dat kan goed behandeld worden in ons ziekenhuis. We proberen nu dat het virus zal uitbreken in ons land. We doen nu tests dag en nacht. Veel mensen keren op dit moment terug uit vakantie, dat weten we. De volgende dagen zullen moeten uitwijzen vanwaar de vakantiegangers allemaal terugkeren, en in hoeverre zij het virus meenemen."
    De Belgische viroloog Marc Van Ranst maakt zich geen grote zorgen voor de gevallen die tot nu toe in België gevonden zijn. "Veel verandert er niet met dit nieuw geval. We kunnen de persoon isoleren en verzorgen. Maar we maken ons altijd wél zorgen om de gevallen die we niet zouden vinden. Daarom moeten we zo'n fijnmazig mogelijk net maken om alle gevallen te vinden. Dat zal nog heel veel werk vragen de komende weken en maanden."

  • Na een eerste direct geïsoleerd besmettingsgeval in België dat te traceren viel als afkomstig uit China, is een tweede besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld in het land. De patiënt in kwestie vertoont milde klachten maar verkeert verder in goede gezondheid. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft om 11:30 uur een persconferentie.

  • De uitbraak van het coronavirus gaat Nederland economische groei kosten, zegt Hans de Boer, voorzitter van de werkgeversbond VNO-NCW. In het praatprogramma WNL op Zondag combineerde De Boer de economische lasten van corona met die van de brexit en de stikstofproblemen. Die optelsom leidt tot "een mager economisch jaar, maar we gaan niet het loodje leggen". In plaats van de verwachte 1 procent groei denkt De Boer dat Nederland enkele tienden van procentpunten lager uitkomt, tussen de 0,5 en 1 procent.

  • In het ziekenhuis van het Spaanse Navarra is een vrouw opgenomen van 39 jaar, die besmet is met het coronavirus. Afgelopen vrijdag keerde ze ziek terug van een vijfdaagse reis uit België.


  • Zaterdag 29 februari


  • In Delft is vandaag de zevende besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd. De patiënt heeft volgens het RIVM geen contact gehad met de eerder in Nederland besmette patiënten. De Delftse patiënte heeft het virus volgens het RIVM opgelopen in Noord-Italië. De vrouw zit met ziekteverschijnselen in Delft in thuisisolatie, meldt het RIVM.

  • In Frankrijk heeft het aantal besmettingen de grens van 100 gevallen bereikt in een maand, met een spurt in de afgelopen dagen. Het aantal werd om 18.00 uur zaterdag bekend gemaakt door Jérôme Salomon, directeur-generaal van de Direction de la Santé van het ministerie voor Volksgezondheid.

  • In de VS is de eerste Corona-dode gevallen. Het gaat om een vijftiger uit Washington. Aanvankelijk zei president Trump dat het om een vrouw ging. Het blijkt echter om een man te gaan. Trump gaf opnieuw een reiswaarschuwing af.

  • In Frankrijk zijn alle bijeenkomsten in een besloten ruimte met meer dan 5.000 deelnemers afgelast, maakte de Franse regering vanmiddag bekend (TF1). Dat betekent ook dat de grote landbouwbeurs, de Salon de l'Agriculture, een dag eerder zal sluiten en dat de halve marathon van Parijs zondag niet doorgaat. In Frankrijk zijn sinds vrijdag 16 nieuwe besmettingen gemeld. Bewoners van de twee grootste besmettingshaarden in Frankrijk, het departement L'Oise en de gemeente La Balme-de-Sillingy in de Haute-Savoie wordt aangeraden zo veel mogelijk thuis te blijven. Boodschappen doen en eten mag natuurlijk, maar 'niet-nuttige uitstapjes' zijn te vermijden en indien mogelijk heeft thuiswerken de voorkeur. Ook zullen in de genoemde gebieden maandag, na de crocusvakantie, de scholen waar 'contactgevallen' zijn gesignaleerd gesloten blijven.

  • Op 6 maart aanstaande zullen de Europese ministers van Gezondheid in een speciale bijeenkomst de corona-uitbraak bespreken, aldus Reuters. In februari besloten ze hun aanpak van de uitbraak Europabreed te coördineren.

