De volgorde waarin gerechten gepresenteerd worden in een buffet, bepaalt hoeveel gezond eten mensen opscheppen en ook hoeveel eten ze in totaal op hun bordje laden. Uit onderzoek, gepubliceerd in PLoS ONE, blijkt dat van het eerste aangeboden gerecht het meest gegeten wordt, en dat dit bovendien de verdere keuzes bepaalt. Tweederde van wat op het bord terecht komt bestaat uit de de eerste drie gerechten die het buffet aanbiedt. Als minder gezond eten als eerste wordt geserveerd, wordt er in totaal 31% meer eten opgeschept.

De ontbijtbuffetten uit de proef bevatten elk roerei met kaas, gebakken aardappelen, bacon, kaneelbroodjes, vetarme cruesli, vetarme yoghurt en fruit, in deze volgorde of precies andersom. Begon het buffet met fruit, dan nam 86,4% van de ontbijtgasten daarvan, was fruit het laatste item nam nog maar 54,8% ervan. Stond het roerei vooraan, dan nam 75,4% daarvan, stond het achteraan dan gold dat nog maar voor 28,8%. Met dit soort kennis kunnen cateraars, kantines en restaurants - en thuiskokers - hun gasten een zetje geven richting gezonder eten, schrijft ScienceDaily.