Hier staan berichten van 2 maart tot en met 6 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


    Vrijdag 6 maart


  • De aandelenbeurzen in New York lijden nog steeds onder het negatieve sentiment dat Covid-19 veroorzaakt. Vanochtend openden de beurzen fors lager, na een dag van forse verliezen op donderdag. Ook een positief rapport over de Amerikaanse banenmarkt, en historisch lage werkloosheid, kon het tij niet keren
  • .
  • Volgens premier Rutte zijn er nog geen redenen om nationale evenementen te verbieden. Hij verwijst naar station Utrecht Centraal en Schiphol. "Dat zijn permanente nationale evenementen, die gaan we ook niet sluiten." Wel respecteert hij lokale overheden die anders beslissen.

  • Vanwege de teruggelopen vraag en de toename van productieproblemen door het stokken van toeleveringen, hebben ongeveer 750 bedrijven in Nederland werktijdverkorting aangevraagd. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Alleen bedrijven die minstens 20% minder werk hebben kunnen een beroep doen op de regeling.

  • President Macron van Frankrijk roept op bejaarde familieleden niet te bezoeken. "Ik weet dat het soms een pijnlijke beslissing is, maar we moeten bezoek aan onze familieleden op leeftijd zoveel mogelijk vermijden', zei Macron na een bezoek aan een woonzorgcentrum in Parijs."

  • Nederland en België maken zich zorgen over de aankondiging van een exportverbod op mondkapjes door onder meer Duitsland. Een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten dat lidstaten exportrestricties of een verbod binnen de EU kunnen opleggen voor producten. Daar moeten dan wel bijzondere omstandigheden voor zijn, zoals het belang van de volksgezondheid. Dergelijke maatregelen moeten wel proportioneel en tijdelijk zijn en worden gemeld in Brussel.

  • De Belgische overheid raadt scholen aan schoolreisjes naar Italië uit te stellen. België de beslissing van de Italiaanse autoriteiten om schoolreizen in heel Italië te annuleren
  • .
  • Het aantal personen wereldwijd dat besmet is met het coronavirus, is vrijdagmiddag gestegen tot 100.000. In Nederland zijn tot nu toe 128 besmettingen geconstateerd. Donderdag stond de teller in Nederland nog op 82.

  • President Trump van de VS stelt per wet $8,3 miljard (€7,3 miljard euro) beschikbaar om de verspreiding van Covid-19 te gaan. Het geld moet worden besteed aan onderzoek naar vaccins, hulpmiddelen om het virus vast te stellen en de behandeling van patiënten.

  • Iran telt volgens de jongste cijfers van de regering inmiddels 124 doden als gevolg van Covid-19; 4747 mensen zijn besmet. Het land geldt als belangrijke brandhaard voor de verspreiding van het virus over de wereld. De autoriteiten dreigen met geweld als mensen reisverboden overtreden.

  • In Nederland is de eerste patiënt aan het coronavirus overleden, zo meldt het RIVM. De patiënt is een 86-jarige man die opgenomen was in het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam met COVID-19. De besmettingsbron van deze man is nog onbekend.

  • Beleggers zijn bang voor het coronavirus. Het verlies op de belangrijkste aandelenbeurzen in Europa loopt op tot 3%. Aan het begin van de ochtend was dat nog 2,5%. De AEX schommelt rond elf uur tussen 540 en 550 punten.

  • Belgische krant DeMorgen sprak met viroloog Marc van Ranst, wie wij op Foodlog ook al aan het woord lieten. Hij geeft aan dat bezorgdheid van mensen een goede zaak is. Daardoor zijn mensen voorzichtiger en dat beperkt de verspreiding van het virus. Een fragment uit het interview:

    Bent u geschrokken van de reactie van de bevolking op het virus?
    “Neen, die vind ik zelfs prima. In minder dan een week tijd zijn we erin geslaagd om mensen bezorgd te maken, en dat was nodig. Paniek is nergens goed voor, maar bezorgdheid wel. Dat zorgt ervoor dat de mensen alles over het virus willen weten en dat ze hun gedragingen aanpassen. Ik zie nu al dat mensen veel minder handen geven, en dat is geweldig.”

