Hier staan berichten van 21 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.



    Zaterdag 21 maart

  • Voormalig huisarts en hoogleraar filosofie Marli Huijer maakt zich zorgen over de toenemende druk om bij de bestrijding van het coronavirus tot de meest rigoureuze maatregelen over te gaan. “Het democratische debat over hoe we omgaan met deze crisis ontbreekt. Dat kan misschien niet anders. Maar de besluitvorming wordt beheerst door angst voor hoge sterfcijfers terwijl die cijfers te weinig in het perspectief worden geplaatst van het gegeven dat er altijd mensen doodgaan.

  • Van Italië, het nieuwe episch centrum van de pandemie, kan de wereld iets leren. Dat schrijft de New York Times. De ervaringen van het land laten zien dat maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dammen en de bewegingsvrijheid van mensen in te dammen, moeten snel geïmplementeerd en duidelijk gecommuniceerd worden en daarna strict worden gehandhaafd. De krant bekritiseert met die woorden het beleid van president Trump die het gevaar van Covid-19 aandoeningen aanvankelijk bagatelliseerde.

  • Al bijna een traditie: de eindscores van vandaag in termen van nieuwe doden en officiële besmettingen van het afgelopen etmaal per land.


  • Bron: Worldometers.info

  • Een apotheek aan de Utrechtsestraat in Amsterdam verkoopt mondkapjes, ondanks een tekort aan de medische hulpmiddelen. ‘Onfatsoenlijk’ en ‘de stad onwaardig’, volgens een huisarts. Maar de apotheker zegt dat de kapjes nog goed verkrijgbaar zijn. Een reportage van het Parool.

  • In Frankrijk overleden sinds gisteren 112 mensen aan het nieuwe Coronavirus. Daarmee komt het Franse totaal op 562. Onze zuiderburen telden ook 1.847 nieuwe besmettingen. In het hele land zijn er 14.459 bevestigde gevallen.
    In het Verenigd Koninkrijk kostte het coronavirus de laatste 24 uur aan 53 mensen het leven. Daarmee stijgt het dodental naar 233. Er kwamen daar 1.035 nieuwe meldingen binnen vandaag, ruim 5.000 in totaal.

  • Strengere maatregelen in Frankrijk. In Nice geldt vanaf vanavond een compleet uitgaansverbod tussen 23.00 uur en de vroege uurtjes. In Parijs zullen meer controles worden uitgevoerd in de treinstations en mensen mogen niet meer aan de oevers van de Seine zitten, terwijl de toegang tot de de grasvelden van de Esplanade des Invalides en de Champ-de-Mars aan de Eiffeltoren beperkt wordt.

  • Willen we deze coronacrisis aanpakken en snel het negatieve tij snel keren, dan zullen we 'out of the box' moeten denken, zegt Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën (UGent, VUB) en lid van de Hoge Raad Financiën. Hij doet zelf een voorstel: een cheque van 3000 euro van de Europese Centrale Bank voor elke burger. Dat schrijft Knack

  • Italië boekt alweer een triest record: 793 nieuwe doden en meer dan 6.500 besmettingen in 1 dag. Dat brengt het totale dodental in het land op 4.825. Nergens ter wereld zijn dat er meer. In heel Italië zijn er ruim 50.000 besmettingen gemeld, een stijging van meer dan 6.500 sinds gisteren.
    De Noord-Italiaanse regio Lombardije is de zwaarst getroffen regio. In 24 uur steeg het aantal sterfgevallen daar met 546 naar 3.095. Een dag eerder waren zo'n 380 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Dat was toen de grootste stijging in een dag sinds de uitbraak. Het aantal besmettingen in de regio is met ruim 3.000 opgelopen tot ruim 25.515.

  • Ook Berlijn sluit de restaurants (alleen thuisbezorgen en afhalen is nog toegestaan) en verbiedt bijeenkomsten met meer dan 10 personen.


  • In Nederland zijn nog altijd grote verschillen in 'corona-bewustzijn'.


