Hier staan berichten van 22 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest recente liveblog en de reacties op de totale serie.


Zondag 22 maart


  • De VS registreerden vandaag 112 nieuwe doden. Dat brengt het totaal aantal Covid-19 doden inmiddels op 414. Het totale aantal besmettingen ligt op ruim 32.300. Vandaag kwamen er ruim 8.100 bij. De meeste doden en besmettingen zijn geconcentreerd in New York.


  • Bron: www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

  • De koelvesten en andere technieken die team NL ontwikkeld heeft voor Olympische Spelen (die vermoedelijk niet door zullen gaan) worden ingezet bij tot nu toe 5 ziekenhuizen voor het IC personeel. Dat vertelde Maurits Hendriks in het Sportjournaal. Hendriks vernam dat IC personeel niet lang achter elkaar kon doorwerken door de hitte van hun beschermende kleding en andere maatregelen tegen infectie met SARS-CoV-2.

  • Al weken is dokter Philippe Devos, hoofd intensieve verzorging van het CHC-ziekenhuis in Luik en voorzitter van de Belgische Vereniging van Medische Vakbonden (Absym) in de weer met patiënten met Covid-19. Maar nu is hij zelf getroffen. Volgens eigen zeggen werd hij niet ziek door een gebrek aan beschermende kledij en mondmaskers. Hij vindt dat hij gewoon pech heeft gehad. Devos is in thuisisolatie met zijn gezin.

  • Er wordt genept, maar de politie is waakzaam.


  • België staat voor de week van de waarheid. Over enkele dagen moeten de effecten van de overheidsmaatregelen zichtbaar zijn: de snelheid waarmee het coronavirus zich in ons land verspreidt, moet dan enigszins afnemen. Is dat niet het geval, dan wacht ons mogelijk een echte lockdown. Dat schrijft De Morgen.

  • Om de moed erin te houden paste Neil Diamond zijn oude Sweet Caroline aan naar een song over handen wassen.


  • Spanje weert vanaf middernacht vandaag buitenlanders op vliegvelden en in havens. Het toegangsverbod geldt voor minstens dertig dagen. Er zullen uitzonderingen worden gemaakt voor Spaanse staatsburgers en buitenlanders die in Spanje wonen, vliegtuigpersoneel, vrachtpersoneel, medisch personeel en diplomaten.

  • Terwijl na het Zuiden het Westen van Nederland de grip op het coronavirus lijkt te verliezen, wordt de roep om meer testen luider. Onvoldoende capaciteit, is het antwoord. Dat gaat er bij Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG in Groningen, niet in. ‘Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen.’ Dat schrijft Jop de Vrieze in De Groene.


  • In Italië zijn de afgelopen 24 uur 651 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Een lichtpuntje: dat zijn er bijna 150 minder dan gisteren. In totaal zijn bijna 5.500 Italianen overleden.
    Zaterdag werd een recordaantal van 793 doden betreurd. Of met het uitblijven van een nieuwe piek een ommekeer is bereikt, zal in de komende dagen moeten blijken.


  • Om het sturen van kaartjes naar patiënten in het ziekenhuis een besmettingsgevaar inhoudt, weigert het Universitair Medisch Centrum in Groningen papieren groeten en wensen.


  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel is met onmiddellijke ingang in quarantaine gegaan. Vrijdag had zij contact met een arts die met corona besmet bleek. Merkel zal zich de komende dagen laten testen en werkt vooralsnog vanuit huis, meldt Der Tagesspiegel.

  • In Duitsland geldt de komende twee weken een ingrijpend 'contactverbod' voor. Samenkomsten van meer dan twee personen zijn verboden. Dat maakte bondskanselier Angela Merkel zojuist bekend op een persconferentie. Voor gezinnen en mensen die samenleven gelden uitzonderingen. Merkel benadrukte dat het om 'regels' gaat, niet om aanbevelingen en dat er streng gehandhaafd zal worden. Boetes bij niet-naleving kunnen oplopen tot maar liefst €25.000.
    In Duitsland moeten nu ook alle restaurants, café's en dienstverleners waar 2 meter afstand houden niet mogelijk is (zoals bij kappers) verplicht dicht (dat was nog niet het geval). Woon-werkverkeer, helpen van derden en individueel sporten mogen nog wel, schrijft Deutsche Welle.