    U hebt de mensen met opzet bezorgd gemaakt?
    “Ja, want dat was de enige kogel in ons pistool. Een vaccin is er niet, zoals bij de gewone griep, dus moeten we de bevolking sensibiliseren. We hebben dat opzettelijk gedaan net voor het virus hier uitbrak, omdat we weten dat mensen dan nog beter luisteren. Dat het ook nog eens krokusvakantie was, maakte het moment helemaal perfect – er is dan weinig ander nieuws.”


  • Vandaag overlegt minister Bruins voor Medische Zorg in Brussel met zijn Europese collega's over de samenwerking rondom de bestrijding van het coronavirus. In Europa zijn nu zo'n 4.200 besmettingsgevallen vastgesteld. In Brussel praten de ministers onder andere over de communicatie en de tegenstrijdige adviezen welke in de afgelopen dagen zijn verspreid vanuit verschillende landen.

  • De Vindicat-leden die in Noord-Italië op wintersport waren, vertrekken vandaag (een dag eerder dan gepland) weer richting huis. Voordat zij de bus in gaan wordt hun gezondheid gecontroleerd - studenten met klachten moeten in Italië blijven. Bij thuiskomst vangt de GGD alle leden op en controleert ze, indien nodig, nogmaals. Alle terugkerende Vindicat-leden kregen het advies om 2 weken lang geen colleges te volgen vanwege de incubatietijd van het virus.


  • Donderdag 5 maart



    Op deze kaart missen nog enkele gevallen. Deze zullen zo snel mogelijk bijgevoegd worden.
    Bron: RIVM

  • Het RIVM heeft zijn cijfers geüpdatet. De overheidsinstantie schrijft op zijn site: 'Sinds de laatste update zijn 44 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve geteste patiënten op 82. Hiervan zijn 69 patiënten in het buitenland besmet geraakt of zijn contacten van bevestigde patiënten. Van de nieuwe patiënten zijn twee personen opgenomen in het ziekenhuis. De overige nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie.'

  • Het aantal mensen in Nederland die besmet zijn met het coronavirus is opgelopen van 38 naar 82. Dat maakte minister Bruins zojuist bekend in een Tweede Kamerdebat over het coronavirus.

  • Het coronavirus dat nu tientallen duizenden mensen wereldwijd heeft geïnfecteerd is niet overdraagbaar op of van huis- en landbouwhuisdieren, aldus de diergeneeskunde afdeling van de Universiteit Utrecht.

    'Er zijn geen aanwijzingen dat huis- en landbouwhuisdieren, zoals koeien, varkens en schapen, geïnfecteerd kunnen worden met SARS-CoV-2 of dat ze een rol spelen bij de verspreiding van het virus en een infectiebron vormen voor mensen. De overdracht van SARS-CoV-2 gaat van mens op mens. Op dit moment worden studies uitgevoerd om de gevoeligheid van huis- en landbouwdieren voor het nieuwe coronavirus op te helderen.'

  • Wereldwijd kunnen zeker 290 miljoen kinderen niet naar school vanwege het coronavirus. In dertien landen, waaronder China, Japan, Iran en Italië, zijn alle scholen gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan, zo meldt Unesco. De Italiaanse regering besloot woensdag als eerste Europese land om alle scholen en universiteiten tot 15 maart te sluiten.

  • Bij een arts-assistent van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is gisteren het coronavirus vastgesteld (NOS). Hij had vrijdag contact gehad met een patiënt die eveneens besmet was. Ook bij een verpleegkundige van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het virus vastgesteld. Gisteren werd ook al bekend dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam besmet is.

  • In een brief aan haar stadsgenoten benadrukt burgemeester Halsema van Amsterdam dat het leven ondanks Corona gewoon door kan gaan. "Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Iedereen kan gewoon naar werk, school of andere openbare plekken en er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten." Grote bedrijven zijn uiterst beducht en sluiten hun kantoren in geval van Corona (zoals bijvoorbeeld Nike deed) of vermijden bijeenkomsten om het risico van sluiting te voorkomen.

  • Volgens cijfers van kredietverzekeraar Atradius gingen vorig jaar 4300 Nederlandse bedrijven falliet. Dat is een stijging van 3,5% ten opzichte van 2018. Nu denkt het bedrijf dat dit jaar 4500 bedrijven zullen verdwijnen. Vorig jaar veroorzaakte de onzekerheid rond brexit en het handelsbeleid van de VS de slachtoffers; de extra faillissementen zijn het gevolg van het coronavirus. Wereldwijd schat Atradius dat 2% bedrijven extra door het virus op de fles zullen gaan.

