Dat heeft een storm van protest opgeroepen, zowel van dierwelzijnsorganisaties en dierenartsen als van religieuze gemeenschappen. Een deel van de onrust centreert zich rondom het feit dat religieuze slacht zonder verdoving plaats dient te vinden, maar slachten zonder verdoving niet 'humaan' wordt bevonden. 'Juist om het kostbare en soms ingewikkelde onderscheid in de vleesstromen te vermijden, zijn veel Britse bedrijven er toe overgegaan om uitsluitend halal-vlees te gebruiken', schrijft Boerderij. Dan is het dus ook niet meer nodig om apart te vermelden dat het halal vlees betreft, argumenteert het British Retail Consortium (BRC). Maar dat stuit de religieuze groeperingen weer tegen de borst, omdat veel van de rituele slachters de dieren weliswaar ritueel slachten, maar toch eerst verdoven.
Het Britse ministerie voor platteland en voeding Defra heeft de zaak in onderzoek maar laat weten niet alleen te staan in de netelige situatie: ook de EU laat 'momenteel al een onderzoek uitvoeren naar alle aspecten van ritueel slachten en de etikettering van vlees'.
Het onverdoofd slachten is een relikwie uit de oudheid toen er geen vleeskeuringswetten bestonden en warenwetgeving. Sinds de 20e eeuw is op technisch gebied veel vooruitgang geboekt en zijn deze religieuze voedselveiligheids regels die een voorloper zijn op de moderne warenwetgeving niet meer nodig. Ik nodig iedereen graag uit om van dichtbij het onverdoofd slachten mee te maken. Dan wordt het snel duidelijk dat de technologische vooruitgang de dierenwelzijn in ruime mate ten goede komt. Wij kunnen niet altijd vast blijven houden aan het verleden. De religieuze uitingen tijdens de slacht mogen wat mij betreft wel blijven bestaan. Daar heb ik als voedingsmiddelentechnoloog geen enkele moeite mee.