Theo #02.5: Retinol, vitamine A zoals het voorkomt in dierlijke producten is toxisch bij te hoge inname. Voor peuters en kleuters wordt geadviseerd het gebruik van leverproducten te beperken. Aan zwangere vrouwen is het advies om geen supplementen met vitamine A te slikken en om lever(producten) te vermijden. Bron: voedingscentrum
Bèta-caroteen zoals dat in planten voorkomt is niet-toxisch. Een gewoon, gezond menselijk lichaam zet naar behoefte bèta-caroteen om in vitamine A.
Mensen met opname of omzettingsziektes, waarop jij onder andere doelt, die mensen kunnen maar beter onder controle van de huisarts een supplement met een gecontroleerde hoeveelheid vitamine A nemen, vind ik, dan dat ze ongecontroleerd lever gaan eten met het risico van een toxische te hoge inname van retinol.
Enno bij te hoge inname wordt alles toxisch. Problemen door ‘teveel’ retinol zijn uiterst zeldzaam en wordt (net zoals ook bij ‘veel’ vitamine D) zwaar overschat. Het echte gevaar schuilt juist in tekorten; miljoenen mensen lopen ermee rond. In water oplosbare vitaminen hebben juist retinol nodig om goed te worden opgenomen. Vandaar de huidige cavalcade aan gezondheidsproblemen en chronische ziektes.
De kletskoekjes etende dames Keuvel en Klessebes van het VC houden door de hysterici van de Gezondheidsraad een onwrikbaar diep geloof in hun miniscule ADH adviesjes en al lang achterhaalde – slechte – studies zoals ondermeer van Kenneth J. Rothman uit 1995 en die van Jane Brody. Naar het waarom kan ik slechts gissen, twee jaar later werd namelijk vastgesteld dat een drie weekse dagelijkse dosis van zelfs 9000 mcg niet teratogeen is, dus geen afwijkingen aan de foetus vertoonde.
Een Italiaans onderzoek van 1999 vond zelfs geen aangeboren afwijkingen bij 120 kinderen wier moeders dagelijks 15.000 mcg namen en sommige deelneemsters die het nog bonter maakten (met 90.000 mcg) ontdekten ook geen geboorte defect bij hun nakomelingen. Als ‘teveel’ retinol zo gevaarlijk is; hoe konden de poolvolken dan eeuwenlang zo gezond zijn en inmiddels nu ze de westerse hap eten niet meer?
Ze aten voor 90 % dieren: vooral de ingewanden, nieren, hart, lever, – vet als de pest en niets ging verloren. En bedenk ook dat daarin ook veel cholecalciferol zit dat gebonden is aan retinol voor een optimale opname.