Een groep van twaalf melkveehouders sleept de Rabobank voor de rechter. De boeren vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht door niet te waarschuwen voor de risico's van uitbreiding van hun bedrijf. Dat meldt het AD vanmorgen.

Het gaat om twaalf melkveehouders die in 2013, 2014 en 2015 nieuwe stallen lieten bouwen. Dat deden ze vooruitlopend op de afschaffing van het melkquotum begin 2015. Ze konden toen meer gaan melken en gingen meer koeien houden. Omdat ze als collectief voor meer grondwater- en bodemvervuiling zorgden dan Europese regels toestaan, greep het kabinet Rutte II uiteindelijk in met het fosfaatrechtenstelsel. Volgens de boeren had de bank kunnen weten dat er te veel productiecapaciteit in Nederland werd opgebouwd, maar ging de bank toch door met het financieren van haar klanten op basis van riante onderpanden aan land.

Rabobank legt de verantwoordelijkheid bij de boeren die, net als iemand die een huis koopt, zelf beslissen of zij een hypotheek geven op hun onderpand. Elke financieringsaanvraag wordt uitgebreid beoordeeld, meldt een woordvoerder aan de krant: "Uiteindelijk bepaalt de ondernemer zelf of hij beschikbare investeringsruimte wil benutten. Dat is onderdeel van het ondernemersrisico.''
Bron: Topics - Gedupeerde boeren klagen Rabobank aan | Topics