  • Hoewel het besluit pas 25 maart werd verwacht besloot de Spaanse premier Pedro Sánchez vandaag al tot verlenging van de noodtoestand met nog eens twee weken tot minimaal 11 april. De premier noemt de strijd tegen Covid-19 'een permanente oorlog'. Het Spaanse leger gaat de komende tijd een nog prominentere rol spelen in strijd tegen covid-19 dat inmiddels 1.720 dodelijke slachtoffers eiste in het Zuid-Europese land. De militairen bewaken de grenzen, ontsmetten belangrijke plekken en helpen bij verplaatsen van patiënten naar noodziekenhuizen.

  • Burgemeester Halsema van Amsterdam wees er vanmiddag in Buitenhof op dat de overheid die maatregelen neemt, ook de grote verantwoordelijkheid om de samenleving niet te ontwrichten. Op Foodlog stelden we dat onderwerp aan de orde in dit gesprek naar aanleiding van opinies van de Amerikaanse onderzoekers Katz en Ioannidis.


  • Op dit moment liggen 405 coronapatiënten op Nederlandse intensive care bedden. Een week geleden ging het nog om 96 personen, gisteren om 354.
    Nederland heeft zo'n 600 plekken beschikbaar voor coronapatiënten op de IC. Vanwege de verwachte stijging wordt er nu aan gewerkt om dat uit te breiden naar 1000. Ook worden de laatste dagen patiënten uit Noord-Brabant verplaatst naar de rest van Nederland, om zo ruimte te creëren voor nieuwe patiënten. Dat meldt de NOS. Nederland heeft (zie hieronder een van de kleinste IC-capaciteiten van de EU).

  • In de Belgische supermarkten is het dit weekend rustiger en zijn minder winkelrekken leeg. Dat hebben verschillende supermarktketens gemeld.Dat schrijft Knack.

  • Het coronavirus grijpt ook in Afrika om zich heen. Eenvoudige voorzorg die mensen kunnen nemen, zoals het wassen van je handen, zijn in veel Afrikaanse landen een luxe.
    De corona-uitbraak verliep aanvankelijk traag op het continent. Eerst waren er een aantal corona-gevallen boven de Sahara, in Egypte en Algerije; vermoedelijk bracht een besmette Italiaan het naar Nigeria. Het virus steeds zakt inmiddels naar de zuidelijker geleden landen en is in ruim dertig landen te vinden.
    De Ethiopische directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep deze week 'zijn' continent op om wakker te worden. "Het gaat nu razendsnel omhoog", zegt de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Salim Abdool Karim. "Dit is de stilte voor de storm, we moeten nu meer maatregelen nemen. Anders zitten we zo met een miljoen corona-patiënten." Dat meldt de NOS.

  • Paus Franciscus roept alle Christenen op aanstaande woensdag om 12.00 's middags samen het Onze Vader te bidden. "Wij willen op de viruspandemie antwoorden met de universaliteit van gebed, van compassie, van tederheid," zei de paus. Ook zal de paus aanstaande vrijdag de zegen 'Urbi et Orbi' uitspreken over een leeg Sint-Pietersplein. In normale tijden wordt deze zegen alleen met Pasen en Kerstmis uitgesproken.