  • De politie aan de Belgische kust voert dit weekend strenge controles uit. Alle niet-essentiële verplaatsingen naar het kustgebied zijn verboden op straffe van een boete. Hoewel voldoende lichaamsbeweging belangrijk blijft stelt federaal premier Sophie Wilmès vast dat dat veel mensen langdurig in de parken flaneren. “Niet blijven hangen in het park”, zegt ze.


  • Bewoners van enkele Parijse banlieues lappen de Franse lockdown-regels aan hun laars. Bij controles werden agenten bespuugd, geslagen en met stenen bekogeld. Om een voorbeeld te stellen zijn arrestaties verricht. In heel Frankrijk zijn inmiddels 13.000 boetes uitgedeeld. in het departement Seine-Saint-Denis, met veel voorsteden ten noorden van Parijs, werden 1.300 mensen bekeurd. In dit departement zijn vier mensen aangehouden die al meerdere keren een boete hadden gekregen. Zij werden gearresteerd voor het ’in gevaar brengen van anderen’, waar een boete van 15.000 euro en een celstraf van een jaar op staat. Het is echter de vraag of dit voor de rechter standhoudt; agenten wilden hiermee vooral een voorbeeld stellen.Dat meldt de Telegraaf. "Het is geen verrassing", zegt aan politieman, "dat het hier nu vaker uit de hand loopt door een combinatie van een lockdown, dichte scholen, mooi weer en een gebrek aan burgerzin.”


  • In Spanje, na Italië het meest getroffen land van de EU, gelden strenge lockdown maatregelen. Naar buiten mag je alleen nog voor je boodschappen, omdat bevoorrading van woonhuizen door het leger ondoenlijk is. Je moet je wel aan de regels houden. Rutte vraagt ons volk daarom. In Spanje, Italië en Frankrijk ga je fors op de bon als je de regels niet respecteert. Gek genoeg heeft zo'n menselijke benadering, die poogt zoveel mogelijk iedereen te redden, kanten die je we vereenzelvigen met een politiestaat. Nu piept er (nog) niemand over en vraagt het volk er zelfs om. In Nederland pleitten afgelopen week in de Tweede Kamer zowel populistisch rechts als GroenLinks voor strengere maatregelen die die kant op gaan.


  • Gistermiddag wees de Commissaris van de Koning nog eens op de ernst van de situatie met een indringende video van het Jeroen Bosch ziekenhuis uit Den Bosch.



  • Wat was het kantelmoment in de discussie over klimaat? Een journalist stelt een heel prikkende en correcte vraag aan minister Wopke Hoekstra: als er 800.000 mensen sterven aan de slechte luchtkwaliteit die het gevolg is van onze welvaart en we daar eigenlijk maar weinig aan doen, maar dan vele biljoenen achter Corona aangooien. Zijn antwoord is ontwijkend: Parijs en of het Corona is, is de afdeling 'glazen bol'.


  • Sinds het vorige etmaal zijn in Nederland 30 patiënten overleden en 637 nieuwe Covid-19 patiënten officieel geregistreerd. In totaal kent Nederland nu 3631 positief geteste personen. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

    Er zijn in totaal 136 mensen overleden aan de ziekte. De meeste overleden mensen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongst overleden persoon is 63 jaar.

    De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1.180 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418).

    Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners. Dat meldde het RIVM vanmiddag om 14:00 uur.


  • Het Antwerpse bedrijf BioOrg zet zijn tien jaar oude technologie in in de strijd tegen het coronavirus, schrijft De Tijd. Het bedrijf ontwikkelde een alternatieve manier om onzichtbare vervuiling, zoals fijnstof, schimmels en allergenen, tegen te gaan zonder agressieve of schadelijke chemicaliën. Die vonden ze in een mix van verschillende 'goede' bacteriën om de 'slechte' tegen te gaan. De mix van bacteriën maakt enzymen die de kern van het virus aantasten. Het laagje bacteriën heeft bovendien een uitdrogingseffect, gunstig bij het coronavirus dat zich via druppeltjes verspreidt. Let wel, het is geen medicijn of ontsmettingsmiddel, zegt BioOrg, maar een behandeling kan een ruimte twee tot vier weken 'coronaproof' maken. En dat kan de infectiedruk flink verminderen. Scholen, overheden en hotels hebben BioOrg inmiddels ontdekt. "De jongste twee weken is de vraag zeker verhonderdvoudigd," aldus BioOrg.

