Dierwetenschappers ontdekten dat chimpansees elkaar vertellen welke bomen het lekkerste fruit hebben en waar die staan. Dat meldt Discovery News.

Fruitpraat
De chimpansees van het Taï Forest, een bebost gebied van Ivoorkust, communiceren over het aantal vruchten in bomen, over de kwaliteit van het fruit en zelfs over de grootte van fruitbomen. De wetenschappers uit Leipzig die dat vaststelden, moesten zich voor het onderzoek ruim 750 uur in het woud verschuilen. "Chimpansees hebben een complex communicatiesysteem, ze maken gebruik van hun stem, maar ook van gezichtsuitdrukkingen en gebaren", vertelt projectleider Ammie Kalan. "In hoeverre het vergelijkbaar is met de menselijke taal blijft echter een punt van discussie."

De onderzoekers ontdekten dat de chimpansees bijvoorbeeld communiceren over ‘Nauclea’ fruitbomen. Met de toonhoogte van hun roep communiceren de primaten over de bomen. Voor een grote boom tegenkomt gebruikt de aap een lagere oonhoogte dan voor een kleine. De Duitse onderzoekers publiceerden hun resultaten deze maand in Animal Behaviour.

‘Functionally referential’
De bedoeling van de roep is groepsgenoten helpen bij het vinden van voedsel en het roepen fungeert dus als een etensbel. Chimpansees verplaatsen zich overdag solitair of in kleine groepen, maar vinden elkaar op deze manier bij de fruitbomen. Volgens de onderzoekers lijkt dit gedrag op de ‘functionally referential’ manier van het menselijk communiceren. Dat is net zoiets als een kind dat nog weinig kan zeggen, maar wel begrijpt wat zijn ouder bedoelt als die naar iets wijst. De onderzoekers vragen zich nu af in hoeverre soortgenoten de sociale boodschap misschien toch begrijpen zoals wij Nederlands.