  • De partner en het jongste kind van de vrouw uit Diemen testen positief voor Covid-19.

  • Online retailer Amazon heeft de afgelopen weken de verkoop van meer dan een miljoen producten stopgezet die mensen zogenaamd zouden beschermen tegen of genezen van het coronavirus, schrijft het Algemeen Dagblad. Ook haalde Amazon tienduizenden producten offline van verkopers die woekerwinsten probeerden te maken door producten als mondkapjes veel duurder aan te bieden dan de gangbare prijs.

  • De vrouw en de dochter van de met Covid-19 besmette man uit Loon op Zand blijken eveneens positief te testen op het virus. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag.

  • Covid-19 is niet meer te beheersen omdat het virus inmiddels niet meer te traceren wegen volgt, noteert de Volkskrant. Als het niet meer lukt de ziekte te smoren, is dit de nieuwe realiteit: een tweede griep. In plaats van het griepseizoen zullen we het hebben over het ‘griep- en covidseizoen’. Totdat ook dat verwatert, er naast de griepprik een jaarlijkse covidprik komt voor de oudsten, en het nieuwe virus een van de talloze anonieme griep- en verkoudheidsvirussen wordt die de mensheid nu eenmaal teisteren.

  • De angst voor het coronavirus grijpt om zich heen, nu vrijdag een tweede besmetting in Nederland is vastgesteld. Congressen en grote vergaderingen worden afgezegd, sommige mensen moeten vanuit huis werken en werkgevers vragen hun advocaten hoever ze mogen gaan met het controleren van het personeel.
    Veel bedrijven zien op tegen maandagochtend: dan is de krokusvakantie voor de regio's Midden- en Zuid-Nederland voorbij. De vrees is dat collega's het coronavirus tijdens carnaval of skivakantie hebben opgelopen. Op de Zuidas nemen sommige bedrijven drastische voorzorgsmaatregelen. Mensen die op vakantie waren in besmette gebieden in Italië, wordt geadviseerd om thuis te werken; grote bijeenkomsten van meer dan 25 mensen worden afgelast. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

  • Iedereen die in contact zijn geweest met de met het coronavirus besmette man uit Loon op Zand is in beeld. Het onderzoek van de GGD is daarmee afgerond. Vandaag moet bovendien duidelijk worden of de kinderen van de vrouw in Diemen ook besmet zijn met het virus.

  • De Zonnebloemen van Vincent van Gogh zijn in quarantaine gebracht. Het schilderij was op weg van de National Gallery in Londen naar het National Museum of Western Art in Tokio als onderdeel van een reizende tentoonstelling met 60 beroemde kunstwerken. Het was de eerste keer dat Van Gogh's meesterwerk Europa verliet. Na de uitbraak van Covid-19 in Japan heeft het ministerie van Cultuur van het land echter de opdracht gegeven om alle nationale musea voor kunst twee weken te sluiten.
    De tentoonstelling - Meesterwerken van de National Gallery, Londen - zou op 3 maart openen, maar blijft voorlopig gesloten tot 16 maart. Enkele van Europa's meest gewaardeerde kunstwerken zullen onderwijl verblijven in de quarantaine afdeling van het Japanse museum.

  • Vrijdag 28 februari

  • Het risico dat het coronavirus zich verder verspreidt, is 'zeer groot', zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar nog groter is het risico op verspreiding van ongefundeerde angst en geruchten. Krachtig verwoord in deze tweet:

  • De Franse president Macron heeft besloten om de grenzen niet te sluiten tegen het virus omdat 'het geen rekening houdt met grenzen' en 'wetenschappers zeggen dat het geen nut dient'.

  • Vandaag zijn opnieuw vier mensen in Italië overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Hiermee loopt het dodental in het Zuid-Europese land op tot 21. Ook is het aantal besmettingen in Italië flink opgelopen: van 650 donderdag naar 888 vrijdag. Dat zegt persbureau Reuters op gezag van de Italiaanse autoriteiten.