  • Afgelopen donderdag riep Narendra Modi, de premier van India, zijn landgenoten vandaag vrijwillig een dag thuis te blijven, met name de 65-plussers en kinderen onder de 10 jaar. Het was bedoeld als test, om voorbereid te zijn op strengere maatregelen als die nodig mochten blijken.India telt 1,3 miljard inwoners en tot op heden is het aantal besmettingen en doden er opvallend laag (341 besmettingen en 7 doden). Volgens het FD is dat te danken aan het feit dat India al in een vroeg stadium maatregelen nam. "Al op 17 januari werd begonnen met het screenen en in quarantaine plaatsen van reizigers uit risicolanden. Ook iedereen die voor die datum uit risicogebieden was aangekomen werd opgespoord en thuis in quarantaine gezet, net als alle contacten van deze mensen. Op die manier zijn honderdduizenden mensen gescreend en tienduizenden onder toezicht gehouden." Scholen zijn al vanaf 6 maart dicht, sinds 11 maart zijn de visa van alle buitenlanders vervallen en de bevolking wordt via automatische telefoontjes, WhatsApp en straatposters geïnformeerd over hygiënische voorzorgsmaatregelen. De vrijwillige 'curfew' was geslaagd, laat deze reportage op YourStory zien.

    Maar India heeft meteen aansluitend de virusmaatregelen verscherpt, meldt The Guardian. Het treinverkeer wordt stilgelegd tot in ieder geval 31 maart. Vanaf morgenochtend 6 uur gaat de hoofdstad Delhi en nog 75 districten in lockdown: grenzen gaan dicht, alle openbaar vervoer - inclusief taxis en riksha's - moet van de weg en niet-essentiële winkels moeten dicht.

  • Ondanks de Noodoproep die iedere Nederlander vandaag op zijn mobieltje binnenkreeg, gaan mensen nog steeds het mooie weer in. Daartegenover staan heel andere sfeerimpressies vanuit Italië.


  • "Nu kunnen we het aantal patiënten nog aan, maar wat doen we als er straks veel meer bijkomen? Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Daar ga ik niet over, maar ik vind wel dat daar concreter over moet worden nagedacht. Ook vanuit de overheid." De NOS geeft het woord aan Heiman Wertheim, arts-microbioloog van het Radboud UMC in Rotterdam. Hij is een van de stemmen die pleit voor het denken over dood: wie moeten artsen gaan en wie moeten ze redden? Het is niet goed om hen alleen over die vraag na te laten denken. Eerder liet arts-filosoof Marli Huijer zich al zeer genuanceerd en indringend over die vraag uit op Scienceguide.nl.

  • Volgens modelleur (complexe systemen) en Nobelprijswinnaar Michael Leavitt is maar een deel van de bevolking vatbaar voor SARS-CoV-2.


  • Het bedrijf Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde wordt bewaakt door de politie. Het bedrijf maakt medicatie die de ziekmakende effecten van het coronavirus kan onderdrukken. De stof chloroquine is opgenomen in het voorlopig behandelplan van het RIVM. Foodlog maakte al eerder melding van deze stof die in reuma en anti-malaria-middelen wordt toegepast. Eén van die geneesmiddelen is Plaquenil van de Franse firma Sanofi.
    Rond het pand staat op iedere hoek een politie-auto met draaiende motor. Bij het bedrijf aan het Schepenveld staat één opvallende auto. Op de andere hoeken staan burgerauto's met daarin agenten.
    De politie laat weten dat het pand wordt bewaakt vanwege een verdachte situatie die zich heeft voorgedaan. Wat dat precies inhoudt, wil de politie niet zeggen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil vooralsnog niks zeggen over de politie-inzet. Een woordvoerder van de gemeente Zeewolde zegt niet te weten waarom er een politiemacht bij het bedrijf staat. Dat meldt Omroep Flevoland.

  • Sinds gisteren zijn 573 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4.204. Onder hen zijn 988 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).
    43 patiënten zijn sinds begin gistermiddag overleden aan Covid-19. Er zijn in totaal 179 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar.
    De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1.404 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).
    Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het genoemde aantal. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners. Dat meldt het RIVM.

  • Nederland laat geen vluchten uit Spanje meer toe. Frankrijk heeft vandaag besloten vluchten van een naar zijn eigen overzeese gebieden te verbieden. Dat meldt FranceTVinfo.

  • De Nederlandse stranden zijn deze ochtend een stuk rustiger dan gisteren. Dat komt mede door het sluiten van parkeerterreinen rond de stranden, en oproepen van de overheid en de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal. Dat meldt de NOS.

