meel is wel ruim half zo goedkoop per kilo, maar in een boon zit 4x zoveel schroot als olie, dus de boon is vooral waardevol door zijn veevoercomponent (ik heb er wat over zitten googlen vanmiddag). en dat meel is minder goed te substitueren(in veevoer) dan de olie, dus dat idee over potentiele natuurwinst in ZO Azie ten koste van Zd Amerika zou overeind kunnen blijven(als de politiek rond biodiesel geen roet in eten gooit, want dan houdt alles op).
sorry, mijn term schroot stamt uiteraard nog uit de tijd dat soja om de olie werd geteeld, het schroot dat overbleef bleek na onderzoek echter, o wonder, het vismeel in kippenvoer te kunnen vervangen, dus sojameel is nu misschien de betere term (raapzaad- en katoenzaadschroot mag zo blijven heten). de kipjes en varkentjes die wij in Europa en de USA verschalken vallen binnen nu en 10 of 20 jaar natuurlijk in het niet tegenover de aantallen die tzt china, india en brazilie samen gaan consumeren: op basis van sojameel? en nog laat antwoord aan jos: omdat china een geleide economie voert, waar publieke opinie en kortetermijn ondernemingsbelangen minder belangrijk zijn dan in een democratie zoals bij ons, denk ik.