  • Online supermarkt Picnic waarschuwt klanten per mail voor extra drukte. Dat komt door het coronavirus, zegt topman Michiel Muller weten tegen RTL Z. Maar hij denkt dat klanten op een gegeven moment wel klaar zijn met houdbare producten bestellen. "Als je vijf blikken zalm hebt ben je wel klaar, toch?"

    Desondanks haalt Picnic nu alles uit de kast om de extra bestellingen te kunnen verwerken. "We zitten nu op 20 procent meer capaciteit. De bestellingen zijn ook wat groter dan normaal. Dus we hebben behalve meer bestellingen ook meer mensen nodig", aldus Muller. "Ik krijg er een soort kerstachtig gevoel bij", zegt hij. "Je probeert het maximale te doen met je bestaande mensen en middelen. Elke dag proberen we een beetje meer te doen, want je kunt niet van de ene op de andere dag meer doen."

  • In totaal zijn in China inmiddels 3012 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Het aantal besmettingen is gestegen tot ruim 80.000. Zo'n 50.000 daarvan zijn inmiddels genezen. In Zuid-Korea zijn 5.766 officiële besmettingen vastgesteld. Wereldwijd staat de teller met het aantal geregistreerde besmettingen op 94.410. Het aantal doden bedraagt 3.269.


  • Woensdag 4 maart

  • Het tekort aan mondkapjes is inmiddels zo groot dat het Acta (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) voorlopig een groot deel van de behandelingen schrapt. Alleen spoedgevallen en lopende behandelingen, zoals het plaatsen van een kroon, worden voortgezet. Dat meldt het Parool. Ook bij de opleidingen tandheelkunde en mondzorgkunde in Nijmegen worden soortgelijke maatregelen genomen, werd vanavond bekendgemaakt. Vanmorgen liet het Franse ministerie van Volksgezondheid al weten dat mondkapjes alleen nog op doktersvoorschrift gekocht kunnen worden.

  • De première van de nieuwste James Bond-film No Time To Die is door de producenten, MGM en Universal Studio's uitgesteld. In plaats van april staat nu november in de planning. De beslissing zou te maken hebben met het coronavirus dat mensen weghoudt uit de bioscopen.

  • De Italiaanse minister van Onderwijs bevestigt dat alle scholen en universiteiten in het land vanaf morgen de deuren sluiten tot 15 maart. Minister Azzolina had kort daarop laten weten dat er nog geen definitieve beslissing was. "We hebben de opinie van een wetenschappelijke commissie gevraagd" over de vraag of een sluiting van de scholen een "proportionele" maatregel zou zijn, zei minister Lucia Azzolina laat in de middag.

  • Het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk is met 34 gevallen toegenomen. De teller staat nu op 85. Volgens Chris Whitty, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering, is het "waarschijnlijk" dat er een epidemie ontstaat.

  • Italië zou overwegen om vanaf donderdag alle scholen en universiteiten tot half maart te sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA

  • Mensen kunnen Covid-19 overdragen op honden. Een kleine hond - een pomeriaantje - van een coronapatiënt in Hongkong is volgens de plaatselijke gezondheidsautoriteiten besmet. Sinds vorige week vrijdag vallen alle tests op het coronavirus bij het dier ‘zwak positief’ uit. Daarom vermoeden Hongkongse en internationale experts dat het dier is geïnfecteerd door besmette oppervlakken te likken en besnuffelen.

  • Op 3 maart zijn er 15 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 38. Van de nieuwe patiënten zijn vier mensen in het ziekenhuis opgenomen. De andere 11 zijn in thuisisolatie. Een van deze mensen was op doorreis, woont in het buitenland maar is op een opvanglocatie ondergebracht.
    De meeste personen bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld, zijn mensen die in Noord-Italië zijn geweest of zijn gezinscontacten van een eerdere patiënt. Van enkele patiënten is de bron van de besmetting nog onbekend. Dit is nog in onderzoek. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en hebben contactonderzoek opgestart.

    Het RIVM publiceert sinds gisteren ook een kaart waarin de positieve uitslagen vermeld worden per gemeente. Klik op de kaart voor meer details.