  • De zaterdagmarkten in de stadscentra liggen op hun gat, schrijft de Telegraaf. In sommige gemeenten is de weekmarkt al verboden (strikt juridisch is een markt een 'openbare bijeenkomst' waar nu maximaal 100 mensen aan zouden mogen deelnemen). De helft van de weekmarkten is inmiddels geschrapt. In de steden waar het nog wel mag is het devies: boodschappen bestellen, inpakken en snel weer doorlopen. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft maatregelen genomen om de veiligheid van consumenten én kooplieden te garanderen. Dus "geen statafels bij de visboer waaraan rustig een harinkje kan worden verorberd. Ook de proeverijen van stukjes kaas blijven de komende tijd achterwege. Terrassen en stoelen tussen de kramen zijn taboe en de betalen kan alleen nog met de pinpas. Etenswaar wordt met plastic handschoenen aangereikt en klanten mogen op de markt niks eten."

  • Dokters en verplegers blijven argeloze burgers waarschuwen: als u thuisblijft, kunnen wij ons werk doen. Dokter Sander de Hosson zorgde voor een opeenvolging van mooie tweets. Een Spaanse dokter is het meest duidelijk: 'ben je nou helemaal loco?!?"



  • Nederland blijft hamsteren - er wordt na de piek van vorige week vrijdag en zaterdag gemiddeld nog altijd 50% meer verkocht - en dat betekent dat de bevoorrading van de supermarkten onder hoogspanning staat. "Normaal wordt een winkel 2 tot 3 keer per dag bevoorraad, nu is dat 4 tot 5 keer", schrijft het AD. Het probleem ligt niet bij de distributiecentra, die liggen 'propvol', maar bij het vervoer naar de winkels. Om het mogelijk te maken dat er voldoende producten in de supermarkten liggen, verruimde minister Van Nieuwenhuizen eerder deze week de rij- en rusttijdenregeling. Ook kunnen gemeenten hun 'venstertijden' voor de bevoorrading van supermarkten verruimen met noodvergunningen, iets waartoe branchevereniging CBL al opriep.

  • Corona is niet overdraagbaar op en door dieren, schrijft NieuweOogst. "Hoewel coronavirussen ook bij dieren voorkomen, is er geen direct verband tussen de humane variant en die bij landbouwhuisdieren. Ook zijn alle in ons land voorkomende coronavarianten niet besmettelijk voor de mens." Dat onderstreept ook de Wereldbond van dierenartsen voor kleine huisdieren (WSAVA) naar aanleiding van de hond die wereldnieuws werd omdat hij besmet zou zijn. De hond was niet geïnfecteerd. Het in de neus bij de hond aangetroffen virus was mogelijk via zijn wel geïnfecteerde baasje daar terechtgekomen. (Droevig: kort nadat het 17-jarige hondje uit quarantaine bij zijn inmiddels herstelde baasje terug was, is het overleden.) 

  • België is beter voorbereid dan Nederland op de verwachtte hausse in Covid-19 gevallen die geïntubeerd en op de Intensive Care beademd moeten worden. Dat zegt Geert Meyfroidt, staflid Intensieve Zorgen van het UZ Leuven, in Het Laatste Nieuws. Reden? Nederland heeft veel minder Intensive Care bedden per 100.000 inwoners dan België. België heeft er 16,5. Frankrijk 10,5, Italië 8,6. Nederland heeft de minste bedden: 6,7. Duitsland gaat met 35 bedden ruim op kop. Als - zoals gisteren de WHO nog eens waarschuwde - ook jongere mensen ten prooi vallen aan beademingsproblemen als gevolg van Covd-19 - dan zal het systeem in Nederland het snelst haperen.

