Restorestje
In Gent, de meest 'groene' stad op het gebied van voedselverspilling en gezond eten, werd vandaag de verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Meer dan 6.000 mensen bleken hun stem uitgebracht te hebben. Met 28% van de stemmen bleek 'restorestje' het meest in trek. Aan de Franstalige kant werd gekozen voor Rest-o-Pack. 'Test-Aankoop zal nu zoveel mogelijk restaurants aanspreken om het restorestje meer te promoten. Stad Gent zelf lanceert een digitale kaart waarop alle restaurants zullen te zien zijn die gebruik maken van het restorestje. Op dit moment zijn het er al 46', schrijft De Standaard. De eerste 5.000 restorestjes zullen door de Stad Gent gratis uitgedeeld worden onder de deelnemende restaurants, let wel, per fietskoerier. Restaurants waar je het restorestje kunt krijgen, zijn te herkennen aan een sticker op het raam.
Voedselveiligheid
HoReCa Vlaanderen is blij met het initiatief, maar wijst er wel op dat de consument zelf verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid van het eten in het restorestje. "Wanneer het eten in de doggybag bijvoorbeeld te lang of niet koel bewaard wordt en slecht wordt, mag het niet zo zijn dat de restauranthouder daar aansprakelijk voor is", citeert De Standaard.
Fotocredits: restorestje-sticker, Stad Gent
@Hans, #5, Waarom maak je hier zo'n stennis over? Inclusief krachtterm? Ik kan de laatste gang van een gastronomisch menu best laten vervallen, maar ik kan ook uit respect voor degene die deze creatie maakte, op charmante wijze laten blijken dat ik blij zou zijn als ik daar de volgende dag nog van kon nagenieten. Mits het een vervoerbaar dessert betreft natuurlijk. Friandises kunnen prima in een doosje worden vervoerd. Dat doe je ook als je ze zelf haalt bij de patisserie.
Jij mag dat kul vinden, en je hoeft er niet aan mee te doen, maar ik heb er juist leuke ervaringen mee. En ja, de chef van De Nederlanden kwam zelf het doosje brengen. En nee, hij speelde geen toneel. En ja, ook bij Karel V zijn ze zo attent. Het is mij daar ook aangeboden zonder dat ik er om vroeg. Er was een tijd dat alle gasten van Karel V bij vertrek een geweldig lekker brood meekregen uit eigen keuken (voor het ontbijt de volgende dag) , of een flesje olijfolie van het huis. Als geste voor de gast en als herinnering. Ik heb de indruk dat jij wat vermolmde ideeën hebt over de mores in de betere horeca. En misschien ligt dit ook iets anders voor een vrouw dan voor een man?