De artsen en diëtisten vonden het zinvol om een richtlijn uit te brengen waarmee artsen vooral vrouwen kunnen adviseren over een gezondere leefstijl.

Volgens Deborah O’Connor zijn artsen altijd terughoudend geweest over het bespreken van dit onderwerp, omdat het niet hun specialisatie is. “Ze kunnen feit en fictie niet onderscheiden. Daarom is voor hen het hebben van een hulpmiddel heel nuttig.”

We zien veel aandoeningen die beter te behandelen zijn met een gezond eetpatroon en fysieke activiteit dan met welk medicijn dan ook
Artsen niet opgeleid
“Mensen voelen aan alle kanten dat wat we de afgelopen 30 jaar gedaan hebben het doel voorbij is geschoten,” aldus Jennifer Blak van de Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada. Artsen krijgen niet of nauwelijks les in voedingsleer en het is duidelijk dat het niet adviseren over voeding en beweging bij heeft gedragen aan een crisis: 46% van de vrouwen en 62% van de mannen waren in 2014 te zwaar, meldt de Vancouver Sun.

Onbewerkt beter dan medicijnen, beginnen voor conceptie
Blake: “We zien veel aandoeningen die beter te behandelen zijn met een gezond eetpatroon en fysieke activiteit dan met welk medicijn dan ook. Medicijnen zijn bij lange na niet zo belangrijk als de dingen die we zelf kunnen doen. De gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap heeft levenslange gevolgen voor de gezondheid van haar kind. De beste plek om te starten met de preventie van obesitas en diabetes is nog voor de conceptie.”

De richtlijn raadt onder meer aan zoveel mogelijk onbewerkte voeding te gebruiken, waaronder groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, zuivel, vis en noten, kleine hoeveelheden rood vlees, frisdrank en geraffineerde granen.