Berichten van 15 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar de meest recente liveblog en de reacties op de totale serie.


Zondag 15 maart

  • De burgmeester van New York, Andrew Cuomo, sluit de scholen. De gouverneur van Illinois sluit bars en restaurants. De beleidsbesluiten vallen na de snelle groei van het aantal mensen dat met Covid-19 is geïnfecteerd. In de VS staat de teller inmiddels op 3.100 mensen.

  • In Groot-Brittannië verwachten medische experts dat de coronacrisis tot en met volgend voorjaar duurt. Ook zouden maar liefst 7,9 miljoen Britten in het ziekenhuis kunnen belanden. Dat blijkt uit een geheim document, een briefing voor de Britse regering, dat is ingezien door de krant The Guardian. De experts vrezen een enorme druk op de gezondheidszorg. "De verwachting is dat tot wel 80 procent van de bevolking geïnfecteerd raakt met Covid-19 in de komende twaalf maanden." Dat schrijft RTL. Als de verwachting uitkomt, schatten de experts in dat alleen al in Groot-Brittannië tussen de 318.660 en 531.100 mensen sterven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is minder dan 1% van de bevolking.

  • De Voedselbanken schrijven op Facebook dat ze veel vragen krijgen van horeca-ondernemers of ze eten mogen brengen naar de voedselbank. Restaurants moeten tot en met 6 april hun deuren sluiten. Daarom hebben ze veel voedsel over. De Voedselbanken zijn verheugd met het aanbod: "We zijn erg blij met verse, voorverpakte producten."

  • Voor de tweede keer in nog geen twee weken tijd verlaagt de Federal Reserve de rente in de VS om de coronacrisis in te dammen. De Amerikaanse centrale bank laat haar belangrijkste rentetarief zakken naar bijna nul. De rente moet op dat niveau blijven, zegt de centrale bank, tot duidelijk is dat de economie de huidige moeilijke periode doorstaan heeft.

  • De McDonald's blijft bereikbaar met de auto. Er ontstonden vanmiddag lange rijen bij de McDonald's langs de A1 bij Amersfoort. Door het besluit van Bruno Bruins om alle horecagelegenheden te sluiten, dachten veel mensen dat dit hun laatste hamburger zou zijn in drie weken tijd. Maar de McDonald's heeft zojuist laten weten dat hun 1800 McDrives vanaf morgen weer gewoon open zijn. Ook Burger King schrijft in een bericht op Facebook dat hun Drive Thru's openblijven. De restaurants gaan wel dicht.

  • In totaal telt Frankrijk telt vandaag 127 doden en 5.423 officieel geregistreerde besmettingen met Covid-19. Er kwamen vandaag 900 besmettingsgevallen bij.

  • De Tweede Kamer komt voorlopig minder bijeen vanwege de corona-uitbraak. Om verspreiding van het virus te voorkomen gaan de meeste debatten niet door. Zaken worden zoveel mogelijk digitaal afgehandeld. Hoelang de maatregelen van kracht blijven, is nog niet bekend.

  • Zojuist wordt bekend dat de Ierse regering de pubs sluit om Covid-19 de voet dwars te zetten

  • Bij de lokale verkiezingen in Frankrijk is waarschijnlijk een historisch lage opkomst geboekt. Volgens lokale peilingen ging slechts 44 tot 46% van de Fransen naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat nog 63%. De lage opkomst wordt toegeschreven aan de angst onder het publiek voor besmetting met Covid-19 in de stembureaus.

  • Volgens de jongste cijfers is het aantal doden in Frankrijk in een dag gestegen met 29. Het totale aantal doden staat er nu op 127. Er zijn ruim 5.400 mensen in Frankrijk besmet (geweest) met het virus.

  • Duitsland sluit ook de grenzen met Denemarken en Luxemburg grotendeels. Dat meldt minister Seehofer van Binnenlandse Zaken. De sluiting gaat morgenochtend om 08.00 uur in.

  • Ook Luxemburg sluit de horeca. Vanaf middernacht mogen restaurants en café's voorlopig niet meer open.

  • De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

  • LVMH, het Franse merk van luxeartikelen waaronder parfums en lichaamsverzorging, maakte bekend zijn fabrieken in te gaan zetten om grote hoeveelheden ontsmettende gel te maken. Het bedrijf zal de gel doneren aan ziekenhuizen.

