Britse varkensboeren dreigen supermarktketens met 'naming & shaming' als zij misleidende etiketten gebruiken voor hun Kersthammen. Bij veel Britten staat met Kerst ham op het menu. Volgens de National Pig Association (NPA) halen veel retailers hun hammen uit het buitenland, terwijl er voldoende Brits aanbod is. Zo'n 70% van de feestdagenhammen in supermarkten zou import zijn.

De NPA lanceert deze week de 'Christmas GammonWatch' campagne, waarbij leden wekelijks de supermarkten intrekken en de stand van zaken rapporteren. De varkenshoudersorganisatie doet daarnaast een beroep op consumenten om de etiketten zorgvuldig te controleren op de herkomst van de hammen, meldt Vlees Magazine. De reguliere 'Porkwatch' survey, waarbij de industrie naloopt hoeveel Brits varkensvlees er in de supermarkten in de schappen ligt, zal in december ook Kersthammen meenemen.

Al het Britse varkensvlees in supermarkten is afkomstig van varkenshouderijen die aan de hoogste dierenwelzijnsvereisten voldoen. Het is daardoor ook iets duurder dan regulier varkensvlees. Volgens de NPA tonen enquĂȘtes aan dat consumenten bereid zijn om extra te betalen voor vlees met een gegarandeerd goede herkomst, vooral in de nasleep van het paardenvleesschandaal.
Bron: Vleesmagazine - abcBritse supermarkten onder vuur om hammen