De Belgische FOD Economie meldt dat de Belgen vorig jaar nog 50 kilo vlees per hoofd van de bevolking aten. Dat is een daling van 13% ten opzichte van 2005, toen de vleesconsumptie per Belg nog 58 kilo bedroeg. Opmerkelijk is dat Belgiƫ in die jaren wel meer vlees is gaan produceren (6%), en ook nog eens meer is gaan importeren, aldus Vilt.

Vooral minder rund en kip
Niet alle soorten vlees daalden evenveel. De consumptie van rundvlees leverde maar liefst 22% in. De consumptie van kip daalde met 16%, die van varkensvlees met 6%. Van de 50 kilo vlees per Belg bestaat 49% uit varken, 29% uit gevogelte en 12% uit rund.

Productie en export stijgen
De productie steeg in de jaren 2005-2013 met 6%, ofwel 120.000 ton. In combinatie met de dalende consumptie (tot 959,699 ton) kwam er daardoor meer vlees voor de export beschikbaar. Die steeg dan ook met 30%, ofwel 399.000 ton. Het Belgische vleesexportvolume kwam daarmee uit op 1,732 miljoen ton. Belgiƫ voerde daarnaast in het genoemde tijdvak 39% meer vlees in en werd dus een belangrijker handelaar in vlees- en vleesproducten.