  • ‘Dankzij de noodplannen die we twee weken geleden in gang hebben gezet, zijn al onze ziekenhuizen erin geslaagd om samen 759 bedden extra vrij te maken. Er wordt hard gewerkt om nog extra capaciteit bij te maken.’ Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag. Dat brengt het totale aantal bedden voor intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen op 2.650. Op dit moment verblijven 290 coronapatiënten op intensieve zorg. Dat meldt De Standaard. België heeft bijna 2,5 keer zoveel IC-bedden op 100.000 inwoners als Nederland.

  • In Frankrijk is de eerste arts overleden die Covid-19 patiënten behandelde. Dat meldt FranceTVinfo. Het gaat om een dokter uit het ziekenhuis van Compiègne in het departement Oise, de belangrijkste besmettingshaard van Frankrijk. Minister Olivier Véran laat weten dat hij niet weet wanneer de 'ophok'-maatregelen voor mensen in Frankrijk weer kunnen worden opgegeven.

  • De Europese Unie moet een crisiscentrum krijgen, vindt de voorzitter van de Europese Commissie Charles Michel. Volgens hem denken verschillende EU-lidstaten dat ook. De crisisorganisatie moet in noodsituaties de maatregelen van de lidstaten coördineren. "Er is eenheid van commando nodig," zei Michel in een programma op de Vlaamse televisie over de coronacrisis. De les van deze crisis, zegt Michel, is dat op Europees niveau een sterkere aanpak nodig is voor het beheersen van crises.

  • Nederland stevent af op een verdere inperking van het openbare leven omdat de bevolking de aanwijzingen in de wind slaat om afstand te houden en grote groepen te vermijden. Zondagochtend is een NL Alert verstuurd om mensen te wijzen op deze aanwijzingen. Als dat niet helpt, lijken strengere maatregelen onvermijdelijk.
    "Het zal mij niet verbazen als er snel nieuwe maatregelen worden afgekondigd”, zegt een betrokken politiebron die dagelijks contact heeft met collega’s door het land. „Een beperkte of algehele lockdown behoort tot de mogelijkheden. De beelden van drukke stranden en bossen wijzen er op dat een deel van de bevolking de waarschuwingen niet serieus genoeg neemt.” Dat is te lezen in een reportage van de NRC.

  • Omdat ouderen kwetsbaar zijn voor Covid-19 aandoeningen en de zorg van de National Health Service (NHS) in het Verenigd Koninkrijk niet berekend is op een toevloed van ouderen op de Intensive Care, roepen Britse artsen volgens de BBC op tot gesprekken over de manier waarop ze dood willen gaan: op de IC of thuis in een ingeleid nachtkaars-scenario. Palliatieve stervensbegeleiding wordt in de komende weken en maanden vermoedelijk een belangrijk onderwerp in landen met weinig IC-capaciteit. Ook Nederland heeft slechts een beperkt aantal IC bedden per 100.000 inwoners.


  • Bron: Grutjes.nl

  • De internationale atletenvereniging Global Athlete heeft het Internationaal Olympisch Comité gevraagd de Olympische Spelen uit te stellen. "Als de wereld zich verenigt om de verspreiding van het Covid-19-virus te beperken, zal het IOC hetzelfde moeten doen," staat in een zondag uitgebrachte verklaring. Duizenden atleten hebben zich inmiddels uitgesproken tegen het doorgaan van de Spelen in de geplande periode, van 24 juli tot en met 9 augustus. Het IOC zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO te volgen en vindt het nog te vroeg om nu een besluit te nemen.

  • Omroep West brengt een reportage over het gedrag van Nederlanders aan de kust gisteren (zaterdagmiddag) die met het mooie over het strand en de boulevard wilden wandelen en iets drinken. "Mensen snappen nog steeds niet dat het ernstig is!", zegt André Tiep, voorzitter van de Vereniging voor Strandexploitanten Scheveningen (VVS).

  • Volgens Het Parool zijn de Amerikaanse president Donald Trump en leiders van het Congres dicht bij een akkoord over steunmaatregelen tegen de economische klap van het nieuwe coronavirus. Het steunpakket heeft volgens economisch adviseur Larry Kudlow een omvang van $2 biljoen (2.000 miljard dollar).

