Dat zegt Meurig Raymond van de National Farmers Union in The Guardian. "Wij produceren maar 60% van het voedsel dat we consumeren, dus we zijn afhankelijk van de import”, zegt hij. Omdat de waarde van de pond keldert ten opzichte van de dollar en euro, wordt geïmporteerd voedsel duurder. Dat lijkt goed nieuws voor de Britse boer, maar is dat juist niet.

Meeste leed voor lamvlees
Engeland exporteert en koopt heel andere producten terug. De boer kan daarom niet profiteren van de importbehoefte omdat hij daarvoor op andere teelten en dierhouderij over zou moeten gaan. Tevens zal hij waarschijnlijk geconfronteerd worden met minder gunstige exporttarieven naar het Europese continent. Raymond: “We exporteren 38% van het lamsvlees naar de EU, maar ook graan, gerst, rundvlees, kaas en zuivelproducten. Iedere sector is kwetsbaar als we de mogelijkheden tot export kwijtraken, maar de lamsvleessector zal er het meest onder lijden.”

Ook het verdwijnen van de EU-subsidies voor boeren brengt hun bedrijven in gevaar. “In 2014 was het inkomen van de boer net iets meer van £20.000 en 55% daarvan was EU-geld. Dat laat zien hoe belangrijk dat geld is.” Het is zeer de vraag of de Britse overheid dit op kan vangen.

Onderstaande tweet gaf afgelopen week symbolisch aan hoe beperkt de eigen Britse productie zou zijn:




Bacon, een essentieel bestanddeel van het Engelse ontbijt, wordt flink duurder, schrijft Global Meat News. De Britten maken te weinig varkens om in hun eigen behoefte te voldoen en importeren het kant-en-klaar verwerkte varkensvlees vanuit onder meer Nederland. Onze boeren worden er echter geen cent beter van omdat de lagere koers van het pond zich niet vertaald in meer Euro's in hun portemonnee. Zij lopen zelfs het risico iets minder te gaan verdienen omdat de vraag van de overzijde van de Noordzee af kan nemen. Met name vleesverwerkers in Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland worden met dat risico geconfronteerd. Circa 45% van de kant-en-klaar maaltijden die in Engeland worden gegeten worden in die landen gemaakt. Global Meat News beschrijft de vrees voor teruglopende export vanuit de EU naar Groot-Brittanië omdat de maaltijden mogelijk te duur worden voor een deel van het publiek.