De Morgen bericht over het stijgend proefdiergebruik in Amerikaanse onderzoekslaboratoria. De afgelopen tien jaar steeg het proefdiergebruik in de 25 belangrijkste onderzoekscentra met 73%, stelde dierenrechtenorganisatie PETA vast. "Het is gewoon erg moeilijk om een alternatief [voor proefdieren, red] te vinden", luidt het verweer van onderzoekers.

Alternatief voor dierproef: 'Gut on a Chip'
Dat argument snijdt binnenkort mogelijk geen hout. In Nederland gaat RIKILT Wageningen UR een 'humane darm' op een chip ontwikkelen, schrijft Wageningen UR. Op de chip moet een 'mond-maag-darm digestie en opname model' komen. Dit model wordt via de chiptechnologie aan gevoelige detectie-apparatuur gekoppeld. Daarmee kan heel nauwkeurig getest worden of bepaalde chemische stoffen geschikt zijn voor de mens. Ook kunnen eventuele schadelijke effecten voor de darm van medicijnen of mogelijk toxische stoffen getest worden. Zonder dat daarvoor proefdieren, van welke soort dan ook, voor nodig zijn.

Het project heeft de naam ‘High end Analytical Detection coupled to a Gut-on-a-chip’ meegekregen. Overige partners zijn Rijksuniversiteit Groningen, FrieslandCampina, Galapagos, Europroxima en Micronit, medefinancier is de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

In Nederland daalt aantal dierproeven al jaren
In Nederland is het aantal dierproeven sinds 1978 met ruim 60% gedaald, meldt de Stichting Informatie Dierproeven. De laatste jaren worden er een kleine 600.000 dierproeven per jaar gedaan. In 2013 daalde het aantal dierproeven met 10,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Er waren 517.181 proefdieren nodig. De Nederlandse overheid hanteert het zogenoemde 3-V beleid. Daarbij wordt gestreefd naar 'vervanging, vermindering, verfijning' om maar zo min mogelijk proefdieren nodig te hebben.

Fotocredits: 'I Love Your Guts Embroidery Hoop Art', Hey Paul Studios