    Bron: RIVM

  • De Nederlandse thuiszorgapp Luscii werkt aan een 'coronaversie'. Daarmee kan ook op afstand de snel verspreidende ziekte worden gedetecteerd. De makers van de app zeggen al door 'een paar' ziekenhuizen in Nederland benaderd te zijn om deze dienst te faciliteren. "Er wordt nu hard gewerkt aan dit nieuwe systeem. We verwachten een eerste versie binnen twee weken operationeel te hebben."

  • Afgelopen zaterdag vertrokken 900 leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat naar Noord-Italië voor een skivakantie. Gisteren scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Noord-Italië aan naar code oranje (ga alleen als het noodzakelijk is). De Vindicat-leden zagen geen reden om hun reis af te gelasten, wat tot Kamervragen leidde in de Tweede Kamer. De studenten moeten bij terugkomst "zichzelf in de gaten houden", aldus RIVM-baas Jaap van Dissel.

    "Dinsdagochtend hebben we allemaal een mail van de GGD ontvangen met onder meer hygiënevoorschriften. Wat wel te doen en wat vooral niet", zegt Floris Hamann, rector bij Vindicat en als zodanig aanspreekpunt voor de autoriteiten in Nederland. Hij heeft "ieder dagdeel" contact met het RIVM.

  • In Iran zijn 54.000 gevangenen vrijgelaten in een poging om verspreiding van het coronavirus in overvolle gevangenissen tegen te gaan. Deze regeling geldt alleen voor gevangenen die tot minder dan 5 jaar cel zijn veroordeeld. Wanneer de gevangenen negatief werden getest op corona én zij een borgsom hadden betaald, mochten ze op verlof (via De Telegraaf).

  • Hoe hard we ook ons best doen, er is nog geen geneesmiddel voor het coronavirus (FastCompany). We moeten ons nu enkel richten op het indammen van de verspreiding.


  • Dinsdag 3 maart


  • We hebben ons bedacht en we gaan toch nog even door met bloggen, schreef het Vlaamse financiële blad De Tijd rond half acht vanavond. "Want Wall Street kleurt vandaag weer bloedrood. De Dow Jones staat met 2,2 procent in de min en verliest daarmee meer dan 600 punten. De S&P500 en de Nasdaq gaan 2,1 procent lager. Het bloedbad lijkt vooral het gevolg van de noodrenteverlaging van 50 basispunten die de Fed vanmiddag doorvoerde. Daardoor lijken beleggers te denken: 'Wat weet de Fed wat wij niet weten? Is de situatie nóg erger dan we dachten?' waardoor het angstcentrum in de hersens van de jongens en meisjes Wall Street weer op hol slaat." Nog wat later op de avond schrijft de krant "De Amerikaanse beer is weer helemaal terug op Wall Street. Inmiddels noteren de hoofdgraadmeters bijna 3,5 procent in het rood. De Dow Jones verliest een schrikbarende 900 punten. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft onbedoeld paniek gezaaid op de financiële markten."
  • Het aantal doden door het coronavirus in Italië blijft stijgen. Gisteren stond het dodental op 52, vandaag is bekend geworden dat het is gestegen naar 79.

  • Het RIVM stelt het aantal patiënten met het coronavirus in Nederland dinsdag bij van 24 naar 23. Het jongste kind van de coronapatiënt in Diemen is toch niet besmet met het virus, blijkt na herhaald testen.

  • Het crisisoverleg met ministers, de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is afgelopen. Zij kregen van deskundigen de laatste stand van zaken rond het virus te horen. Het was het eerste overleg van de ministersploeg na de bekendmaking dat er voor het het eerst een patiënt was in Nederland, vorige week donderdag.
    Nederland verkeert nu in een 'indamfase' met betrekking tot het coronavirus, aldus premier Mark Rutte. De situatie is volgens hem nog niet onder controle: "Onder controle betekent dat er geen nieuwe gevallen bijkomen. Die garantie kan ik niet geven." Ingrijpende maatregelen zijn volgens de premier nog niet nodig. Zo worden er nu nog geen grote evenementen afgelast of scholen gesloten.

  • De Chinese stad waar het coronavirus uitbrak, miljoenenstad Wuhan, sluit een van de noodziekenhuizen die het vorige maand in recordtijd opbouwde. De laatste, herstelde, patiënten in het ziekenhuis zijn ontslagen. China meldt iedere dag minder nieuwe besmettingen door de ziekte.