  • Italië telde vandaag 368 nieuwe Covid-19 doden, een nieuw record in 24 uur. Het totale aantal officiële doden komt daarmee op 1.809. Het aantal nieuwe officieel vastgestelde besmettingsgevallen steeg met 3.509 mensen de afgelopen 24 uur. In totaal telt Italië nu bijna 25.000 officieel vastgestelde gevallen.

  • Morgenavond om 19.00 uur zal minister-president Mark Rutte het land toespreken. "De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

  • Al moet de horeca zijn deuren sluiten, bezorgen (van bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en UberEats) blijft mogen, wordt zojuist bekend.

  • Scholen en kinderopvang gaan niet dicht voor kinderen van ouders die werken in zogeheten cruciale beroepsgroepen. Het gaat specifiek om personeel in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de voedselketen, brandstoffentransport, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen. Ook personeel uit de elektriciteits- en gassector, de drinkwatervoorziening, de internetsector, defensie en vlucht- en vliegtuigafhandeling kan gebruikmaken van de opvang, schrijft de NOS. Een volledige lijst met cruciale beroepsgroepen is hier te vinden.

  • "Er wordt hoge prioriteit gegeven aan eindexamenleerlingen," aldus minister Slob tijdens de persconferentie. Zij krijgen de komende week nadere informatie over wat de sluiting van de scholen betekent voor hun eindexamen.


  • Ook coffeeshops zijn vanaf nu verplicht gesloten. Het leidde op verschillende plekken in Nederland tot lange rijen voor de wietshops.


  • De persconferentie door ministers Arie Slob en Bruno Bruins is hier terug te kijken.
    Volgens Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) werd het de afgelopen dagen door uitval van onderwijspersoneel en zorgen bij ouders steeds lastiger om scholen open te houden. Wel wordt hoge prioriteit gegeven aan het vinden van een oplossing voor eindexamenleerlingen. Scholen en kinderopvangcentra blijven open voor mensen met vitale beroepen. Daarvoor stelt de overheid een lijst op, waar in elk geval zorg, politie en brandweer op staan. Bruins (Medische Zorg) zegt: "We baseren onze maatregelen nog steeds op medische experts. We zagen de afgelopen dagen ongewenst café-toerisme. Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten daarom hun deuren. Ook sauna’s, coffeeshops en seksclubs blijven dicht. Alle Nederlanders moeten gepaste afstand van elkaar bewaren, ongeveer anderhalve meter." Dat noteert de Volkskrant uit de persconferentie.

  • Net als Nederlanders en Belgen, maken Parijzenaars zich nog niet vreselijk druk over het besmettingsgevaar dat Covid-19 met zich meebrengt.



  • De scholen en kinderopvangcentra in Nederland gaan vanaf morgen tot 6 april niet open. Ook de horeca moet vanaf vanavond 18:00 uur de deuren verplicht sluiten. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven.
    Cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol.

  • Volgens een betrouwbare bron, zegt BMFTV, hebben de Duitse autoriteiten besloten hun grenzen met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk vanaf morgenochtend 8 uur te sluiten om Covid-19 te beteugelen. De sluiting heeft geen gevolgen voor het vervoer van goederen; ook mensen die over de grens werken mogen nog door.

  • De stad Madrid, die een groot aantal Covid-19 infecties telt, kondigde vanmiddag om 15:00 uur nog verdergaande maatregelen af tegen verder verspreiding van het virus dan de regering van Spanje. Vanaf nu is het
    in Madrid verboden om :
    - een wandeling te maken
    - op bezoek te gaan bij familie of vrienden
    - te gaan sporten
    - uit te gaan met vrienden
    - op bezoek te gaan bij de buren
    - een verjaardag te vieren
    - te picknicken op het platteland


  • Nike sluit vanaf maandag aanstaande tot 27 maart zijn winkels in de VS, Canada, Oost-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. In Zuid-Korea, Japan en een belangrijk deel van China zullen de winkels open blijven.

  • In Spanje zijn er in een dag tijd bijna 2000 besmettingen bijgekomen. Het totale aantal corona-patiënten in het land ligt nu op 7750. Ook het dodental in Spanje is in 24 uur tijd fors opgelopen. 288 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van het virus overleden. Gisteren stond het dodental nog op 136.

