De uitbraak van vogelgriep in China zorgt voor een stijgende vraag naar vis omdat consumenten het vertrouwen in de voedselveiligheid van kip verliezen. Dat schrijft Seafoodsource.

De prijzen van zoetwatervis en garnalen in China stijgen. De productie stijgt navenant en ook de exportpositie herstelt zich. Dat lijkt goed nieuws voor de vissector. Een deel van die sector klaagt echter steen en been: de kwekers van luxe soorten, zoals zeekomkommer, ziet zijn marges al geruime tijd dalen. Chinese overheden hebben namelijk 'soberheidsprogramma's' ingesteld. Met de nu weer omhoog gaande economie stelt zich de vraag: worden de bedrijven die nu investeren en uitbreiden straks weer geconfronteerd met faillissementen omdat ze harder groeien dan de vraag stijgt? Zelfs een groeiende economie groeit niet alleen maar omhoog, maar moet zich ook steeds in de breedte kunnen stabiliseren.

Waar dit allemaal over gaat? Het gaat over volatiliteit, een verschijnsel dat grote groeiende vrije markten op het gebied van food ernstig kan destabiliseren. Je kunt zomaar heel veel gekweekte vis hebben. Maar als de bedrijven hun poorten moeten sluiten, dan heb je opeens niets meer. Maar mensen moeten wel eten en kunnen niet een paar maanden wachten tot je weer voldoende kip kunt produceren, desnoods onveilige.

Het berichtje in Seafoodsource is mooie matter-of-fact praktijkanalyse van een gevaarlijk verschijnsel rond voedselzekerheid in de toekomst. Het is zelfs relevant voor een Nederland dat op dit moment in de ban van de Chinese vraag naar babymelkpoeder is en dat in een lichte euforie begint te komen: melkveehouders beginnen te denken dat ze toch oneindig kunnen uitbreiden omdat de vraag uit China niet aan te slepen valt.

Fotocredits: seacucumber, petunia2323