Het AGD schrijft:

Tijdens een werkbezoek van de vaste Kamercommissie voor Landbouw van de Tweede Kamer aan Friesland, adviseerde Bot om de onderhandelingen stevig in te zetten. Het Nederlandse budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt vanaf 2014 met bijna 8 procent verlaagd. De daling is in Nederland sterker dan in andere lidstaten. Is hier nog iets aan te doen?
“Nederland moet de onderhandelingen over het Nederlandse budget stevig inzetten. Nederland wordt veel meer gekort dan andere lidstaten. We moeten inzetten op gelijke monniken, gelijke kappen.”

(Lees verder op agd.nl).

Daarmee bekritiseert hij staatsscretaris Henk Bleker van Landbouw die tevreden is met een daling van de gelden die naar Nederland vloeien ten gunste van de nieuwe lidstaten en nieuwe doelstellingen van het beleid. Pak wat je pakken kunt, want daar heb je gegeven je gevestigde belangen recht op, zegt Bot.
De nieuwe doelstellingen van het Europese Landbouwbeleid zijn gericht op vergroening en steun aan nieuwe lidstaten opdat die zich agrarisch beter kunnen ontwikkelen. Op Bleker is in Nederland veel kritiek omdat hij eerder zou ontgroenen dan vergroenen. Bot keert dat om: als je je gevestigde belangen niet overeind houdt kun je niet vergroenen.

Het is een boeiende situatie. Terwijl ambtenaren en EU-commissaris Dacian Ciolos probeerden de 50 miljard Euro van het EU-landbouwbeleid anders te besteden, zijn politici bezig de bordjes te verhangen maar het budget zo veel mogelijk net zo te laten neerkomen als nu. Logisch, want je kunt wat in 50 jaar is opgebouwd niet even helemaal veranderen. Hooguit accepteert Bleker wat meer lichte veranderingspijn dan Bot.

Onderwijl maakt YFM, de Nederlandse jeugdafdeling van SlowFood, zich druk over het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid. In onderstaand filmpje komt Samuel Levie erachter dat een jonge boer net zo praat als Nederlands oude EU-landbouwbaas Sicco Mansholt in de jaren '60 van de vorige eeuw en ziet hij dat Joris Lohman, een jonge YFM'er, denkt dat voedsel en gevestigde economie niet zoveel met elkaar te maken zouden moeten hebben en dat Nederland best flink wat productie zou kunnen opgeven.

De jeugd heeft idealen en wordt niet gehinderd door praktische kennis. Zowel de oude als de jonge rotten in het vak letten op de centen. Daartussen zit niet zoveel. Logisch, want daar is economisch helemaal geen ruimte voor.



fotocredits: RTL