  • Het aantal op dit moment aangetoonde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is gestegen tot 24. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn zes nieuwe gevallen gemeld. De mensen die het virus hebben opgelopen, zitten thuis in quarantaine.
    Bijna alle Nederlanders bij wie het coronavirus is vastgesteld, zijn in Noord-Italië geweest óf gezinsleden van mensen bij wie het virus al was vastgesteld. "Van enkele patiënten is de bron van de besmetting nog onbekend. Dit is nog in onderzoek," zegt het RIVM.
  • Noord-Korea, het land dat zich heeft afgesloten van zijn buurlanden en de Westerse wereld doet net alsof het virus het land niet kan binnendringen. Grote leider Kim Jong-un toont zich zonder mondkapje. Internationale waarnemers vrezen echter een ramp in het land omdat het niet is toegerust om de medische voorzorg te bieden die nodig is om verspreiding van het virus in het land te voorkomen.

  • Nederland zal vandaag vermoedelijk meer dan 20 vastgestelde besmettingen tellen. Aan het einde van de ochtend komen diverse ministers en instanties samen op het ministerie van Justitie en Veiligheid voor crisisberaad. "Dit gaat vooral over de gevolgen die de corona-uitbraak kan hebben als het groter wordt dan nu", aldus politiek verslaggever Xander van der Wulp in het NOS Radio 1 Journaal. De zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) kwam bijvoorbeeld ook bijeen na de MH17-ramp.

    'Qua status heeft de commissie iets weg van een ministerraad', legt het ANP uit. 'De aanwezige bewindslieden beslissen bij meerderheid van stemmen over eventuele te nemen maatregelen. Van vrijwel alle ministeries schuiven één of meerdere ministers aan, onder wie premier Mark Rutte en minister voor Medische Zorg Bruno Bruins. Ook de politie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn aanwezig.'

    "Kamerleden worden bijgepraat, zodat ze beter kunnen beoordelen of minister Bruins goed heeft gehandeld", zegt Van der Wulp. "Er zijn natuurlijk veel kritische vragen vanuit de Kamer, maar je kunt toch stellen dat een ruime meerderheid vertrouwen heeft in hoe het RIVM en Bruins de zaken tot nu hebben aangepakt."

  • In verschillende ziekenhuizen in Nederland geldt een opnamestop, meldt het Financieele Dagblad. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop op de intensive care omdat een van de patiënten daar positief getest zou zijn op het coronavirus. Ook het Maasstad Ziekenhuis heeft een opnamestop op zijn intensive care vanwege een positief geteste patiënt. In Gorinchem is een tijdelijke bezoekers- en opnamestop omdat artsen en patiënten nog worden onderzocht op corona.

    Een ander probleem waar de ziekenhuizen tegen vechten is de voorraden van hulpmiddelen. Het Financieele Dagblad heeft contact met een arts die laat weten dat er spullen worden gestolen uit het ziekenhuis: "Vandaag corona-update gehad voor het hele ziekenhuis. Alles verdwijnt als een dolle. Mondkapjes en handalcohol, alles. Diefstal!"

  • Een 45-jarige vrouw uit Helmond vertelt in het Algemeen Dagblad over haar ervaringen met de autoriteiten rondom het coronavirus. Ze vertelt: “Meerdere malen heb ik de huisartsenpost gebeld. Om te vertellen dat ik me niet goed voelde, dat ik vlak bij een risicogebied was geweest en dat ik me daarom moest laten testen op het coronavirus. Ik kreeg te horen: ‘u zit op het randje, wacht eerst maar af en kruip onder de wol’. Ik heb echt moeten aandringen op een test.” Zij deelde haar verhaal op sociale media, waar vervolgens heel veel mensen commentaar op hadden. “Van het coronavirus heb ik zelf niet veel last gehad, misschien zelfs nog wel minder dan van een normale griep. Nu na twee dagen ben ik er eigenlijk wel weer bovenop. Maar waar ik écht ziek van ben, dat zijn de reacties op sociale media. Mensen die vinden dat we daar hadden moeten blijven of dat we niet hadden moeten weggaan.”

  • Maandag 2 maart

  • Volgens de franstalige Belgische viroloog Marc Wathelet is Covid-19 niet een "beetje erger dan griep", maar een factor 80 beschouwd in termen van zorgimpact.


