Colruyt, de Belgische softdiscounter die zich laat voorstaan op de eigen beenhouwers, was al enige tijd op zoek naar 'speciaal rundvlees met een meer uitgesproken smaak'. Dat heeft de keten nu gevonden: Colruyt gaat het vlees van Holstein-melkkoeien - de schonkige zwart-bonte koeien waar heel ons land vol mee staat - aanbieden voor de echte liefhebbers.
De koeien worden nauwkeurig geselecteerd. Ze moeten minstens drie jaar oud zijn en voldoen aan de eisen qua vorm en vetgehalte. Doordat de koeien 'zich lang gevoed [hebben] met grassen', zit hun vlees boordevol smaak. Die wordt gekoesterd tijdens het 7-weken durende rijpingsproces. In die tijd verliest het vlees zo'n 20% vocht, versterkt zich de smaak en zorgen enzymen ervoor dat de structuur zachter wordt. Vanaf april kunnen klanten het grasgevoerde melkkoeienvlees in de Colruyt beenhouwerijen verwachten, meldt Vilt.
De koeien worden nauwkeurig geselecteerd. Ze moeten minstens drie jaar oud zijn en voldoen aan de eisen qua vorm en vetgehalte. Doordat de koeien 'zich lang gevoed [hebben] met grassen', zit hun vlees boordevol smaak. Die wordt gekoesterd tijdens het 7-weken durende rijpingsproces. In die tijd verliest het vlees zo'n 20% vocht, versterkt zich de smaak en zorgen enzymen ervoor dat de structuur zachter wordt. Vanaf april kunnen klanten het grasgevoerde melkkoeienvlees in de Colruyt beenhouwerijen verwachten, meldt Vilt.
Wouter, je hebt gelijk waar het mijn toon aangaat, maar je weet dat cowboys eerst schieten en dan denken. Ik probeerde uit te leggen dat een beetje melkkoe meer dan 7000 liter melk geeft per jaar. Dat is een gigantische hoeveelheid eiwit. Om dat te bereiken, moet je die koe ook veel eiwit geven en dat is, zeker in de herfst, winter en voorjaar, godsonmogelijk met gras alleen. Dus krijgen de melkkoeien hoogwaardig plantaardig eiwit bijgevoerd, zoals soja. Maar dat wordt liever verzwegen, vandaar mijn cynische opmerkingen over de marketing achter dit concept. Daarnaast - maar dat weet ik dus niet 100% zeker - betwijfel ik of het afhangen (rijpen) van vlees met been afkomstig van melkvee qua voedselveiligheid wel kan. Zoals ik aangaf, heeft vlees van melkvee meer micro-organismen in en op het vlees zitten dan vlees van vleesvee. Het laten rijpen van vlees in vacuüm is dan een veiliger proces, maar de consument wordt 'lekker' gemaakt met het 'new age' droogrijpen. Ik zal voortaan tot 10 tellen voor ik schiet ;-)