Het suikergehalte in de Europese frisdranken is sinds 2000 met gemiddeld 12% gedaald en zal tot 2020 met nog eens 10% afnemen, meldt de Europese koepel van frisdrank- en waterproducenten UNESDA. Belgische frisdranken zullen dan zelfs 25% minder suiker bevatten. David Marquenie van de Belgische sectorkoepel VIWF legt uit dat België die koppositie onder meer te danken heeft aan het in België gevestigde onderzoekslaboratorium van Coca-Cola. Dat zorgt er voor dat België "vaak een proefterrein is voor nieuwe, suikerarme dranken". Ook blijken Belgen, meer dan andere Europeanen, een voorliefde aan de dag te leggen voor waters met een smaakje en light-dranken.
Bron: De Tijd
Ik probeerde bij Unesda te achterhalen om hoeveel grammen en kilo's reductie het ging. Dat snappen we immers beter dan abstracte procenten. De woordvoerster legde me keurig uit dat de reductie berekend is over een heel scala aan maatregelen: reformulation, innovation, promotion van low&low;, portieverkleining, over alle landen van de EU, op basis van gegevens door marktonderzoeksbureau Canadean. Maar kilo's en grammen, nee, die hadden ze niet.
Wel wist ze nog te vertellen dat 66% van de reductie komt van de innovation - dus nieuwe drankjes met andere suikers/zoetstoffen (stevia en zo ipv suiker). Dat is dan weer wel een exact cijfer.