Koolhydratenvervanger
Bloemkool bevat weinig calorieën en bulkt van de vitamine C. Zijn grootste aantrekkingskracht ontleent de bloemkool op dit moment echter aan het feit dat 1 bloemkool volgens het U.S. Department of Agriculture minder koolhydraten bevat dan 1 aardappel, terwijl je er met meerdere mensen van kunt eten. Bloemkool functioneert dus als een koolhydratenvervanger.
Bloemkool staat niet bekend om zijn uitgesproken smaak. Dat is voor de low-carb-eters een voordeel. Ze maken van alles van hun bloemkool. Van puree (in plaats van aardappelpuree) tot 'rijst' door de bloemkool tot korrels te raspen. Gestoomde gare bloemkool wordt tot pizzabodem omgetoverd of als tortilla gebakken. Kleine roosjes vervangen de macaroni in de klassieker 'mac and cheese'. Het internet, social media, foodies en bloggers barsten van de recepten.
'Bloemkoolbubbel'
Er is maar één wolkje aan de bloemkoolhorizon. Koud weer in Californië en Arizona, waar het merendeel van de Amerikaanse bloemkolen wordt geteeld, zorgt voor een schaarste aan bloemkool. Dat heeft lege schappen en hoge prijzen tot gevolg, om niet te zeggen een 'bloemkoolbubbel', schrijft de Wall Street Journal. De prijs van bloemkool is sinds vorig jaar met 30% gestegen en je moet er niet raar van opkijken als je voor een bloemkool $8 neer moet tellen.
"Wens me maar geluk want ik ga op bloemkooljacht dit weekend", schreef een fan onlangs. Als je geluk hebt vind je een bloemkool-aanbieding voor $2,99 per stuk. Met een beetje pech ben je het dubbele of nog meer kwijt. Als je er al in slaagt een bloemkool te vinden.
'Afscheidsbrief'
Sommige bloemkoolfans voelen zich in de steek gelaten of verraden. Zo schreef low-carb foodblogger Mellissa Sevigny onlangs een 'afscheidsbrief', na het zien van "het kleinste en meest bloedarmoedige bloemkooltje dat ik ooit ben tegengekomen" voor $6,99. "Je bent de laatste tijd een heuse diva geworden. Iemand moet je vertellen dat achter je te laten en ik hou genoeg van je om die persoon te zijn." Mellissa's 'wraak' is zoet; ze postte een recept voor een winterse citrus broccoli-salade.
Fotocredits: 'joven coliflor', Martha Silva
Heerlijk toch dat soort gektes?
Ik kan me dr eerlijk gezegd niet druk om maken. Ik hoop dat het een mooie opsteker is voor bloemkool telers. Vorig jaar was het boerenkool.
In normale taal is het gewoon het slim vermarkten van een product.
Een deel van consumenten wil nou eenmaal zo'n 'superfood' verhaal.
Een van de meest bijzondere recepten voor bloemkool ( bloemkool gebakken in z'n eigen vet ) moet ik nog steeds eens proberen...