  • The New York Times brengt een mooie animatie van de verspreiding van SARS-CoV-2 dat leidt tot de aandoening Covid-19 bij mensen.


  • De coronamaatregelen dwingen ons massaal thuis te blijven. Vervelend? Het kan ook iets opleveren: ruimte voor rust, reflectie en solidariteit. ‘Eigenlijk roept de natuur ons nu tot bezinning.’ Het Parool ging te rade bij filosofen (levende en dode) en vroeg een aantal intellectuelen en coaches wat Covid-19 voor effect heeft op mensen.

  • De Nederlandse overheid maakte zojuist (11:29 uur) gebruik van de Noodmelding om iedere Nederlander te wijzen op zijn burgerplicht om 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven bij ziekte of verkoudheid. 'Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance'. Het dreigingsgevoel moet verder worden aangewakkerd in de strijd tegen mensen die nog steeds niet begrepen, hebben dat er iets groters en sterkers is dan mensen, techniek of wetenschap kunnen tegenhouden. VVD-politicus en Natuurmonumenten ondersteunen de oproep nog eens indringend.


  • Spanje zal naar verwachting de noodtoestand die 14 maart voor twee weken werd uitgeroepen, met twee weken verlengen tot 12 april. Premier Pedro Sánchez heeft dit volgens Spaanse media de regeringsleiders van de regio's van het land laten weten. Hij zei dat het ergste nog moet komen en dat de toestand uit de hand dreigt te lopen. Verwacht wordt dat het Spaanse parlement 25 maart met de verlenging zal instemmen.

  • Tijdelijk werklozen krijgen van de Vlaamse overheid automatisch €202,68 op hun rekening gestort, waarmee ze een maand hun water- en energiefactuur kunnen betalen. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), aldus De Tijd, die ook schrijft dat België's gezondheidsminister Maggie de Block laat weten dat de huidige strenge maatregelen nog 'minstens 8 weken' gaan duren. Daarmee is ze positiever dan Jaap van Dissel van het Nederlandse RIVM. Van Dissel heeft het over 'maanden' en de onzekerheid waarmee de opbouw van immuniteit is omgeven.

  • Zowel de WHO, premier Rutte, RIVM-viroloog Jaap van Dissel als volksgezondheidshoogleraar Jaap Seidell adviseren het publiek gezond te eten. Volgens een bericht zouden Chinezen gezonder zijn gaan eten in reactie op de schok die Covid-19 op gang heeft gebracht.

    Verwarrend zijn de berichten wel: volgens duurzaamheidsactivist Jeroom Remmers moeten we vooral meer fruit en groenten en minder vlees gaan eten. Volgens een Hengelose kinderarts moeten we juist rundvlees en groene groenten eten, omdat die virussen op een afstand zouden houden. Martijn Katan, emeritus professor voedingsleer, liet vorige week op de radio weten dat er geen enkele onderbouwing is dat 'gezond eten' helpt tegen SARS-CoV-2 of andere mensonvriendelijke virussen.


  • Duitsland lijkt minder nieuwe besmettingen te hebben. Het Duitse Robert Koch Institut meldt vandaag dat er een officieel totaal van 18.610 Covid-19 infecties in de gehele Bondsrepubliek is geregistreerd. Dat zijn er 1.948 meer als vrijdag. Gisteren steeg de teller nog 2.705. Het instituut wijst er echter wel op de officiële registraties mogelijk niet representatief zijn voor de werkelijke verspreiding van het nieuwe Coronavirus onder het publiek.

  • Het publiek blijft naar de kust trekken. Vandaag roept ook de burgemeester van Noordwijk op om niet naar de kust te komen. Gisteren kwamen veel mensen naar het strand bij Noordwijk die zich niet hielden aan het voorschrift om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

  • Het Russische leger stuurt medische hulp naar Italië om de regering van premier Conte te helpen in de strijd tegen de gevreesde aandoening van de luchtwegen Covid-19 die zich in het land blijft verspreiden. Het besluit gisteren werd genomen na een telefoontje tussen de Russische president Poetin en de Italiaanse premier. Poetin stuurt mobiele desinfectievoertuigen en specialisten naar de zwaarst getroffen Italiaanse regio's.