  • "Nederlanders zijn nog niet massaal aan het hamsteren geslagen nu het coronavirus ook in Nederland is opgedoken" aldus Distrifood. Volgens supermarktkoepel CBL is het koopgedrag van Nederlanders de afgelopen dagen niet erg veranderd, op de aanschaf van zeep en handgels na. Lege schappen, zoals in Italië (waar hele steden zijn afgesloten) zijn hier niet te verwachten. Gewoon de algemene hygiënemaatregelen opvolgen - regelmatig handen wassen en hoesten in je elleboog - is het devies en dat hebben inmiddels ook supermarktmedewerkers te horen gekregen.

  • De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) wijst er op dat het coronavirus zich niet kan verspreiden via voedsel. De voedselveiligheid is dus niet in het geding, schrijft FoodHolland. Volgens de FNLI is er dan ook geen aanleidingen om aan te nemen dat er in Nederland leveringsproblemen ontstaan.

  • De Amsterdamse coronapatiënt blijkt in Amsterdam UMC te werken, maar niet met patiënten. De vrouw, die vorige week in Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ziekenhuisopname bleek niet nodig, ze is in thuisisolatie.

  • Zowel de katholieke als de protestantse kerken nemen maatregelen om te voorkomen dat het coronavirus zich zou kunnen verspreiden onder kerkgangers. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten dat bij de communie de hostie niet op de tong uitgedeeld mag worden, kerkgangers elkaar bij de vredeswens geen hand mogen geven en het gebruik van wijwater niet is toegestaan. Bij het Heilig Avondmaal is het advies van de Protestantse Kerk in Nederland niet uit een gezamenlijke beker te drinken maar aparte bekertjes te gebruiken omdat het afvegen van de beker na iedere slok geen bescherming biedt tegen de overdracht van virussen (Knack).

  • Alle huisdieren van patiënten besmet met het coronavirus in Hongkong moeten twee weken in quarantaine blijven, zo maakten de autoriteiten er vrijdag bekend. Er werden sporen van het virus aangetroffen op de hond van een zieke vrouw.
    De hond vertoonde geen symptomen, zegt het Hongkongse ministerie van Landbouw, Visserij en Milieubescherming. "Maar monsters uit de neus- en mondholtes testten licht positief op het Covid-19-virus," aldus de woordvoerder. Onduidelijk is waarom de overheid besliste om het dier te testen.

  • De rijksoverheid opent in de loop van de middag het informatienummer 0800-1351. Mensen met vragen over het nieuwe coronavirus die graag iemand aan de lijn willen krijgen, kunnen daar terecht meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Volgens de bewindsman leven er veel vragen over het coronavirus. Veel informatie is al te vinden op de website van de rijksoverheid (en op de verschillende liveblogs).

  • De UAE-ronde, een profwielerwedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten, is geannuleerd. Donderdag werden er twee gevallen van coronabesmetting in de caravaan geconstateerd. Het zou gaan om twee Italiaanse stafleden, onbekend is voor welke ploeg ze werkten aldus Trouw. Alle renners worden getest op het coronavirus en mogen vooralsnog hun hotels niet verlaten.

  • Zwitserland gaat zeker tot 15 maart alle openbare en private evenementen verbieden waarop meer dan duizend mensen aanwezig zijn. Het gaat om een maatregel in de strijd tegen het cornavirus, dat al negen mensen in het land besmet heeft. Dat blijkt uit een mededeling van de regering.

  • Vannacht is een tweede patiënt met Covid-19 gediagnosticeerd. Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd dit vastgesteld, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werd bevestigd. De patiënt heeft geen link met de eerste patiënt. De tweede patiënt, een inwoner van Amsterdam, was vorige week in Lombardije (Italië). Zij zit in thuisisolatie in Diemen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.

  • Het coronavirus blijft zwaar wegen op de beurskoersen. De Europese beurzen zijn opnieuw aan de dag begonnen met dieprode cijfers. In Brussel ging de Bel20 met circa 4 procent verlies even onder de grens van 3.500 punten.

