Hier staan berichten van 12 maart, in omgekeerd chronologische volgorde.
Ga meteen door naar het meest actuele liveblog en de reacties op de gehele serie.


Donderdag 12 maart

  • De Nationale Veiligheidsraad van België neemt verdergaande maatregelen dan Nederland. Ze werden zojuist (kort voor 23:00 uur) openbaar gemaakt. De Belgische horeca gaat dicht vanaf dit weekend en tot 3 april. Winkels die elementaire zaken aanbieden (apotheken, voedingswinkels), blijven open. Andere winkels mogen tijdens de week openblijven, maar moeten dicht in het weekend.
    Het onderwijs wordt vanaf maandag opgeschort. Premier Wilmès benadrukt dat dit geen lockdown is. De maatregelen moeten nou juist een lockdown vermijden.

  • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam besluit begin april of het Eurovisie Songfestival dit jaar kan doorgaan, laat zijn woordvoerder donderdag aan NU.nl weten. De burgemeester heeft de wettelijke verantwoordelijkheid over het al dan niet laten doorgaan van het evenement in zijn stad in mei, maar vindt het te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen

  • Voorzitter Klaas Knot van de Nederlandse Bank verklaart in Nieuwsuur dat rentemaatregelen geen zin hebben zolang het virus niet onder controle is. Knot zegt dat Nederland voorlopig weinig te vrezen heeft. Ons land heeft buffers opgebouwd, iedereen is aan het werk. De overheidsfinanciën en banken staan er goed voor. "De schok kan hetzelfde zijn als in Italië, maar onze economie kan die schok veel beter absorberen."


  • Alle skigebieden in de Oostenrijkse regio Tirol gaan vanaf maandag dicht, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft het provinciebestuur aangekondigd.
    De skipistes gaan eind dit weekend dicht, de hotels pas maandag. Zo hebben de gasten de kans om op een georganiseerde manier terug te keren.

  • Premier Mark Rutte van Nederland benadrukt dat het medisch niet nodig is om scholen te sluiten. Meerdere partijen vroegen het kabinet tijdens het Kamerdebat over het coronavirus om dit wel te doen.

  • In zijn toespraak tot de Franse natie prees president Macron de helden in de 'witte kielen' die het publiek verzorgen. Verwacht werd dat hij de komende gemeenteraadsverkiezingen zou afzeggen. Dat deed hij niet. Wel sloot hij de crêches, scholen, middelbare scholen en universiteiten. Hij vroeg mensen ouder dan 70 thuis te blijven. Hij sloot niet het openbaar vervoer, maar droeg het publiek op zo weinig mogelijk te reizen en zei werktijdverkorting te zullen faciliteren en bedrijven en werknemers te zullen beschermen tegen de gevolgen van Covid-19. Volgens Macron hebben de 'beste wetenschappers' de regering verzekerd dat zelfs ouderen ondanks al deze maatregelen wel lokaal naar de stembus kunnen zonder onnodig risico te lopen.


  • De NS laat vanaf vrijdag minder treinen in de spits rijden. Omdat premier Mark Rutte donderdag alle Nederlanders heeft opgeroepen om vanwege de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk thuis te werken, verwacht de NS minder drukte dan normaal.

  • In geval van een besmetting met het coronavirus raadt boerenkoepel ZLTO aan uit voorzorg alle contacten met vee en huisdieren te vermijden. IVM en Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) adviseren veehouders, die besmet zijn met het coronavirus, om niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen. Dieren kunnen mensen besmetten. Coronavirussen kunnen zich onder dieren doorontwikkelen en dierziekten veroorzaken. Of dat ook voor Covid-19 geldt, is nog onbekend.

  • De Franse president Emmanuel Macron spreekt om 20:00 uur via de televisie zijn volk toe. Volgens ingewijden zal de president aanvullende ferme maatregelen afkondigen. Verwacht wordt dat ook de landelijke burgemeestersverkiezingen van aanstaande zondag worden uitgesteld. Het Financieele Dagblad zet de maatregelen op een rij die in diverse Europese landen worden getroffen.

  • Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer dat hij bereid is heel ver te gaan om de economie te redden van terugval als gevolg van de Coronacrisis. "Onze zakken zijn echt heel diep en ik ben bereid om ze helemaal te legen". Hij zou de staatsschuld op willen laten lopen tot 60% van het bruto binnenlands product (bbp). Dat betekent omgerekend dat hij een eerste crisisbuffer van €90 miljard aankondigde.