    Ook Cuba stuurt hulp: een eenheid van 52 dokters en verpleegkundigen. Ze gaan naar Lombardije, de zwaarste getroffen noordelijke regio van Italië. De NOS brengt in herinnering dat Cuba een lange geschiedenis kent van hulp bij rampen in het buitenland. Het 'leger van witte jassen' wordt sinds de revolutie in 1959 vaak in arme landen ingezet. Ook vertrok Cubaans medisch personeel de afgelopen jaren naar Haïti bij de uitbraak van cholera en naar West-Afrika toen daar ebola heerste.

  • Rusland meldt een piek in longontstekingsgevallen in Moskou. Dat voedt de angst dat autoriteiten de officiële coronavirusgegevens in Rusland faken. Op de 144 miljoen Russen worden slechts 253 Covid-19 besmettingen gemeld, veel minder dan in andere Europese landen. Russische artsen vragen zich openlijk af of dat klopt, mede met het oog op de beperkte aantallen tests in Rusland. "Ik heb het gevoel dat zij (de autoriteiten) tegen ons liegen," zegt Anastasia Vasiljeva, hoofd van de Russische vakbond van artsen. Volgens The Independent zegt de regering echter dat haar statistieken accuraat zijn. President Vladimir Poetin heeft geklaagd dat Rusland het doelwit is van nepnieuws om paniek te zaaien.

  • Italië gaat in het licht van het grote aantal sterfgevallen (het land telde gisteren bijna 800 doden) nóg meer op slot: ook alle niet-essentiële bedrijven moeten nu de deuren sluiten. Het betekent dat de gehele economie, met uitzondering van nutsdiensten, zorg en voedsel, stil komt te liggen. Het Laatste Nieuws brengt de video met ondertiteling waarin premier Conte het nieuws aankondigt.

  • De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB merkt op dat gisteren nog veel mensen gebruik maken van het tram-, bus- en metronetwerk, ook voor niet-essentiële verplaatsingen. De politie en eigen veiligheidspersoneel van de MIVB gaan vandaag een extra oogje in het zeil houden om het publiek te bewegen minder te reizen en afstand te houden. In de Vlaamse gemeente Tienen slingerde de politie de bezoekers en uitbater van een café op de bon omdat ze een heimelijk lockdown-feestje hielden. Ze riskeren een boete die per persoon kan oplopen tot €4.000 of een gevangenisstraf tot drie maanden.

  • Jaap van Dissel van het RIVM laat vanmorgen in gesprek met nu.nl weten dat we nog maandenlang te maken zullen hebben met Covid-19. Het is onwaarschijnlijk dat alle maatregelen maatregelen die afgekondigd zijn tot 6 april na die datum losgelaten zullen kunnen worden. Van Dissel: "De groep die immuun is zal nooit zo groot worden in de huidige aanpak dat we alle maatregelen kunnen laten varen. Dat duurt simpelweg te lang. Ik denk dat we dan eerder een vaccin hebben dat ons helpt om de overige mensen ook die immuniteit te geven, maar dan zonder dat ze de ziekte hoeven te doormaken. Maar dat zal best nog wel enige tijd nemen."

  • Madrid is de zwaarst door Covid-19 besmettingen getroffen Spaanse regio (60% van de besmettingen in het land). Vrijdagavond is het leger ingezet om coronapatiënten uit ziekenhuizen in Madrid over te brengen naar ziekenhuizen elders in het land. In een conferentiecentrum in de Spaanse hoofdstad wordt momenteel een groot noodziekenhuis gebouwd. De Spaanse overheid verklaarde gisteren dat het "alles zal doen wat nodig is" om de pandemie te bestrijden, maar waarschuwde tegelijkertijd ook opnieuw: "het ergste moet nog komen".


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 21 maart: klik hier
    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier