De schimmel Nosema bombi is een ziekteverwekker voor honingbijen en hommels. Nieuw onderzoek laat zien dat uitbraken van Nosema bombi in de commerciële hommelteelt voor bestuiving samenvielen met achteruitgang van wilde bijen in de nabije omgeving.

Sydney Cameron, hoogleraar Entomologie aan de Universiteit van Illinois: “We wilden de al decennia oude hypothese testen dat de aanwezigheid van Nosema bombi in afnemende wilde populaties verband houdt met de commerciële hommelteelt voor bestuiving. Met moleculaire technieken hebben we duizenden hommels gescreend om Nosema infecties te traceren voor en nadat de populaties verzwakten.” Het onderzoeksteam onderzocht onder meer bijen in natuurlijke historie-collecties in Noord-Amerika en Europa.

De plotselinge achteruitgang van wilde populaties in Noord-Amerika in het begin van de jaren '90 bleek samen te vallen met een grote Nosema uitbraak in de commerciële hommelteelt. Cameron: “Dit verband ondersteunt de hypothese dat Nosema vanuit de commerciële productie is ontsnapt naar wilde populaties."

Onduidelijk blijft wat de achteruitgang van de hommelstand heeft veroorzaakt. Wel zijn verzwakte populaties steeds vaker geïnfecteerd met de schimmel Nosema bombi. Cameron: “We weten nog steeds niet of Nosema krachtiger is geworden of dat de hommels, die al gestrest zijn door habitatverlies en andere factoren, vatbaarder zijn geworden voor Nosema.”
Bron: ScienceDaily