De Belgische vers- en diepvriesgroenteproductent Greenyard kan een streep zetten onder de benarde financiële situatie van de afgelopen jaren.

De Belgische miljardair Marc Coucke investeert samen met de Vlaamse ondernemer Joris Ide €50 miljoen in Greenyard. Daarnaast komt Greenyard ook een schuldherschikking van €457,5 miljoen overeen met de banken, waarbij de Vlaamse overheid garant staat.

Als nieuwe aandeelhouder met 13,4% van de aandelen, neemt Coucke plaats in de raad van bestuur. De huidige grootaandeelhouder, Hein Deprez, ziet zijn belang verwateren van 49,3% tot een ruime 40%, nog altijd een controlerend belang omdat er voor de rest een versnipperd aandeelhoudersbelang speelt.

De afgelopen jaren moest Greenyard flink met de bezem door het bedrijf, nadat een Europabrede Listeria-besmetting met meerdere sterfgevallen te herleiden viel tot een Hongaarse productiefaciliteit van Greenyard. De beurskoers ging onderuit en toen daarna een winstwaarschuwing volgde, dreigde het bedrijf onder de torenhoge schuldenlast te bezwijken. Met de nieuwe co-CEO Marc Zwaaneveld aan boord, een herstructurering van de portefeuille en de wind in de rug van de coronacrisis, lijken de problemen nu achter de rug.

Beleggers reageren opgetogen; de beurskoers van het aandeel Greenyard steeg vandaag met 19%. "We zijn terug," zeggen Marc Zwaaneveld en Hein Deprez in De Tijd. Afgelopen december verscheen in De Standaard een uitgebreid portret over de ondernemer Deprez wiens carrière verschillende riskante bochten nam. In december heette het nog dat hij mogelijk zijn bedrijf zou verliezen aan de schuldeisers.
Bron: De Tijd - Marc Coucke stapt in groentereus Greenyard