In Belgiƫ wordt 94% van de schapen, 48% van de kalveren en 21% van de runderen onverdoofd geslacht, blijkt uit cijfers van een representatief aantal slachthuizen in Vlaanderen. Omdat de slachtwijze niet op het etiket hoeft te staan, weet de Belgische consument van niets. "Als een rund 450 kilo weegt, dan is 50 kilo bestemd voor de moslimmarkt. Maar voor die 50 kilo halal-vlees moeten we wel het hele rund onverdoofd slachten en dus komt de rest van het dier op de niet-moslimmarkt terecht", aldus een betrokkene. Belgiƫ worstelt al geruime tijd met een algeheel verbod op onverdoofde slacht.
Bron: De Standaard - Iedereen eet onverdoofd geslacht vlees
In Ned. was (is?) hier ook sprake van. Ik ben er totaal niet gecharmeerd van; ik wens mijn vlees anders te eten, maar er zijn bij deze kwestie wel allerlei annotaties te zetten.
Is het leven van het dier & het vervoer daarvoor van een goede kwaliteit bijv.?
Spreken we over een vakkundig slager? In Ned. vind ik de ARBO-wet misschien wel geslaagd voor de gezondheid van de werknemer, maar niet geslaagd voor het welzijn van het dier (wordt gefixeerd & gekanteld).
Volgens een peiling is 85% van de Vlamingen tegen onverdoofde slacht.