Imker Noël De Schrijver uit het Belgische Schepdaal kreeg een aantal jaren geleden te maken met de varroamijt. Deze parasiet, die in de bijenkasten leeft, is een van de veroorzakers van de bijensterfte. Bestrijden van de parasiet gaat moeizaam.

Hygiëne
Geïnspireerd door Amerikaans onderzoek, besloot De Schrijver zelf aan de slag te gaan. Hij koos bijen die hun kast zo schoon mogelijk houden. In kasten met een slechte hygiëne blijken de varroamijten welig te tieren. "Het verschil is treffend. Je ziet hoe de hygiënische bijen hun huisjes opkuisen. Aangetaste larven ruimen ze vanzelf op", zegt De Schrijver in De Morgen. Na 5 jaar beschikt De Schrijver over bijen "die 100 % tolerant zijn en daarvan ben ik zo veel nakomelingen te kweken om andere imkers te bevoorraden met koninginnen”.

Neonicotinoïden
De varroamijt is echter niet de enige bedreiging voor de bijen. De Schrijver: "Ik denk niet dat ik de redder van de bijen ben maar ik denk wel dat ik een belangrijke stap in de goede richting heb gezet. Maar er is nog veel werk aan de winkel. De varroa is niet de enige doder van de bijen, er zijn ook pesticiden en de hygiëne bij vele imkers kan tegenwoordig veel beter. Als we dat allemaal oplossen zijn we op de goede weg om de bijen er weer boven op te krijgen”, besluit de imker.

Afgelopen week werd bekend dat de nieuwe generatie bestrijdingsmiddelen die bekend staat onder de verzamelnaam neonicotinoïden definitief aangewezen moet worden als belangrijkste schuldige aan bijensterfte.

Fotocredits: 'Two drone pupae of the Western honey bee with varroa mites', Waugsberg, via Wikimedia