  • Ook Parijs (-3,3 procent), Amsterdam (-3,6 procent), Frankfurt (-3,8 procent) en Londen (-3,4 procent) doken in de eerste momenten van de handel de dieperik in. De Turkse beurs krijgt nog een extra tik nadat bekend is geraakt dat in Syrië 33 Turkse soldaten zijn omgekomen bij een luchtaanval. De beurs van Istanboel opende 10 procent lager.

  • Easyjet gaat een aantal vluchten schrappen omdat de vraag ernaar aanzienlijk is gedaald nu er meer gevallen van Covid-19 opduiken. Dat kondigt de Britse lowcostmaatschappij aan in een persbericht. Vooral vluchten van en naar Italië worden getroffen. Brussels Airlines schrapt de komende 2 weken 30 procent van zijn vluchtaanbod naar Noord-Italië.


  • Donderdag 27 februari

  • In Nederland is voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt het RIVM zojuist. De patiënt, die kort geleden in de regio Lombardije is geweest, zit in isolatie en is opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst brengt contacten van de patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. Onder leiding van het RIVM, in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam en de GGD treedt een nieuw protocol in werking. Mensen die in Nederland het coronavirus blijken te hebben, kunnen in vrijwel alle ziekenhuizen - groot en klein - terecht voor isolatie. Het is, onder de juiste omstandigheden, zelfs mogelijk dat ze thuis uitzieken. Tijdens het verblijf van de patiënt in isolatie onderzoekt de GGD met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad.

  • De NOS besteedt vandaag om 20.35 uur in een speciale uitzending aandacht aan 'feiten en fabels' rondom het coronavirus. Kijkers kunnen per mail en via social media vragen stellen die door experts beantwoord worden. In diverse live schakelingen en reportages komen vragen aan bod als 'zijn we voldoende voorbereid als zich een besmetting voordoet in Nederland?' en 'Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse samenleving?'. Mail je vraag naar coronavragen@nos.nl. Ook op NPO Radio 1 is er van 17.00 tot 18.30 een speciale uitzending.

  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst met adviezen uitgebracht waarmee bedrijven maatregelen kunnen nemen tegen Covid-19. "Zorg voor een goede hygiëne op de werkplek. Desinfecteer bureaus, tafels, telefoons en toetsenborden regelmatig, want de verspreiding verloopt meestal via contact met besmette oppervlakten." Ook raadt de WHO aan medewerkers met een lichte hoest thuis te laten werken en vooral regelmatig handen wassen te stimuleren bij werknemers en klanten. Er zijn ook richtlijnen voor zakenreizen: "Wie terugkomt van een gebied waar het coronavirus vastgesteld is, moet zichzelf gedurende twee weken monitoren", aldus de WHO (De Standaard)

  • 15 miljoen ton aan goederen staan al wekenlang vast in de Chinese havens en langs de grens. Door de lockdown van Chinese havens als gevolg van de uitbraak van het coronavirus dreigen de goederen, waaronder ook voedsel, nu allemaal weggegooid te worden. Er is gewoon niet genoeg stroom om koelcontainers te koelen. Goederenexpert Saltrex pleit er voor de goederen te testen om te bezien of ze in aanmerking komen voor hergebruik, schrijft BNR.

  • De Chinese stad Qianjiang, met ongeveer 1 miljoen inwoners, belooft zijn inwoners tot 10.000 yuan (bijna €1.300) te betalen als zij zich vrijwillig melden als ze symptomen van een coronabesmetting hebben en uit de test blijkt dat ze ook daadwerkelijk besmet zijn, schrijft Reuters. Qianjiang ligt ongeveer 150 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de corona-epidemie. Verschillende steden en regio's loonden al beloningen uit om het publiek te bewegen zich vrijwillig te laten testen, zij het met veel lagere bedragen.

  • Volgens de Amerikaanse president Trump is het risico dat het coronavirus de Verenigde Staten treft "zeer laag" (De Standaard). Trump deed zijn uitspraak op het moment dat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC waarschuwde dat bij een in Californië vastgestelde coronabesmetting niet duidelijk was hoe die persoon besmet was geraakt. Hij was niet in het buitenland geweest. In de VS zijn momenteel 59 coronabesmettingen bekend, waaronder 42 van het Japanse cruiseschip Diamond Princess gerepatrieerde Amerikanen.

  • Net over de grens bij Sittard, in de Duitse Gangelt, zijn 3 nieuwe coronagevallen bevestigd en is een vierde ziektegeval verdacht. Alle patiënten waren afgelopen zaterdag op de carnavalsviering waar ook de Duitse man was die eergisteren ziek werd. De gemeente heeft alle aanwezigen bij die viering opgeroepen zich te melden, aldus de NOS. Zij moeten, samen met hun huisgenoten 14 dagen in quarantaine.

  • Ook in Denemarken is nu een coronabesmetting vastgesteld, meldt Reuters. Het gaat om een man die op ski-vakantie is geweest in Noord-Italië. Hij is thuis in quarantaine, aldus de Deense gezondheidsautoriteiten.

  • Waar in Italië carnavalsvieringen werden afgelast, gaat het carnaval in Brazilië gewoon door (Bloomberg). Autoriteiten zijn niet zozeer bang voor het risico dat de carnavalsvierders elkaar besmetten, als wel dat iemand het virus vanuit het buitenland meebrengt. Het eerste coronageval in Brazilië is bevestigd, het was een Braziliaan die in Italië op vakantie was geweest (CNBC).

  • De grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, liep alleen al de eerste 2 maanden van dit jaar €261,2 miljoen aan omzet mis. De oorzaak? De uitbraak van het coronavirus. AB InBev brouwt, onder meer, het bekende Coronabier. "De uitbraak heeft geleid tot een aanzienlijke daling vande vraag in China in zowel het horeca- als het thuisgebruiksegment" (Distrifood)


  • Woensdag 26 februari

  • De tijd van buiten de deur vergaderen of het inhuren van consultants is voorbij. KLM bezuinigt om de kosten door de uitbraak van het coronavirus te compenseren, schrijft de NRC.
    Dat bleek woensdag uit een brief van financieel directeur Erik Swelheim aan medewerkers. Swelheim schrijft dat het nieuwe coronavirus een "significante impact” heeft op de inkomsten van KLM, een probleem dat slechts deels kan worden opgevangen door lagere kosten en een lagere brandstofprijs. Swelheim: "Het virus had al een flinke impact op het vliegverkeer van KLM naar Azië, en kan nu door de vele besmettingen in Italië ook gevolgen hebben voor de rest van ons netwerk.”

  • Als blijkt dat het coronavirus zich toch in Nederland manifesteert, hoeven we ons niet direct zorgen te maken. Nederland scoort hoog op de Global Health Security (GHS)-index, wat betekent dat wij goed bestand zijn tegen epidemie of pandemie, zo schrijft het Financieele Dagblad. Het Nederlandse zorgsysteem besteedt veel aandacht aan preventie, kan gevaarlijke infecties in een vroeg stadium signaleren en snel actie ondernemen wanneer de epidemie of pandemie zich verspreidt.

  • In Antwerpen bouwt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een containerafdeling om mensen die mogelijk besmet zijn met het virus op te vangen, meldt de Belgische krant De Standaard.

    De medisch directeur benadrukt wel dat het belangrijk is dat mensen die symptomen vertonen niet zomaar naar het ziekenhuis komen, maar beter eerst naar de huisarts bellen: “De wachtzalen zitten al overvol. In de wachtzalen zit je tussen andere zieke mensen. Nee, het is beter dat je een huisarts belt. Hij of zij zal afstemmen of het nodig is om op screening te komen, en dán word je doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

  • Gisteravond ontstond paniek in Nederland toen bleek dat een Duitse coronapatiënt recentelijk in Limburg was geweest. Echter blijkt nu dat de man tijdens zijn verblijf in Nederland nog niet ziek of besmettelijk was, schrijft De Telegraaf. Het contactonderzoek dat was gestart door het RIVM is dan ook geannuleerd.

