Een laagje stevige eiwitten
In zijde zitten onoplosbare fibroïne-eiwitten die een kristallijne structuur vormen. De Amerikaanse wetenschappers maakten deze eiwitten oplosbaar in de vorm van nanodeeltjes. De dunne zijde-coating (27 tot 35 micrometer) is vergelijkbaar met het waslaagje dat sommige soorten fruit van nature produceren. Het laagje beschermt tegen water en zuurstof.
In het onderzoek dompelden de onderzoekers verse aardbeien onder in een badje met een zijde-eiwitoplossing. Dit herhaalden ze tot 4 keer om de aardbeien vervolgens met waterdamp onder vacuüm te behandelen. De eiwitten vormen daardoor een stevige structuur. Hoe langer de behandeltijd, hoe steviger de coating.
Verse aardbeien en bananen
De aardbeien met de meest stevige coating bleven 7 dagen fris buiten de koelkast, terwijl hun ongecoate soortgenoten uitdroogden en verkleurden. De onderzoekers voeren soortgelijke testen uit op bananen die, in tegenstelling tot aardbeien, na het plukken nog doorrijpen. De zijdecoating vertraagde het rijpingsproces en de bananen bleven langer stevig.
Hoewel deze testen veelbelovend lijken om op een natuurlijke manier houdbaarheid te verlengen, moet vervolgonderzoek nog één belangrijk element testen: de invloed van de zijdecoating op de smaak van het fruit.
Leuk weetje: bestuiving door (met name wilde) bijen zorgt ervoor dat aardbeien langer houdbaar zijn dan bij zelfbestuiving of bestuiving door de wind. Het gaat weliswaar 'slechts' om een 12-26 uur langere houdbaarheid, maar dit voegt maar liefst 320 miljoen euro toe aan de waarde van de totale Europese productie van zomerkoninkjes.
Naast langer houdbaar bleken bestoven aardbeienplanten ook meer en betere vruchten te produceren. In totaal wordt door bestuiving ruim $1,4 miljard toegevoegd aan de totale waarde van de Europese aardbeienproductie. Dat is bijna de helft!
Bron