  • Tientallen landen in Europa nemen maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gaat van een schoolverbod, tot de noodtoestand afroepen en het sluiten van grenzen, laat De Tijd zien. Nederland houdt het - vooralsnog - bij 'lichte' maatregelen.

  • Maatregelen Europese landen tegen Covid-19

  • Het RIVM laat weten dat opnieuw 8 mensen in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. De meesten waren ouder dan 70 jaar en hadden al een andere ziekte. De leeftijden van de slachtoffers variëren van 59 tot 94 jaar. In totaal telt Nederland nu 20 mensen overlijdensgevallen aan de longziekte Covid-19.

  • Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, vraagt sportclubs al hun activiteiten te staken. "Ik heb vanmorgen het besluit genomen dat we alle trainingsomgevingen gaan sluiten. Dat is heel rigoureus en heel pijnlijk. Maar wij kunnen ons niet onttrekken aan datgene wat er in de maatschappij gebeurt. Ik vind zelfs dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dan zijn halve maatregelen geen maatregelen. Vandaar dit besluit." Hij deed zijn uitspraken op NPO Radio 1.

  • GGD-directeur Sjaak de Gouw pleit tegen het sluiten van scholen. Op RTL is te lezen waarom: "het draagt niets bij aan de bestrijding en het heeft enorme maatschappelijke impact. Met name omdat je er dan niet onderuit komt ook vergelijkbare maatregelen te nemen. (kinderdagverblijven sluiten, horeca sluiten etc.)"
    Dit coronavirus is echt anders dan een gewoon griepvirus. Volgens De Gouw rekening mee worden gehouden dat die maatregelen tot de zomervakantie niet meer teruggedraaid kunnen worden. Volgens hem moeten er bij het nemen van iedere afzonderlijke maatregelen een paar afwegingen worden gemaakt:
    - de verhouding tussen het verspreidingsrisico en de maatschappelijke of economische effecten
    - of de maatregel verspreiden tegengaat
    - als je nu een maatregel neemt en de situatie verandert niet, kun je deze dan maanden volhouden?


  • Vrijdag al lieten de bloemenveilingen weten dat de sierteelt zwaar getroffen wordt en kan failleren door de Coronacrisis. Ook de luchtvaart- en reisbranche zeggen te vrezen voor het financiële leven van hun ondernemingen te vrezen. In Buitenhof zei minister Wopke Hoekstra vandaag dat hij alles zal doen om Schiphol en Air France-KLM te redden.
    Vandaag laat ook FNV Horeca een noodkreet horen. Steeds meer organisaties roepen het rijk op om te handelen in de coronacrisis. De vakbond FNV noemt de gevolgen voor horecaondernemers desastreus "en dan hebben we het nog niet over een mogelijke lockdown in het vooruitzicht".

  • President Trump zou de exclusieve rechten proberen te kopen van een Duits biotech-bedrijf dat hard werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. De actie is zeer tegen de zin van de Duitse regering. Dat schrijft de krant Welt Am Sonntag op de voorpagina onder de kop ‘Trump tegen Berlijn: strijd om vaccinbedrijf’. Trump zou de medewerkers van de Duitse firma met grote geldbedragen naar de Verenigde Staten proberen te lokken.

  • "Er komt geen gebrek aan levensmiddelen in Frankrijk als iedereen zich verstandig gedraagt", zei de Franse minister van Economie Bruno Lemaire zojuist. Hamsteren is dus niet nodig, en evenmin gaan levensmiddelen op de bon, aldus Le Figaro.


  • De Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem sluit zijn deuren als maatregel tegen het verspreidende nieuwe coronavirus. Ook het mausoleum van Imam Reza in Machhad, de belangrijkste sjiitische stad van Iran, is voor bedevaartsgangers tot nadere orde gesloten.

