Personen die veel dierlijke eiwitten eten, genereren tweemaal zoveel broeikasuitsoot als mensen die veganistisch eten. Dat zou blijken uit onderzoek van het WWF.
Het WWF vergeleek zeven verschillende eetpatronen, waaronder die van veganisten, flexitariërs, carnivoren en 'eiwitverslaafden' op broeikasgasemissies. De natuurbeschermers berekenden de impact van dierlijke en plantaardige producten. Er werd bij de berekening ook rekening gehouden met transport en verpakking van voedingsmiddelen.
Het eetpatroon van de 'eiwitverslaafde', bestaande uit veel vlees, zuivel en eieren, had de meeste CO2 emissies (2350 kg CO2 per jaar). Dit is dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als een autorit van 11.700 kilometer. Een veganist met een dieet van alleen plantaardig voedsel bleek een CO2 uitstoot van minder dan de helft daarvan (1124 kg) op te leveren, te vergelijken met een autorit van 5.600 km. Het eetpatroon van de flexitariër, bestaande uit 300 gram vlees per week, 70 gram vis en groenten, zit daar tussen in (1495 kg CO2). Dit eetpatroon komt overeen met de uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer.
Opvallend blijft dat ook het WWF de schadelijkheid van dierlijke eiwitten blijft uitdrukken in CO2- uitstoot. De totale landbouw is verantwoordelijk voor circa 30% van de CO2 uitstoot op aarde. Het beslag op water, land, stikstofvervuiling en fosfaatuitspoeling is echter vele malen groter.
Bron: VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - WWF berekent CO2-uitstoot van zeven eetpatronen - VILT
Het WWF vergeleek zeven verschillende eetpatronen, waaronder die van veganisten, flexitariërs, carnivoren en 'eiwitverslaafden' op broeikasgasemissies. De natuurbeschermers berekenden de impact van dierlijke en plantaardige producten. Er werd bij de berekening ook rekening gehouden met transport en verpakking van voedingsmiddelen.
Het eetpatroon van de 'eiwitverslaafde', bestaande uit veel vlees, zuivel en eieren, had de meeste CO2 emissies (2350 kg CO2 per jaar). Dit is dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als een autorit van 11.700 kilometer. Een veganist met een dieet van alleen plantaardig voedsel bleek een CO2 uitstoot van minder dan de helft daarvan (1124 kg) op te leveren, te vergelijken met een autorit van 5.600 km. Het eetpatroon van de flexitariër, bestaande uit 300 gram vlees per week, 70 gram vis en groenten, zit daar tussen in (1495 kg CO2). Dit eetpatroon komt overeen met de uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer.
Opvallend blijft dat ook het WWF de schadelijkheid van dierlijke eiwitten blijft uitdrukken in CO2- uitstoot. De totale landbouw is verantwoordelijk voor circa 30% van de CO2 uitstoot op aarde. Het beslag op water, land, stikstofvervuiling en fosfaatuitspoeling is echter vele malen groter.
Dat is een kwalijke zaak. Nee, niet die extra CO2 uitstoot. Want vegetarische consumenten stoten weer meer methaangas uit vanwege de buitensporige peulvruchten consumptie.
De kwalijke zaak is dat de menselijke carnivoor een schuldcomplex wordt aangepraat. Net als de diesel- en de sporadische 2-takt rijders met rijdend erfgoed. De kwalijke zaak is ook dat het totale CO2 uitstoot-mechanisme niet meer voldoende te beteugelen valt.
De kwalijkste zaak is dat we worden wijsgemaakt ‘dat het nog niet te laat is.’ Dat we het met een 2º opwarming nog wel redden. Zoals het er nu naar uitziet is het dubbele al binnen handbereik.