Die conclusie komt waarschijnlijk voor rekening van de tekstschrijver en niet voor die van de voedingskundige. Het ligt niet zozeer aan de blikjes en zakjes of aan de taarten en kroketten, maar aan het feit dat producten die minder slecht zijn dan andere, daarom als dagelijks rantsoen nou eenmaal nog niet gezond zijn. Dat beweerden we hier al sinds een debat-sessie met de Jonge Socialisten aan de Universiteit van Utrecht: voedsel is wat anders dan voeding. De hoogleraren Pieter Walstra en Tiny van Boekel schreven er een prachtig boek over onder de titel Voedsel en voeding. Voedsel is een product, zoals bijvoorbeeld een appel of een kroket. Voeding is een patroon, dat wat je dag in dag uit allemaal eet.
Wat de Consumentenbond-onderzoeker aantoonde is dat productlabels niet werken. Het gaat om voeding en daar helpt geen enkel logo aan. Er zijn voedingspatronen ontstaan die ons door etenswarenverkopers zijn aangeleerd en die ons lekker vetmesten. Gelukkig stoort op dit moment nog maar een zeer beperkt deel van de bevolking zich aan Ik Kies Bewust en weet (bijna) iedereen (nog) wel dat IKB niet gezond is. Dat is het goede nieuws.
Het KijkofhetKlopt team bedacht inmiddels een oplossing en besprak die met professor Tiny van Boekel. Het interview daarover verschijnt hier over twee weken. Kan iemand raden hoe we het nieuwe paarse kabinet alvast een beetje kunnen helpen? Ik verklap het maar vast: het is geen stoplichten-logootje. Daar heb je nl. ook niks aan, want wie houdt nou bij hoeveel rode bolletjes je mag slikken voor je doodvalt van een hartinfarct of in een rolstoel komt van de diabetes?
Ben het Niels eens, je kan dit niet aan de industrie over laten, deze gaan toch voor de omzet+marge. Waarom wel acijns op roken en drinken en niet op vet/zout etc. etc. Consument, zeker in NL, kiest voor prijs en afkopen van geweten door te kiezen voor producten met logo's die van alles en nog wat claimen. Basis probleem is natuurlijk dat we niets meer hoeven te doen om te kunnen eten, het is er dus eten we.
Door de slappe knieen van de consument neemt deze te veel en te vaak verkeerde voedindingsmiddelen tot zich. Dus die consument moet inderdaad meer kennis krijgen en prikkels (prijs) om de juiste keuzes te maken. Overigens hebben we voor onze koeien wel een systeem ontwikkeld dat ze de juiste hoeveelheid voedsel krijgen, misschien dat Wageningen dat systeem eens moet door ontwikkelen.....