© Foodlog 2005 - 2024
‘Boerenmarkten aan rand grote steden’
Aan de rand van de grote steden in Nederland komen wellicht grote overdekte marktplaatsen waar alleen regionale producten worden verkocht.De eerste zogenoemde LandMarkt moet medio 2010 open zijn voor publiek. Het idee komt van twee ondernemers, adviesbureau Blonk Milieu Advies, innovatiebureau Transforum, de Vrije Universiteit, Erasmus Universiteit en Wageningen Universiteit. Dat meldt het Agrarisch Dagblad.
Betere prijs
Waar de eerste markt komt te staan, is op dit moment niet bekend. De initiatiefnemers willen in totaal 20 markten verspreid over het land openen. Het doel achter de markten is dat boeren een betere prijs kunnen verwachten, terwijl de consument meer begrip krijgt voor de boer.
Onderzoek
Voor de opening van de eerste LandMarkt wordteerst een consumentenonderzoek gehouden en een opiniepeiling onder provinciale bestuurders. Volgens Astrid van Kleef van innovatiebureau Transforum zijn consumenten uit de stad op zoek naar duurzaam geproduceerd voedsel. ‘Ze willen het kunnen proeven en praten met boeren.’
bron: Agrarisch dagblad met dank aan distrifood
@ Jopie. Zo bot wil ik het niet stellen. Ik heb juist bewondering voor tuinders die doen wat jij doet. Ik pretendeer niet dat ik het beter weet. Maar je zal het vast wel met me eens zijn dat het geen oplossing is van een veel groter probleem: schaalvergroting. Soms wordt ook wel eens vergeten dat het meeste product van mega-bedrijven niet in Nederland blijft, maar ver daarbuiten zijn weg moet vinden. En gelukkig is het tuindersspectrum heel breed, van kilo-knallers tot smaakspecialisten, van monoculturisten tot multiculturisten.
Folklore en seizoensuitspatting vind ik niet verkeerd. Het kan, moet een brug slaan tussen boeren, burgers en buitenlui. Dat is -naar mijn bescheiden mening- steeds meer nodig. Ik woon in een stad en mijn buren zijn bang voor kippen. Ze kunnen geen onkruid van cultuurplanten onderscheiden. Denken dat tuinen uitsluitend rozen bevatten, inplaats van kruiden, krootjes, hommels en egels. Spuiten per ongeluk hun rozen dood met Roundup, omdat ze zich vergist hebben met een meeldauwmiddel. Meer dan ooit is nodig dat het contact wordt hersteld.
Helaas komen er ook veel tuinders op mijn pad die hun schouders ophalen om mensen zoals jij. Die het allemaal best vinden als een collega zich uit de sloffen loopt voor smaakproducten die meestal ook minder kilo's produceren en hun eigen weg zoeken om ze af te zetten. Vervolgens draaien ze zich om en gaan toch weer voor risicoloze rassen die lang houdbaar zijn of veel kilo's opbrengen.
Ik dwaal af. De markt, daar ging het hier om. Jopie, hoe zie jij dit onderwerp? Waar liggen de kansen, inplaats van de bezwaren die ik hier opgeroepen heb?