    RIVM: “Op dinsdagavond 25 februari werd bekend dat een Duitse man positief getest is op COVID-19. Hij zou vorige week in Nederland zijn geweest. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst is daarom direct gestart met contactonderzoek. In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.”



    Maar hoe werkt zo'n contactonderzoek eigenlijk?

  • Uit de speech van de directeur-generaal van de WHO vanochtend: “Dit is geen moment voor gemakzucht. Dit is een tijd voor voortdurende waakzaamheid.”

    “Zoals u ook weet, is het team naar verschillende provincies gereisd, waaronder Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Het team heeft een reeks bevindingen gedaan over de overdraagbaarheid van het virus, de ernst van de ziekte en de impact van de genomen maatregelen. […] Zij constateerden dat de epidemie tussen 23 januari en 2 februari een hoogtepunt en hoogtepunt bereikte en sindsdien gestaag afneemt. Zij hebben vastgesteld dat er geen significante verandering in het DNA van het virus heeft plaatsgevonden.”

    “Van de landen die gevallen hebben gehad, hebben 14 landen al meer dan een week geen melding gemaakt van een geval, en wat nog belangrijker is, 9 landen hebben al meer dan twee weken geen melding gemaakt van een geval: België, Cambodja, Finland, India, Nepal, de Filippijnen, de Russische Federatie, Sri Lanka en Zweden. Maar dat betekent niet dat er geen gevallen naar deze landen mogen terugkomen. Maar de gevallen die het wel hebben gehaald, zijn in de kiem gesmoord. Buiten China zijn er nu 2.790 gevallen in 37 landen en 44 doden.”

    “Gisteren overtrof het aantal nieuwe gevallen buiten China voor het eerst het aantal nieuwe gevallen in China. De plotselinge toename van het aantal gevallen in Italië, de Islamitische Republiek Iran en de Republiek Korea is zeer verontrustend. Er zijn nu besmettingsgevallen die in verband staan met Iran in Bahrein, Irak, Koeweit en Oman. Er zijn nu besmettingsgevallen die in verband staan met Italië in Algerije, Oostenrijk, Kroatië, Duitsland, Spanje en Zwitserland.”

  • In de Tweede Kamer stellen Pieter Omtzigt, Joba van den Berg, Anne Kuik en Martijn van Helvert (allen CDA) vragen aan de ministers voor Medische Zorg, Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het coronavirus dat nu in Noordrijn-Westfalen is vastgesteld, vlakbij Limburg.


  • Fouten in een Italiaans ziekenhuis zouden er toe geleid hebben dat het coronavirus zich nu door heel Europa verspreidt. Toen bij een 38-jarige patiënt de symptomen overeenkwamen met de symptomen die behoren tot Covid-19, werd verzaakt hem meteen in quarantaine te plaatsen. “Daardoor heeft Mattia zijn acht maanden zwangere vrouw, meerdere familieleden, dokters die hem onderzochten, verplegend personeel en andere patiënten en mensen uit hun omgeving besmet”, aldus Italiaanse media, schrijft de Tijd.

    De Italiaanse regering nam vervolgens wel strenge maatregelen. In het noorden van Italië werden steden op slot gedaan en openbare ruimtes – behalve supermarkten en apotheken – gingen dicht. Desondanks bleef het virus zich verspreiden, ook in andere delen van het land. Inmiddels zijn besmettingsgevallen geconstateerd in het noorden, midden én zuiden van Italië. Dinsdagavond stond de teller op 322 gevallen en zeker 11 doden.

    Vanuit Italië verspreidde het virus zich verder door Europa. Italianen brachten het onder andere naar Frankrijk, Spanje (vasteland en Tenerife), Zwitserland en Oostenrijk.