  • Schat u in dat het bij de nu al genomen maatregelen blijft? Dat vroeg Nu.nl aan RIVM Corona-coördinator prof. Jaap van Dissel. Zijn antwoord:
    "Ik hóóp dat het daarbij blijft. Ik herhaal maar weer: of er maatregelen bij komen, hangt nu vooral af van het gedrag van mensen. En ja, soms is het moeilijk, maar dan moet je toch voor de veilige keuze kiezen, voor jou en de ander. Als je kucht, niet denken: het zal wel niks zijn, maar gewoon thuisblijven, omdat je dan geen risico bent voor anderen."
    In het vraaggesprek is een video opgenomen van president en voorman van alle Nederlanders en politieke partijen (zoals voorheen kritische media hem zijn gaan zien) premier Mark Rutte. Rutte maakt duidelijk dat de overheid niet op iedereen kan letten en dat daarom iedereen zich zelf aan de regels moet houden. Hij ergert zich aan mensen die dat niet doen en maakte duidelijk dat hij niet als politicus een verhaaltje vertelt maar dat het menens is en een samenwerking tussen alle leden van het volk waarin leven en dood op het spel staan. Iedereen heeft daarin zijn individuele verantwoordelijkheid.

  • Berlijn moet zijn restaurants sluiten. Dat zegt burgemeester Michael Müller van de stad. Mensen gaan nog steeds zorgeloos uit eten, maar dat kan eenvoudigweg niet meer, verklaarde hij gisteravond op TV. De Berlijnse Grünen zijn nog niet overtuigd van dergelijke vrijheidsbeperkende maatregelen. De burgemeester denkt niettemin dat hij snel met een sluitbesluit zal kunnen komen. Berlijn telt 868 officieel vastgestelde besmettingsgevallen. Gisteren overleed de eerste Covid-19 patiënt, een 95-jarige man met de nodige andere klachten.


  • Medeleven, waardering en de noodzaak om naar elkaar om te kijken. De speech die koning Willem-Alexander gisteravond tot het Nederlandse volk richtte, was volgens kenners "hoopvol" maar ook "alarmerend".
    Volgens Kysia Hekster, NOS-verslaggever Koninklijk Huis, zat er veel waardering en troost in de speech, maar ook een waarschuwing: de coronacrisis kan nog langer aanhouden. Zo typeert de NOS de toespraak.

  • In een bejaardenhuis in Madrid lijken bewoners en verzorgers elkaar met Covid-19 verschijnselen te hebben aangestoken. In een tijdsbestek van amper twee weken zijn 20 van de 130 bewoners overleden; personeel is besmet. De doden worden zonder ceremonieel snel begraven. De situatie is volledig uit de hand gelopen, schrijft de NRC.

  • Via Eyes on Animals ontvingen we een video die protesteert tegen het gebruik van wilde dieren voor medicinaal of consumptief gebruik. Vermoedelijk spelen schubdieren (pangolins, in het Engels) en vleermuizen een rol in de mutatie van het Coronavirus dat nu de wereld in zijn greep heeft.


  • Er komt landelijke coördinatie om het aantal coronapatiënten vanuit Noord-Brabant te verdelen over de rest van het land. Dat hebben minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg afgesproken. Daarbij komt er hulp van Defensie. "Defensie kan hier uitstekend bij helpen in de logistieke support", vertelde Kuipers gisteravond in Nieuwsuur.

  • In Nederland gaan duidelijker minder Covid-19 mensen dood op de intensive care dan elders (tot nu toe 19 p de 106). De NRC legt uit waarom: Nederlandse dokters ontraden opname op de IC aan patiënten die het waarschijnlijk toch niet of slechts als kasplantjes overleven. Daardoor kunnen ze rustig thuis overlijden in plaats van op een steriele IC.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Het leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 20 maart: klik hier
    - 19 maart: klik hier
    - 18 maart: klik hier
    - 17 maart: klik hier
    - 16 maart: klik hier
    - 15 maart: klik hier
    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier