Aan het woord komen achtereenvolgens Matthijs Dekker (levensmiddelen technoloog aan de universiteit van Wageningen) en Ilja Arts (epidemioloog aan de universiteit van Maastricht). Beiden stellen dat we continue een bepaalde hoeveelheid beschermde stoffen in ons lichaam hebben als we veel groenten en fruit eten. Maar welke stoffen, wat ze precies doen en hoe ze op elkaar inwerken is nog niet bekend. Zelfs niet van de best onderzochte bioactieve stoffen. Gezien alle onzekerheden blijft het dus het beste om gevarieerd te eten. Mét groente- en fruitproducten waarin de bioactieve stoffen in ieder geval niet verloren zijn gegaan.
Voor de lezer die geinteresseerd is in de wetenschappelijke aspecten van bioactieve stoffen is het artikel zeker de moeite waard. Dus als je nog langs de kiosk komt vandaag, neem dan in ieder geval de NRC mee!
Wat ik nou helemaal vergat: ik werd spontaan blij toen ik begreep dat ik dagelijks een flinke stoot glucosinaten binnen moet krijgen (dat zijn anti-oxidatieve stofjes). Om het drinken van wijn vóór het eten tegen te gaan, ben ik steeds meer gaan blenden (inmiddels vraagt mijn 'zin' er spontaan om). Daar gaat een flinke stoot kool doorheen. Omdat ik meestal de hele kan 'vol maal', houd ik altijd sap over voor bij het ontbijt. Zoals nu blijkt: daar zitten veel meer glucosinaten in. Dat wist ik helemaal niet.