  • Een kind van vijf jaar uit Alphen aan den Rijn is geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus. Het kind was vorige week op vakantie in Noord-Italië. Dat meldt de GGD Hollands Midden.
    Het kind zit in thuisisolatie. Mensen met wie het in contact is geweest zijn getraceerd. Onduidelijk is nog of dit een van de achttien Nederlandse patiënten is die het RIVM rapporteert of een nieuwe negentiende patiënt.
    Nederland telt momenteel twee met Covid-19 besmette kinderen. Ze komen uit Amsterdam en Alphen aan de Rijn.

  • Britse supermarkten zetten zich schrap voor een run op boodschappen, aldus The Guardian. Mocht de uitbraak zich uitbreiden, dan zijn lege schappen onvermijdelijk maar liggen de plannen klaar om over te schakelen op 'feed-the-nation'-status. Dat houdt in dat supermarkten, leveranciers en distributeurs samen optrekken om de meest noodzakelijke producten te blijven leveren. Welke dat zijn, wordt op dit moment vastgesteld.

  • De marathon van Tokio speelde zich af in lege straten. Waar normaal een miljoen mensen de lopers toejuichen, renden nu slechts 200 topatleten door de straten en voor de televisiecamera's. Het amateurevent (met naar verwachting 30.000 deelnemers) was afgelast.

  • Het aantal coronapatiënten in Nederland loopt op. Vandaag zijn er acht patiënten bijgekomen. Dat maakte het RIVM zojuist bekend. Er staan nog tientallen tests uit. De verwachting is dat het aantal officiële besmettingsgevallen verder zal oplopen. De meeste patiënten hebben milde klachten en zitten in thuisquarantaine. Vandaag werd de besmetting bekend van onder meer de broer van de eerste patiënt uit Loon op Zand, een patiënt die al op de intensive care in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lag.

  • President Macron verklaarde eind vorige week dat hij de grenzen van Frankrijk niet zal sluiten omdat het coronavirus niet tegen te houden valt. Zojuist werd vanuit het Elysée bekend dat hij al zijn reizen die geen verband houden met het coronavirus heeft geannuleerd.

  • 'Coronavirus: de wereldeconomie is in gevaar.' Die titel gaf de OESO, de denktank van rijke landen, een nieuw rapport met de jongste economische vooruitzichten mee. Het werd gepubliceerd. De internationale organisatie voorspelt dat de wereldeconomie in 2020 met 2,4 procent zal groeien, tegenover 2,9 procent in 2019. Dat is de laagste groei sinds de wereldwijde recessie van 2009. De prognose veronderstelt dat de epidemie in China een piek bereikt in het eerste kwartaal en dat de verspreiding in andere landen beperkt blijft.

  • Na de zware verliezen van vorige week zijn de Europese beurzen maandag hoger uit de startblokken geschoten. Beleggers reageren positief op signalen dat de centrale banken zullen ingrijpen. De Europese beurzen openden met winsten van om en bij de 2 procent. De Stoxx Europe 600, een brede Europese index, gaat ook 2 procent hoger. Eerder sloten ook de beurzen in Azië al met winst.

  • Er zijn zes nieuwe Belgen besmet met het Covid-19 coronavirus, zo meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Dat brengt het totale aantal in België op acht ziektegevallen.

  • KLM vliegt langer niet naar de Chinese steden Chengdu, Hangzhou en Xiamen. De vluchten zijn zeker tot en met 3 mei uit het schema gehaald. Dat was eerder tot 29 maart. Voor vluchten van en naar Peking en Shanghai is de situatie vooralsnog ongewijzigd. Naar die steden wordt tot zeker 28 maart niet gevlogen.

  • In de VS is vandaag een tweede dode gevallen als gevolg van een besmetting met het Covid-19 virus. In België is vandaag een derde besmetting vastgesteld. De teller van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat intussen op meer dan 88.000 bevestigde besmettingsgevallen. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 3.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

  • ‘Overdrijven we niet een beetje?’ Nu de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland is geconstateerd, moeten we waken voor paniekvoetbal, zegt viroloog Coretta van Leer van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het Parool. Alert zijn is goed, opletten met handen geven, niezen in je elleboog, op kantoor wegwerphandoekjes gebruiken en regelmatig je handen wassen is ok, maar haal geen kinderen van school.



Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

- 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.