Uitstekende gekookte ham van een slager in Midden Beemster.
Dit plaatje naar aanleiding van opmerkingen hieronder over vleeswaren en streeknamen.
De ham komt van een varken van een veehouder die zich toelegt op kwaliteit & welzijn. Het geeft de beesten leefruimte en goed voer. Nee, ze komen niet buiten. Nee het is geen bijzonder ras.
De merknaam Beemster Landvarken is fantasie.
Mijn achterbuurman houdt vleesrunderen. Het biologische vlees wordt geleverd aan slagers die Waterlandvlees als merk voeren. Uitstekend vlees, maar de naam?
Hoi Wouter,
Late reactie, maar ik stuit nu pas op je artikeltje omdat ik op het wereld wijde web aan het rond neuzen ben vanwege mijn interesse in soja als veevoer.
Nu snap ik je kritiek op de toevoeging land wel aangezien de varkens geen land te zien krijgen in hun leventje, maar toch zie ik iets positiefs in het beemstertvaerck en dat is het "gesloten systeem" wat hiermee weer ontstaat.
De beemstert vaerckhouder betrekt namelijk op lokaal niveau zijn voedsel en zorgt ervoor dat zijn mestproductie ook weer op lokaal niveau gebruikt wordt. Lijkt mij beter dan de huidige import van soja uit Latijns Amerika waardoor daar een verarming van de grond ontstaat en hier een mestoverschot.