  • Hoogtepunten uit het situation report van de WHO van gisteravond 25 februari:
    - Vier nieuwe lidstaten (Afghanistan, Bahrein, Irak en Oman) hebben in de afgelopen 24 uur gevallen van Covid-19 gemeld.
    - De WHO heeft een online cursus ‘infectiepreventie en -bestrijding voor het nieuwe coronavirus’ voor gezondheidswerkers en professionals in de gezondheidszorg. U kunt toegang krijgen tot de cursus via deze link. Deze cursus voorziet in informatie over de faciliteiten die nodig zijn om zich voor te bereiden op de behandeling van een opkomend respiratoir virus zoals het nieuwe coronavirus.
    - De gezamenlijke missie van de WHO en China werd op 24 februari afgesloten. Het team heeft een reeks bevindingen over de overdraagbaarheid van het virus, de ernst van de ziekte en het effect van de genomen maatregelen. Zie hier voor meer informatie over de bevindingen van de missie.
    - Op 24 februari is in Italië is een gezamenlijke missie van de WHO- en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gestart om de Italiaanse autoriteiten te ondersteunen bij de Covid-19 situatie. Meer informatie vindt u hier.


  • Dinsdag 25 februari

  • Een vliegtuig dat vertrok uit Teheran (Iran) en onderweg was naar Istanbul (Turkije) is omgeleid naar Ankara (Turkije). Het gerucht gaat dat een aantal van de inzittenden is besmet met het coronavirus. Alle passagiers gaan uit voorzorg in quarantaine. Daarnaast is ook de Iraanse onderminister van Gezondheid besmet met Covid-19. Het is vooralsnog onduidelijk hoe hij het virus heeft opgelopen.

  • Het gaat hard met het aantal mensen in quarantaine. Op het Spaanse eiland Tenerife is een hotel met ongeveer 1.000 gasten in isolement geplaatst. Bij één van de gasten in het hotel, een Italiaanse toerist, is het coronavirus vastgesteld. In het hotel zijn zeker 13 Nederlanders aanwezig, meldt de NOS.

  • In Italië is het aantal besmettingsgevallen gestegen tot ruim 200. Allereerst bleek het virus zich alleen in Noord-Italië te verspreiden, maar inmiddels is het ook in Zuid-Italië opgedoken. De toerist die is besmet werd in het ziekenhuis opgenomen met griepverschijnselen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgekondigd voor verschillende delen in Italië.

  • Ook in Oostenrijk zijn 2 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Het gaat hierbij om jonge mensen van 24 jaar. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis van Inssbruck.

  • Op dit moment zijn er in Nederland nog geen besmettingsgevallen met het coronavirus vastgesteld. Wel zijn er 40 monsters getest. Iemand wordt pas getest op Covid-19 wanneer hij hoestend en niezend en met hoge koorts bij de huisarts komt én in een 'risicogebied' is geweest, schrijft het NRC. Als dat het geval is, neemt de dokter een monster af dat naar het lab van het RIVM en naar het Erasmus MC wordt gestuurd. Binnen ongeveer 6 uur is er een uitslag. Deze was tot nu toe altijd negatief.

  • Hoogtepunten uit het situation report van de WHO van gisteravond 24 februari:
    - Eén nieuwe lidstaat (Koeweit) heeft in de afgelopen 24 uur gevallen van Covid-19 gemeld.
    - Sinds de opkomst van Covid-19 hebben we gevallen gezien van openbare stigmatisering onder specifieke bevolkingsgroepen, en de opkomst van schadelijke stereotypen. Stigmatisering kan mogelijk bijdragen tot ernstiger gezondheidsproblemen, voortdurende overdracht en moeilijkheden bij het beheersen van besmettelijke ziekten tijdens een epidemie.

  • De stigmatisering die de WHO noemt, is ook in Nederland merkbaar. Twee weken geleden werd een studentenflat in Wageningen beklad met anti-Chinese uitlatingen en besmeurd met uitwerpselen. Afgelopen weekend werd in Tilburg een Chinese vrouw mishandeld en bedreigd toen ze zich uitsprak tegen 4 of 5 mannen die het omstreden carnavalslied 'Liever voorkomen dan Chinezen' zongen. Gister werd bekend dat deze vrouw aangifte doet.


  • Maandag 24 februari

  • Terwijl de WHO het nog te vroeg vindt om van een pandemie te spreken, heeft de Belgische viroloog Marc van Ranst (KU Leuven) het zonder schroom over een 'kantelpunt'. "Het coronavirus is nu zo wereldwijdverspreid dat we van een pandemie kunnen spreken" (HLN, via Topics).

    Foodlog vroeg Van Ranst om commentaar op de maatregel van de scholengroep die ouders oproept met hun kind langs de huisarts te gaan als ze in Italië op wintersport zijn geweest. Is zo angst aanjagen te rechtvaardigen? "In België zouden we dan niet snel doen", zegt van Ranst. "In Nederland is het volkomen onnodig. Ik begrijp niet goed waarom ze het doen." Wat hem zorgen baart, is dat de gevallen in Italië getuigen van een 'derde-generatie-besmetting', waarbij geen directe link meer te leggen is met China. "Het is een overdraagbare aandoening, van mens op mens, op verschillende continenten en er gaan mensen aan dood. Dan heb je het over een pandemie. Dat woord gebruik ik niet om mensen schrik aan te jagen, maar om te zorgen dat je de juiste focus hebt op iets dat ook in onze landen zal voorkomen." Van Ranst hoopt dat we het in Nederland en België tot de paasvakantie zullen kunnen uitzingen zonder besmettingsgevallen. "Dan is er geen sprake meer van gewone griep en is er geen verwarring meer met eventuele corona-besmettingen."


  • Vlak na de grootschalige uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan werd de stad afgesloten. Dat zou de verspreiding van het virus hebben afgeremd, zo liet WHO directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag weten. Hij ziet het coronavirus als verschillende regionale epidemieën, maar nog niet als pandemie.


  • Europese steun
    In een persbericht laat de Europese Commissie weten zich in te spannen om zijn lidstaten te ondersteunen in het kader van de lopende werkzaamheden op het gebied van paraatheid, rampenbestrijding en reactieplanning. Daarvoor is onder meer €232 miljoen beschikbaar gesteld.

    Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Aangezien het aantal gevallen blijft toenemen, is de volksgezondheid de hoogste prioriteit. Of het nu gaat om het vergroten van de paraatheid in Europa, in China of elders, de internationale gemeenschap moet samenwerken. Europa is hier om een leidende rol te spelen.”

  • Italië
    Terwijl de virusuitbraak steeds beter onder controle raakt, lijkt het virus zich in Europa juist meer te (verspreiden. In Italië groeide het aantal besmettingsgevallen in slechts 4 dagen van 4 naar ruim 200 en het aantal doden van 0 naar 5. Nederlanders die in het noorden van Italië op wintersport zijn, merken nog weinig van de toegenomen paniek. Zowel de NOS als het Algemeen Dagblad beantwoorden op hun site een aantal veel gestelde vragen over het coronavirus (in Italië). Oostenrijk zet een rem op het treinverkeer vanuit Italië, schrijft de Frankfurter Allgemeine

  • Nederland
    In Nederland is vooralsnog niks aan de hand. In Drenthe vroeg scholenkoepel Pricoh zondagavond ouders niettemin om hun kinderen langs de huisarts te sturen als zij op vakantie zijn geweest naar gebieden waar momenteel het coronavirus aanwezig is. Het RIVM liet aan RTL weten dat deze maatregelen onnodig zijn: ‘Het RIVM benadrukt dat wat de scholenkoepel doet “niet nodig is” en ook “geen beleid van het RIVM of de GGD”.’

    Eerder deze maand liet minister Bruins weten dat Nederland goed is voorbereid op een eventuele coronavirus-uitbraak.

  • Rest van de wereld
    Naast Italië is er nog een coronahaard bezig met een opmars. In Iran zijn inmiddels 61 besmettingsgevallen en 12 doden. Op deze pagina kun je per land zien hoeveel besmettingsgevallen er zijn vastgesteld en hoeveel mensen zijn overleden aan het virus.

  • In China bedenken inwoners creatieve oplossingen voor situaties waar normaal gesproken veel mensen bij elkaar zijn. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld ‘cloud raves’: feestjes via sociale media (NU.nl). Daarbij maken DJ’s opnames van hun optreden, die ze vervolgens streamen via sociale media. Kijkers kunnen vervolgens vanuit thuis meekijken en -dansen.


Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.