  • De Tweede Kamer vraagt zich af of scholen nog wel kunnen openblijven nu het indammen van het coronavirus onbegonnen werk lijkt en een nieuwe fase aanbreekt. De meeste partijen zijn wel ingenomen met de nieuwe maatregelen die het kabinet treft, maar twijfelen of die volstaan.

  • Een Russische kosmonaut en een Amerikaanse astronaut die naar het internationale ruimtestation zouden gaan, moeten op aarde blijven. De maatregel wordt getroffen om Covid-19 niet in de ruimte te laten komen.

  • De Canadese premier Justin Trudeau werkt thuis. Hij is mogelijk besmet door zijn vrouw die mogelijk besmet is omdat ze in Europa (Londen) is geweest.

  • In Londen sloot de beurs met een daling van 9,8%, de ergste daling sinds oktober 1987. De Franse CAC40 dook met 12,3% dieper dan ooit in de geschiedenis. De beurs van Milaan maakte een nog bizardere dag mee door de daling van 16,9%. De Amsterdamse AEX sloot op 10,8% in de min, de ergste daling sinds 'black monday' in 1987.

  • In Italië kwamen er de afgelopen 24 uur 2.249 besmettingsgevallen bij, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus. Het aantal coronabesmettingen in Italië is opgelopen tot 12.839, meldt Github.

  • Zojuist hebben Bruno Bruins, Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) een persconferentie gehouden. Van Dissel gaf aan dat de verschillende monsters worden geanalyseerd bij het Erasmus MC. Zij concludeerden dat de vele besmettingen in Brabant zeer waarschijnlijk van verschillende bronnen afkomstig is. Dat betekent ook dat er waarschijnlijk meer besmettingen onder de radar zijn gebleven dan het aantal dat tot nu toe is vastgesteld. De situatie is aan het kantelen en er bestaat onzekerheid.

    Van Dissel: “We hebben geen exacte grip meer op het virus. De fase van onderdrukken en indammen is voorbij. We zijn nu in de fase van mitigatie en daarom zijn additionele maatregelen noodzakelijk.”

    Minister Bruins licht de nieuwe maatregelen toe. Wanneer je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel koorts, vermijdt onnodige contacten. Werk daarnaast zo veel mogelijk thuis.

    Alle evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast. Ook publieke locaties zoals musea en sportevenementen worden afgelast. Deze maatregel geldt minstens tot het einde van deze maand, 31 maart 2020.

    De scholen blijven voorlopig wel open. Op dit moment is er volgens premier Rutte nog geen reden om deze te sluiten of om andere maatregelen te nemen. Het sluiten van de scholen zou ook zorgen voor andere maatschappelijke ontregeling - ouders moeten bijvoorbeeld thuisblijven, terwijl zij nodig zijn in de samenleving. HBO en universiteiten kunnen grootschalige hoorcolleges het beste online aanbieden.


  • Minister president Rutte geeft ieder moment een persconferentie naar aanleiding van ministerieel crisisoverleg over het coronavirus.

  • Beleggers vluchten uit aandelen. In Brussel crasht de Bel20-index momenteel met 9 procent meldt De Standaard. De grootste daling ooit, die optrad nadat de ECB - tot verrassing van beleggers - besliste de rente depositorente niet te verlagen. Op dit moment (14:41 uur) noteert de Amsterdamse AEX 8,1% in de min.

  • Voor de tweede keer deze week is de aandelenhandel op Wall Street stilgelegd. De S&P 500 stond kort na opening al op een verlies van 7%. Op die koers wordt de handel automatisch een kwartier stilgelegd. Daalt na hervatting de koers met 13% dalen, dan wordt de handel opnieuw een kwartier gepauzeerd.

  • Het RIVM brengt zojuist een update over de aantallen Covid-19 gevallen. Er zijn op dit moment 614 besmettingsgevallen bekend. Dit betekent dat er sinds gisteren 111 nieuwe mensen positief getest zijn op coronavirus. In totaal zijn 86 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, dat zijn er 24 meer dan gisteren.