  • De GGD gaat ervan uit dat Nederland op dit moment zo'n 6.000 met Covid-19 besmette mensen telt. Dat zei Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden, gisteravond in NOS-programma Met het Oog op Morgen. De Gouw baseert zijn schatting op het aantal positieve testen die er tot nu toe zijn afgenomen, 959. "Dit virus kent ongeveer dezelfde verdeling als de griep, dus als er 959 mensen in het bovenste stuk van die piramide zitten, dan betekent het dat de piramide zo'n 6000 mensen is." Dat het cijfer veel hoger is dan dat van het RIVM, komt doordat sinds donderdag mensen met milde klachten niet meer worden getest. De Gouw ziet geen reden voor paniek. Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, zei in gsprek met de NRC eerder al - in lijn met uitspraken van Angela Merkel in Duitsland - dat uiteindelijk de helft van de Nederlandse bevolking besmet zal raken. Het belangrijkste deel zal milde klachten hebben, al zal de sterfte onder de bevolking tijdelijk hoger liggen.

  • Ook kerkgangers zijn in de war. Woorden en werkelijkheid lijken dicht bij elkaar te komen.


  • De parkeerterreinen in het Zeeuwse Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zijn vandaag gesloten. De Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Sluis hebben daartoe besloten om de toestroom van Belgen te stoppen, meldt Omroep Zeeland. De gemeente Sluis laat online weten de boel af te sluiten om "grote hoeveelheden mensen te minimaliseren".
    In België zijn veel activiteiten stilgelegd en daarom kwamen veel Belgen gisteren naar Zeeland. De veiligheidsregio Zeeland riep Belgen daarna op om thuis te blijven. Dat deed ook de burgemeester van Knokke-Heist, buurgemeente van Sluis. In Nijvel en op andere plekken in België gebruikte de politie vrijdagnacht al traangas om Belgen uit het café te krijgen omdat ze in overtreding waren tegen het samenscholingsverbod, maar niet van plan waren dat serieus te nemen.

  • NOS-correspondent Rop Zoutberg laat zien hoe in Spanje boodschappen doen werkt


  • De Washington Post maakt met een even simpele als krachtige simulatie inzichtelijk hoe het 'afvlakken' van de besmettingscurve in zijn werk gaat bij 'ieder voor zich', als de overheid quarantaine oplegt en als respectievelijk 1 op de 4 dan wel 1 op de 8 van de inwoners zich aan 'social distancing' houdt.

  • 'Flattening the curve', Washington Post

  • "Oostenrijk gaat op een waakvlammetje." Die woorden gebruikte de Oostenrijkse kanselier Kurz in een toespraak tot zijn land. Daarin kondigde hij vergaande maatregelen aan. Oostenrijkers worden opgeroepen thuis te blijven en alleen contact te hebben met huisgenoten. Samenscholingen van meer dan vijf mensen worden verboden, restaurants gaan dicht.
    Hij zei dat in Italië artsen inmiddels moeten kiezen wie ze nog behandelen omdat er niet meer genoeg ziekenhuisbedden zijn. Stervende patiënten moeten telefonisch afscheid nemen omdat het besmettingsgevaar van fysieke ontmoetingen te groot is. "Dat zeg ik niet om paniek te verspreiden, maar omdat ik nog altijd mensen tegenkom die de ernst van de situatie niet inzien", zei Kurz.

  • Afgelopen week week stemde D66 tegen het sluiten van scholen. Nu is fractievoorzitter Jetten voor het gesprek dat het kabinet vanmiddag met experts heeft; er komt geen politieke Kamerzitting over het onderwerp.


  • In het Nederlandse Druten greep gisteren de politie in bij een bruiloft waar meer dan 100 mensen aanwezig waren .

  • De bestuurders van Beijing, de Chinese hoofdstad, laten weten dat iedereen die vanuit het buitenland de stad inkomt zonder pardon in quarantaine wordt geplaatst om het land te beschermen tegen onbeheersbaar inreizend besmettingsgevaar.

  • Ondanks de zware beheersingsmaatregelen die de Franse regering heeft afgekondigd ter beheersing van de verspreiding van Covid-19, vinden vandaag in Frankrijk toch de gemeenteraadsverkiezingen plaats; de stemhokjes bevatten ontsmettingsmateriaal waarmee conctactbesmetting kan worden voorkomen, stemmers mogen hun eigen pen meenemen. Niettemin adviseert Rémi Salomon, directeur van de Assistance Public des Hôpitaux de Paris, niet te gaan stemmen omdat afstand houden tot andere mensen van het grootste belang is. Frankrijk stemt in twee rondes. Inmiddels werpt zich de vraag op of de eerste ronde wel telt, als de tweede straks mogelijk toch geannuleerd zal moeten worden.


