Het nieuws komt niet van een universiteits- of bedrijfsonderzoeksinstituut. FoodNavigator meldt dat onderzoekers van het Nieuw-Zeelandse Crown Research Institute Plant & Food Research vastgesteld hebben dat 'biefstuk altijd beter is met aardappelen'. De onderzoekers gaan wat minder ver. Hun onderzoek speelde zich af in het darmstelsel van ratten. Maar ze hopen uiteindelijk wel de resultaten te kunnen vertalen naar een functional food voor vleeseters. Ze publiceerden in het Journal of Food Science.

Er zijn mensen die darmproblemen krijgen na het eten van rood vlees. De eiwitten in het vlees worden niet volledig afgebroken in de dunne darm en kunnen in onverteerde staat in de dikke darm gaan gisten, waarbij mogelijk giftige afvalstoffen ontstaan.

Als er met het vlees ook fermenteerbare (pas in de dikke darm afgebroken) koolhydraten gegeten worden, dan ontstaat er in de dikke darm een verteringsproces dat meer energie oplevert en minder schadelijke bijproducten oplevert dan de afbraak van tot dan toe onverteerde eiwitten door microben. Kortom, beter voor de darm, en voor de gezondheid van de eigenaar van die darm.

Bij het onderzoek kregen ratten behalve gekookt rood vlees, cellulose, aardappelvezels of resistent aardappelzetmeel te eten (dat wil zeggen dat het zetmeel niet in de dunne darm verteerd wordt, maar pas door bacteriën in de dikke darm).

Uit het onderzoek bleek dat de combinatie van vlees met aardappel voor de verteringsprocessen in de dikke darm de beste resultaten opleverde: de concentratie van gunstige bacteriën nam toe en er deden zich positieve veranderingen voor ten aanzien van de vluchtige vetzuren.

Plant & Food Research gaat verder onderzoek doen naar welke niet-verteerbare koolhydraten de beste resultaten opleveren voor een gezonde dikke darm. Uiteindelijk hopen ze 'functional red meat products' met ingebouwde vezels op te leveren, waar mensen die veel en vaak vlees eten, én hun darmen wel bij varen.

Fotocredits: steak frites, uitsnede, adactio