    Van de 614 gemelde patiënten wonen er 273 in de provincie Noord-Brabant en 80 in de provincie Utrecht. Daarnaast wonen er 68 in Zuid-Holland, 53 in Limburg en 48 in Gelderland. 239 van de 614 personen hadden een bron van besmetting in het buitenland. Landen die een besmettingsbron vormden, zijn vooral Italië (193), Oostenrijk (26) en Duitsland (7). Nieuwe landen waar de besmetting hoogstwaarschijnlijk is opgelopen zijn België, Mauritius, Spanje en Zuid-Korea. Voor 123 gevallen is de bron onbekend, dat zijn er 33 meer dan gisteren. Bij 141 gevallen is dit nog in onderzoek. De meerderheid van de patiënten met een onbekende bron woont in Noord-Brabant.

    102 van de gemelde patiënten werken in de zorg.

    Onderstaande kaart geeft een indicatie van de verspreiding van de coronapatiënten door Nederland
    coronavirus 12 maart
    Bron: RIVM

  • De helft van het zorgpersoneel voelt zich niet volledig of niet meer veilig op het werk door de onvoorspelbaarheid van het coronavirus en het groot aantal nieuwe besmettingen dat er dagelijks bijkomt. FNV en beroepsorganisatie NU'91 luiden de noodklok bij het ministerie van VWS, zo meldt het AD.

    De vakbond stuurde een enquête rond die door ruim 1.800 mensen ingevuld. Uit de antwoorden blijkt dat 1 op de 5 zorgmedewerkers vindt dat hun werkgever niet voldoende maatregelen neemt, daarnaast ervaart 2 op de 5 zorgmedewerkers een hoge werkdruk, in Brabant is dat zelfs 3 op de 5.

  • De Duitse christelijke politieke partij CDU stelt vanwege de Corona-crisis haar partijdag uit. Het belangrijkste agendapunt was de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter.

  • Nederland telt op dit moment 503 mensen officieel positief geteste Covid-19 patiënten; inmiddels zijn 5 mensen in ons land aan het virus overleden.

  • Het Nederlandse Dagblad, de krant voor protestants Nederland, meldt dat Nederlandse kerken hun zondagse kerkdienst vanwege het coronavirus afgelasten. Diensten in onder meer Tilburg, Sleeuwijk en Almkerk gaan niet door.

  • De regio Amsterdam heeft relatief weinig vastgestelde coronabesmettingen: ‘slechts’ 16. Dat komt vooral door de gunstige timing van de krokusvakantie, denkt de GGD (Parool).

  • Brancheorganisatie OV-NL heeft besloten dat hun controleurs geen ov-kaarten of andere reisbewijzen aannemen, maar de reizigers vragen om deze op de scanner te leggen. Zo verminderen ze de kans op handcontact.


  • Het aandeel van het Midkap-fonds Air France-KLM verloor vanmorgen 14%. De daling komt op een moment dat er sprake is van verkoop van het Nederlandse belang in KLM aan de Franse aandeelhouder.
  • In het Citadel ziekenhuis in Luik worden mensen in de parkeergarage getest op coronavirus. Je mag daar langskomen met een doorverwijzing van je huisarts. Terwijl de patiënt in de auto zit worden zijn papieren gecontroleerd, de temperatuur gemeten en monsters afgenomen. Patiënten gaan vervolgens weer naar huis waar zij de uitslag afwachten. Met deze drive-in-coronatesten wil het ziekenhuis de huisartsen ontlasten - zij hebben niet de capaciteit om bij iedereen monsters af te nemen. Helaas bleek later dat het ziekenhuis zelf een capaciteitstekort heeft om alle testen te analyseren.

  • De Europese aandelenbeurzen openden vandaag fors lager. De Amsterdamse AEX-index daalde ruim 6 procent. De Duitse DAX-index verloor 5,4 procent. De Franse CAC40-index verloor 6 procent. De grote dalingen zijn een reactie op het inreisverbod dat de VS vannacht afkondigde voor reizigers vanuit Europa.

  • Tsjechië heeft besloten personen die vanuit Duitsland en Oostenrijk het land in reizen aan de grens controleren. Het passeren van de grenzen buiten officiële grensovergangen is vanaf nu verboden. In Oostenrijk geldt een nationaal après-ski verbod nadat een barman 15 mensen bleek te hebben besmet met Covid-19.

  • De corona-epidemie is in China over zijn piek heen. Dat verklaart de nationale gezondheidscommissie in Peking. Nadat het coronavirus eind 2019 opdook in Wuhan in het oosten van China zijn in het land ruim 80.000 mensen besmet; ruim 3100 mensen zijn aan de gevolgen overleden.