  • De Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten roepen de overheid, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie op alle rechtbanken en gerechtshoven vanaf maandag tot 1 april te sluiten. Volgens de Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten is het gezondheidsrisico te groot om verdachten, advocaten, rechters en politie bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn. "Indien niet wordt besloten de rechtbanken te sluiten, dan zullen de NVSA en de NVJSA alle advocaten steunen die vanwege deze omstandigheden een verzoek tot uitstel van de zaak zullen doen."

  • In Frankrijk is het skiseizoen per direct voorbij vanwege de zich doorontwikkelende uitbraak van Covid-19. Alle skiresorts in Frankrijk sluiten vandaag. Voor de rest van het seizoen blijven ze dicht. Dat meldt ski-organisator Domaines Skiables de France vanmorgen op Twitter.


  • De NOS schenkt aandacht aan de tentoonstelling Besmet! in het medische museum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling is het resultaat van twee jaar werk en gaat over de omgang met besmettelijke ziekten door de tijden heen. De expositie is razend actueel, maar heeft zijn deuren moeten sluiten in verband met de maatregelen om de verspreiding van Covid-19 te beheersen.

  • Het Vaticaan heeft laten weten dat er dit jaar met Pasen geen mensen bij de vieringen in Vaticaanstad aanwezig mogen zijn. Eerder besloot de paus al om het geven van zegeningen zoveel mogelijk digitaal te doen, als maatregel tegen Covid-19.

  • "In dit land lijken de infrastructuur, zorg, wetenschap en zelfs beleidsmakers tamelijk stressbestendig. De enige die zakte voor de test, was het volk zelf." Dat concludeert Rosanne Hertzberger in haar wekelijkse NRC-column over de Coronacrisis.

  • President Trump test negatief op Covid-19. Dat maakt de New York Times zojuist bekend. De president heeft op zijn golfclub Mar-a-Lago besmette Brazilianen ontmoet die leden van zijn entourage bleken te hebben besmet. Uiteindelijk stond Trump een test toe die volgens de berichten negatief uitpakte. De president heeft dus officieel geen Covid-19.

  • In New York viel zaterdag de eerste dode als gevolg van een Covid-19 infectie. Het gaat om een 82-jarige vrouw met longemfyseem uit Brooklyn. De aanwezigheid van Covid-19 is vastgesteld in 49 van de 50 Amerikaanse staten.

  • De Spaanse autoriteiten melden dat Begoña Gómez, de vrouw van premier Sánchez, positief test op Covid-19.

  • Singapore, het land waar openbare orde en netheid op een bijzonder hoog niveau staan, blijkt het enige land ter wereld dat de piek van Covid-19 besmettingsgolf effectief en snel heeft weten af te vlakken. Dat blijkt uit een grafiek die Wouter de Heij op Facebook deelde (zie reactie #121). In een indrukwekkend rustige toespraak tot zijn mede Singaporezen legt premier Lee Hsien Loong uit waarom andere landen dat niet lukte en wat daar de gevolgen van zullen zijn. Andere landen kampen, in de woorden van de World Health Organisation (WHO), met een 'verontrustend gebrek aan actie' ('alarming levels of inaction'). Met andere woorden, ze treden niet planmatig en doortastend op en zullen daarom te maken krijgen met een grote uitbraak van de ziektegevolgen van Covid-19; een en ander met grote gevolgen voor de medische zorg (die niet berekend is op zoveel zieken die beademingsapparatuur nodig hebben), het economisch systeem en de psychische gesteldheid van het publiek. De premier waarschuwt zijn landgenoten dat Covid-19 nog zeker een jaar zal huishouden, maar dat zijn regering planmatig blijft werken om Singapore draaiend te houden.



  • Sinds donderdag daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen. Dat lijkt het gevolg van de afnemende piek van de carnavalsgolf. In de rest van het land neemt het aantal ziekenhuisopnamen juist toe omdat daar de piek zich nu ontwikkelt; ook in Brabant kan die weer toeslaan. "Hoe heftig dat gaat worden, weten we niet. De komende dagen zijn daarin cruciaal." Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant, in de Volkskrant.

    Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 14 maart: klik hier
    - 13 maart: klik hier
    - 12 maart: klik hier
    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.