Veel patatzaken bakken nog steeds op grote schaal in ongezond vast frituurvet. Ongeveer 70 procent is in het kader van de campage 'Verantwoord Frituren' nog steeds niet overgestapt op het veel betere vloeibare frituurvet. De Consumentenbond kocht frites bij 75 snackbars. In 52 gevallen was de patat niet in vloeibaar vet gebakken.
Vast frituurvet is een stuk slechter voor hart-
De bond zegt dat een verkoopverbod zorgt voor een flinke gezondheidswinst en dat in vloeibaar vet gebakken patat net zo lekker is. De consumentenorganisatie overweegt een proefproces tegen fabrikanten van frituurvet met veel schadelijk transvet. De bond vindt frituurvet met meer dan 5 procent transvet een schadelijk product voor de volksgezondheid. Koninklijke Horeca Nederland meldde donderdag dat sinds 2004 het gebruik van vloeibare frituurolie in cafetaria's is toegenomen van 10 procent naar 50 procent.
ANP/Nu
Het sleutelwoord is goede voorlichting door mensen met verstand van zaken. Daar schort het nog wel eens aan bij de CB (en dan druk ik mij nog voorzichtig uit) Hoef je niks te verbieden ook. Het stuur gaat dan vanzelf in de goede richting. Het duurt soms wel even, maar toch...