  • Reizen vanuit Europa naar de VS is vanaf vrijdag middernacht gedurende 30 dagen niet toegestaan. Dat maakte de Amerikaans president Donald Trump bekend. Het inreisverbod zal grote gevolgen hebben voor Schiphol. Een woordvoerder van de luchthaven laat weten dat de luchthaven vandaag gaat inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president heeft. De resultaten van de inventarisatie worden in de loop van vandaag verwacht.

    Op financiële markten zorgt het reisverbod voor onrust. De beurzen in Azië vervolgen hun daling. De Europese futures staan diep in het rood.


  • Het totale aantal slachtoffers in China neemt heel duidelijk af. In Italië, Iran, Spanje en Frankrijk gaan met hun veel kleinere aantal inwoners aanzienlijk meer mensen dood. Raadpleeg voor de laatste stand van besmettingen en doden de jongste cijfers.

  • Griekenland registreert het eerste sterfgeval als gevolg van Covid-19. Het betreft een al door andere gezondheidsklachten verzwakte een 66-jarige man. Hij keerde eind februari terug van een bedevaartreis naar Israël en Egypte.

  • Denemarken heeft alle scholen in het land voor twee weken gesloten. Bovendien moeten werknemers in de publieke sector, met uitzondering van hulpverleners, thuisblijven.

  • Marion Koopmans, viroloog aan de Erasmus Universiteit, drukt Nederlanders via Hart van Nederland op het hart: wacht niet tot het coronavirus zich uitbreidt en er, zoals in Italië en Denemarken bijvoorbeeld, zwaardere maatregelen komen. “Vraag je af, wat doe ik zelf? Was ik mijn handen wel? Wat doe ik zelf, ga ik geen carnaval vieren, ga ik niet naar de kroeg als ik in een gebied als ik weet daar het virus circuleert?”

  • De Amerikaanse acteur Tom Hanks en zijn vrouw, actrice Rita Wilson, zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn in Australië om een film op te nemen. Toen ze zich niet lekker voelden, werden ze getest op Corona.

  • De Dow Jones daalde op de Amerikaanse beursdag nog verder door en verloor tot op dit moment 5,8%. De BBC toont een grafiek. Naar verwachting zullen vanochtend ook de Europese beurzen zwaar in het rood openen.

  • Diverse landen sluiten scholen en grenzen, maar in Nederland geldt 'geen handen schudden' als een van de weinige landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) moet er veel meer gebeuren. "De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden", zegt hij tegen Nieuwsuur: "'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is. "Er zullen heel veel Nederlanders ziek worden. We moeten er rekening mee houden dat dit jaar 30 procent van de Nederlanders besmet raakt. Maar de vraag is: krijgen we een snel stijgende piek of een curve die langzaam omhoog gaat?"

  • Het aantal besmettingen in Duitsland is met 20% gestegen, van 1296 naar 1567, meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse instantie voor ziektebestrijding. Het dodental in Duitsland blijft staan op drie.

  • In Frankrijk steeg het dodental gisteren met bijna 50%, naar 48 dodelijke slachtoffers. Het aantal besmettingen steeg met 497 naar 2281. Ook worden meer en meer scholen en kinderdagverblijven gesloten.


  • Dit liveblog houden we al sinds 24 februari voor je bij. We pogen met dit liveblog koel de historie te verslaan van iets dat enerzijds getypeerd zou kunnen worden als een psychose en anderzijds van de maatregelen die een nieuwe virale infectie vereist. Dat doen we in omgekeerd chronologische volgorde.

    Wil je lezen wat er in de afgelopen periode gebeurde? Klik dan op de eerdere afleveringen die je hieronder vindt. De serie leest inmiddels als een spannend boek, waarvan de ontknoping ons nog lang in spanning zal houden. Lees het rustig achterwaarts en zie hoe onbezorgd het leven enkele weken geleden nog was. Hoe het zich zal ontwikkelen, gaat de toekomst leren. Blijf het volgen.

    - 10 maart tot en met 11 maart: klik hier
    - 7 maart tot en met 9 maart: klik hier
    - 2 maart tot en met 6 maart: klik hier
    - 24 februari tot en met 1 maart: klik hier

    Ook van 27 januari tot en met 5 februari hield Foodlog een liveblog bij over de stand van zaken rondom het coronavirus toen het zich manifesteerde in China en begon te verspreiden; ook toen met dagelijkse updates.