Sinds 2002 geldt een categorisch importverbod voor Chinees vlees bestemd voor menselijke consumptie omdat het land zijn veterinaire controles niet op orde heeft. Het zal nog enkele weken duren voor duidelijk is hoe het vlees in de EU heeft kunnen belanden en of het vlees van het Zuid-Hollandse bedrijf in Nederlandse supermarkten en restaurants heeft gelegen.
Kip?
Kort geleden onderschepte de NVWA in Nederland eveneens verboden 'Braziliaans' varkensvlees bij een Zuid-Hollands bedrijf. Vleeshandelaren meldden de redactie te vermoeden dat het om omgekat Duits en Nederlands varkensvlees ging, dat als exportbestemming Rusland had. Sinds de ban op Europees vlees, mag Braziliaans varkensvlees in Rusland de markt op. Nederlands en Duits vlees niet.
"Chinees vlees mag de EU niet in; de vraag is vooral hoe dit heeft kunnen gebeuren", zei een bron die verder anoniem wil blijven. Een ander bron meldt dat het ditmaal mogelijk om kip gaat.
Fotocredits: adres NVWA, Foodlog Media
Het blijkt dat we steeds verder van de natuur verwijderd raken.
Zo uit het hoofd:
venison burgers bevatten 25% lamsvlees ( dat moet ook anders zijn ze te droog)
lams is schaap , of lam is kalkoen.
crab is surimi, er zijn ook al tijgergarnalen van surimi.
calimari van varkens anus
rund is een paard.
ossenhaas is zeugenhaas (in Zweden grote partijen)
kalfsoesters is varkensvlees
Zulke zaken worden mede veroorzaakt doordat de consument geen enkele notie heeft.
Wij als importeurs verkopen dan ook niet alleen vlees, maar veel meer vertrouwen. Met name klanten die vooruit vlees bestellen willen niets anders dan gerustgesteld worden dat ze de spullen krijgen, en dat die spullen aan hun verwachtingen voldoen. Dat klinkt simpel maar is nog verdomd moeilijk in de praktijk. De consument eist hetzelfde. Daarom wil die naar de slager. Lekker als 1 op 2 de boel in de maling neemt. Wel leuk uiteraard voor de on-line winkel die spullen rechtstreeks van de slachterij tot aan de huisdeur brengt. Gratis groei.